Domači medeni pripravki za krepitev odpornosti


Sabina Topolovec


19 december 2022

Čajanka z medom in limono je pogost sinonim prehladnega stanja. A v resnici bi z njima marsikateri prehlad lahko preprečili. Še več, med lahko obogatimo s številnimi začimbami in tako še okrepimo njegove zdravilne moči.

Ni vsak med zares zdrav med!

Ponj se bo zatorej treba odpraviti k čebelarju in to najbolje v sezoni točenja. Tako se namreč izognemo temu, da bi se med predhodno strdil in bi ga čebelar moral segrevati. Zdravilne moči medu zelo hitro upadajo, ko ga enkrat segrejemo preko telesne temperature. Med je praktično nepokvarljivo živilo, zato ga brez težav kupite v večjih količinah.

Med in začimbe = sanjski par

Ne le zdravilne moči medu, tudi zdravilne moči začimb se močno okrepijo, ko ju združimo. Za poln razcvet zdravja jima namenimo še vsaj teden dni časa, da se zares dobro spoznata in povežeta. Vas zanima še dobra novica? Takšne pripravke lahko delate le enkrat na sezono, saj se praviloma ne pokvarijo. Uživajte pa jih seveda po malem vsak dan. Večkrat kot boste odprli dragocene lončke medu in začimb, bolj bo zanj hvaležen vaš imunski sistem.

Ne le med in cimet …

Morda najbolj znan par pa še zdaleč ni edina možnost. V med lahko vlagate še marsikatero drugo začimbo, tako tudi ingver, klinčke, kardamom, janež, koromačeva semena, česen, črno kumino, poper, hren, različne vrste semen in oreščkov, eterična olja (npr. janež, zvezdni janež, evkaliptus …).

Bo zdržalo?

Če med pomešate le s suho začimbo (začimbo v prahu), ste lahko brez skrbi glede obstojnosti. Že med sam je nepokvarljivo živilo, ko pa ga združite z močno protimikrobno delujočimi začimbami, kot so denimo cimet, ingver, črna kumina … je tak pripravek lahko tudi večen (seveda pa ga ne pripravljajte za prihodnje generacije …).

Če se odločite, da med kombinirate s svežimi začimbami, kot je denimo svež ingver, hren, sok limone, česen ipd., pa je pripravke bolje hraniti v hladilniku. Vse našteto med namreč razredči, s tem pa se pripravek lahko tudi pokvari, če ga ne zaužijemo dovolj hitro. Pri tem se lahko poslužite tudi kakšnega dodatnega trika konzerviranja. Svetujem vam, da v takšne kozarčke dodate še kakšno kapljico eteričnega olja, npr. že zgoraj omenjena, lahko pa tudi druga (cimet, ingver). Ta namreč obstojnost močno podaljšajo.

Posrečene kombinacije?

Verjamem, da si težko predstavljate hladilnik, poln le medenih pripravkov, ali pult, ki se šibi pod težo le-teh. Odločite se lahko tudi za kakšno mešanico, ki je vsestransko uporabna. Takšna je denimo mešanica medu z začimbami za medenjake. V med lahko torej dodate več začimb hkrati, npr. cimet, ingver, klinčke, kardamom, janež, eterično olje pomaranče (pozor, mora biti ekološko in certificirano za uporabo v kulinariki, npr. olja Aromatrip). Tak lonček medu je tudi odlično darilo. Uporabljate ga lahko za slajenje mlačnega čaja ali kakava, ga dodajate kosmičem, jogurtu, ga uporabite za presne kroglice z okusom medenjakov, ga mažete na kruh z maslom, z njim prelijete sveže narezano sadje (npr. pomaranče, jabolka) in tako dalje.

V moji kuhinji …

Poleg pravkar omenjene mešanice za medenjake (ki pa je nikoli ne uporabim za prave, temveč le za presne medenjakove kroglice) imam v hladilniku še kozarček medu s česnom ter kozarček medu s hrenom. Na pultu pa je še lonček medu s cimetom, lonček medu z ingverjem (uporabim suh ingver ter eterično olje ingverja) ter lonček medu s črno kumino (strtim semenom kumine dodam še kapljice eteričnega olja mete).

Pri eteričnih oljih previdno

Če se odločite med aromatizirati tudi z ustreznimi eteričnimi olji, to delajte na naslednji način. Vzemite le malo količino medu, dodajte eterično olje in pomešajte. Nato v to isto mešanico dodajte še suho začimbo. Mešajte, dokler se začimba ne razporedi po vsej količini medu. Obarvan in odišavljen med šele nato dodajte preostanku medu. Mešajte, dokler se obarvan med ne pomeša enakomerno s preostalim medom. Tako ste lahko prepričani, da je tudi eterično olje dobro razporejeno in da ni ostalo le na enem mestu.

Za natančne recepture pobrskajte po  knjigah Zdravilna moč začimb za otroke (npr. česen z medom, cimetom, ingverjem, črno kumino), mešanice ter recepture za ostale začimbnice pa boste našli v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi. Naj vam le ti povzročajo kar najmanj težav!