Seznam začimb za hujšanje


Sabina Topolovec


21 februar 2023

Spomladi bi se vsi radi kar najhitreje otresli kilogramov, ki nam jih je na boke morda naložila dolga zima. Marsikdo brska za hitrimi rešitvami in pri tem kaj kmalu naleti na – začimbe!

Preden se jih lotite uživati z veliko žlico (kar odsvetujem), se spoznajte z njihovimi osnovnimi mehanizmi delovanja. Ko boste te prepoznali, se jim boste v mislih zahvalili vsakič, ko si boste privoščili nov ščepec te ali druge začimbe. Vemo pa, da tudi misli še kako štejejo!

Uravnavanje krvnega sladkorja

Številne začimbe zelo uspešno uravnavajo naš krvni sladkor, s tem pa posredno delujejo tudi na težo. Takšna začimba je denimo cimet. V eni od raziskav so tako potrdili, da so imele osebe, ki ga redno uživajo, manjši obseg trebuha. Veste, kako cimet uporabljati, da boste imeli od njega najboljši izkoristek? Oglejte si recept za Zdravilni cimetov koncentrat.

Protivnetno delovanje

Številne začimbe delujejo močno protivnetno. Manj znano je, da so vnetni procesi v telesu lahko sopovzročitelji prevelike teže. In obratno – prekomerna teža povzroča vnetja v telesu. Odlična protivnetna začimba je denimo kurkuma.

Zaviranje lakote

Nekatere začimbe znajo nekoliko zavreti našo slo po pretiranem hranjenju. Takšen je denimo ingver. Njegov učinek lahko preizkusite tako, da ob obroku spijete skodelico ingverjevega čaja.

Topljenje odvečne maščobe

Tu je zmagovalec eksotična začimba kumin (ki jo mnogi poznajo iz začimbnih mešanic za kari). Kdor po njem redno posega, hitreje prazni svoje maščobne zaloge. Izsledke raziskav lahko vsekakor preizkusite, denimo tako, da začimbo nežno prepražite, da zadiši, nato pa jo strete in jo vmešate v jogurt. Takšna omaka je odlična priloga sveži ali kuhani zelenjavi.

Termogeneza

Pri uživanju mnogih začimb se v telesu ustvarja toplota, t.i. termogeneza, ki vzpodbudi večjo porabo kalorij, čeprav telesno nismo dejavni. Takšen je denimo čili.

Pospešitev presnove

Sem se uvršča veliko začimb, med ostalim tudi manj znana in uporabljena gorčična zrna. A če jih zaužijete le žličko, svojo presnovo močno pospešite, učinek v telesu pa je opazen več ur.

Olajšana prebava

Včasih je izbočen trebušček posledica težav s prebavo. V tem primeru si lahko pomagamo z zrnci koriandra. Njegova eterična olja namreč sproščajo črevesje, ga spravijo v ponovni tek, ob tem pa delujejo še protibakterijsko.

Podpora jetrom

Da začimbe ne delujejo površno, lepo pokaže tudi peteršilj, ki nikakor ni le za okras na krožniku. Njegovo učinkovine med ostalim podpirajo delovanje jeter, na ta način pa se bolje aktivira presnova. Tako telo bolje izkoristi hranila iz zaužite hrane, pa tudi maščoba se bolje presnavlja. Vse to posredno vpliva na to, da ohranjamo zdravo težo tudi tedaj, ko je miza obložena bolj bogato.

Sproščanje organizma

Tu med začimbami zagotovo zmaga prava vanilja. In kako naj bi ta delovala na naše kilograme? Zopet posredno. Vemo namreč, da vanilja sprošča. Stres pa je tisti, ki nam nalaga kilograme tudi tedaj, ko praktično stradamo.

Še več o tem pa v kratkem video posnetku: Začimbe, ki nam pomagajo hujšati.