Novoletne zaobljube


Sabina Topolovec


22 december 2014

Molkosan_VitalityNa milijone ljudi si vsako leto znova zada kopico novoletnih zaobljub. Mednje največkrat sodijo cilji, kot so večja skrb za svoje zdravje, prenehanje s kajenjem, uživanje manj kave, pitje manj alkohola, uživanje bolj zdrave hrane, pitje več vode, izguba nekaj kilogramov, več fizične aktivnosti in podobno.

A zaobljube si je včasih lažje zadati kot jih (vsaj dolgoročno) izpeljati. Tako dobri nameni neredko žalostno izzvenijo, še preden se prvi mesec prevesi do konca... Kaj pa, če bi si tokrat raje zadali cilje, ki bi jih lažje izvedli v krajšem času? Če veste, da je določen cilj potrebno izpeljati zgolj v dnevu, tednu ali mesecu dni, boste zagotovo uspešnejši. Nekaj idej v nadaljevanju...

Poskusite za en dan...

- Vsak grižljaj prežvečite dvajsetkrat. Ob početju, si se marsikomu sprva zdi povsem nemogoče, hitro opazite spremembe na boljši prebavi, manjši lakoti in podobno.
- Izognite se vsakršni beli hrani, razen če jo je ustvarila narava. To pomeni, da črtate bel sladkor, belo moko, bele testenine in riž,... Namesto njih zaužijte polnovredne različice vseh živil. Vsekakor vas bodo te bolj nasitile, poleg tega te vsebujejo več hranil in vas oskrbijo z vitaminom B, ki vam bo pomagal lažje premagovati stres.
- Jejte hrano različnih barv z mavrične palete. Seveda je pomembno, da so barve povsem naravne. Barvita hrana vsebuje obilje antioksidantov, ki odlično denejo vaši koži, srcu, vidu,...

Poskusite za teden dni...

- Nadomestite predelani sladkor (ki se skriva v torticah, keksih, čokoladi,...) s suhim sadjem. Suho sadje je izredno sladko in odličnega okusa. Namesto grožnje vašim zobem in namenu, da se prehranjujete bolj zdravo, vas suho sadje oskrbuje s pomembnimi hranili (npr. z železom), obenem pa daje veliko energije in drži apetit pod kontrolo. Izberite sadje, ki ni žveplano in ki je čim bolj naravno pridelano.
- Zaužijte liter in pol vode na dan, najbolje dvajset minut pred posameznih obrokom. Sprva boste morda morali večkrat na stranišče, nato pa boste opazili, da ste bolj polni energije in bolj svežega videza. Tudi podočnjaki bodo počasi postajali manj očitni.
- Ne jejte ničesar po 18. uri. Želodec vam bo hvaležen, bolje boste spali in najverjetneje izgubili kakšen kilogram.

Poskusite za mesec dni...

- Če imate pogoste napade lakote, pred obrokom zaužijte žlico deviškega kokosovega olja Kot lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o maščobah, vas to dobro nasiti in oskrbi z dragocenimi hranili, istočasno pa poskrbi, da ob tem celo hujšate.
- Nadomestite rafinirano, belo, jodirano sol z naravno morsko ali himalajsko soljo. Če boste hrano začinjali z zeliščno soljo, bo tudi potreba po dosoljevanju hrane na krožniku bistveno nižja. Izjemno okusne so Voglove zeliščne soli Herbamare .
- Nadomestite skodelico kave z bolj zdravo – žitno kavo, npr. z Bambujem. Ker zanjo potrebujete le vročo vodo in skodelico, jo imate lahko tudi na delovnem mestu.
- Privoščite si deset minut sprehoda vsak dan. Preprosto, odprite vhodna vrata, hodite pet minut, se obrnite in se vrnite domov. Presenečeni boste, koliko več energije boste imeli in kako vam le nekaj minut gibanja na svežem zraku podari zagon za ves dan.

Pa vi? Katere novoletne zaobljube ste si zadali to leto. Veseli bomo, če jih podelite z nami.