Vsakdanje razvajanje s skodelico...


Sabina Topolovec


19 avgust 2015

shutterstock_195145415...kave? ...piva? … rdečega vina …? Prav nič narobe, če govorimo o kozarcu ali skodelici, še zlasti, če si za to resnično vzamemo čas in če se v tistem trenutku resnično um-mirimo in nam misli ne begajo nazaj in naprej. A obstajajo tudi precej boljše alternative...

Nekoč sem govorila s „kadilcem“, ki mi je povedal, da vsak dan pokadi eno cigareto, vendar si zanjo vedno vzame čas in tega nikoli ne stori v ihti, sočasno z drugimi opravili, sočasno s tisoč drugimi mislimi v glavi. Morda bi bilo pretirano sklepati, da posvečenost, ki jo namenja tisti cigareti, izniči njen negativen vpliv, zagotovo pa ti trenutki, ki jih namenja zgolj sebi, umirjajo bolj od vsakega nikotina, vsake kave, alkohola. In prav tako je res, da vsi po vrsti prinašajo določene negativne vplive na zdravje, še posebej ko želja po užitku premaga mejo sprejemljivega razvajanja...

Kakšna sreča pravzaprav, da mi prava kava ne tekne in da si kozarec dobrega vina zaželim le ob zares posebnih priložnostih. Zato pa obožujem skodelico žitne kave – vsak dan, včasih tudi večkrat dnevno... Kako se je šele razveselijo tudi moji živci, želodec in jetra, pa vam zaupam v nadaljevanju.

Žitna kava – odlična pri občutljivem želodcu in polni glavi

Na trgu je na voljo veliko različic z različnimi recepturami. V Voglovi, ki mi tako po okusu kot sestavi najbolje tekne, so same dobrodejne sestavine – cikorija, fige, pšenica, ječmenov slad in želod – vse iz stroge ekološke pridelave. Recepturo je že leta 1920 razvil Alfred Vogel, s svojo nežno aromatično noto, ki spominja na pravo kavo, pa navdušuje tudi številne ljubitelje prave kave.

A.Vogel Bambu žitna kava je še posebej prijazna do želodca, vsebuje tudi manj čreslovin kot prava kava. Njene naravno prisotne grenčine iz cikorije pa spodbujajo delovanje žolča in jeter, s čimer olajšajo delovanje prebave.

Bambu ob tem vsebuje tudi zelo malo glutena in je primeren tudi za diabetike. Ker že po naravi ne vsebujejo niti sledu kofeina, si ga brez kančka slabe vesti lahko privoščite tudi pred spanjem. V nasprotju s kofeinom, ki je živčni strup, Bambu ščiti naše živčevje in nas sprošča.

Učinka ne bomo veseli le odrasli, skodelico Bambuja lahko mirne vesti privoščite tudi otrokom, ki jih bo vsak hip zajel nov val šolskih obveznosti.

Vas zanima, kako ga pripravite? Povsem preprosto, potrebujete le vročo vodo, kjer se bo žlička Bambuja v hipu raztopila. Po okusu v skodelico dolijte še malo mleka, lahko tudi mandljevega ali drugega rastlinskega napitka. Če niste preveč sladkosnedi, boste opazili, da je božanski povsem brez dodatka sladkorja. Pravo simfonijo okusov in dodatne zdravstvene koristi pa pričarajo tudi ščepec vanilije, cimeta, ingverja ali kardamom. Recept za Spicy Bambu Latte najdete na tej povezavi, tu pa lahko pobrskate tudi med ostalimi recepti, ki prav tako vsebujejo Bambu.