Zakaj moški ljubijo pivo?


Sabina Topolovec


01 avgust 2022

Okoli piva se vrti veliko zgodb. Tistih, ki si jih izpovejo moški, kot tistih, ki pritičejo pijači sami. Morda ga moški ljubijo prav zato, ker se z njim lažje umirijo. Enako kot se ženske sprostimo ob sladkem …

Moški so običajno tisti, ki se v življenju bolj ženejo. Včasih je bilo dovolj, da je moški ulovil plen in prehranil družino. Danes gradi kariero, gradi hišo, družino … (tudi ženske, seveda). Kot nekoč pa je še vedno rad najboljši, rad tekmuje, rad se dokazuje. Negativno čustvovanje, ki se ob tem neizogibno poraja, se običajno bolj kot pri ženskah vrti okrog pohlepa, jeze. To moškim zlahka opravičimo. Enako kot ženskam skrbi in žalost. Težava je v tem, ker bolj moško obarvana čustva v večji meri prizadenejo prav tiste organe, ki so za ohranjanje življenja najbolj ključni. Morda moški zato umirajo nekoliko prej …

In tu pride na vrsto grenak okus, ki posebej dobro dene izčrpanim jetrom. Imajo moški zato tako radi pivo? Kakorkoli, dokler govorimo o skromnih in vsekakor ne vsakodnevnih količinah, naj bo. Vse, kar je več, pa lahko med ostalim ne le kvari prav jeter, temveč postopoma in povsem nezavedno vodi tudi v alkoholizem. Pivo je konec koncev zares okusna pijača, tudi nam, ženskam.

Ali ima pivo tudi svetlo plat?

V pivu najdemo bogat spekter B-vitaminov, pa tudi magnezij, kalcij, fosfor, antioksidante ...  Če bi iskali razloge, zakaj vse ga je vredno uživati, bi našli tudi zelo spodbudne. A prav tam, kjer lahko koristi, lahko ob čezmernem pitju tudi škoduje. Če se znate držati skromne mere, ki pri moških dnevno naj ne bi presegala vsebine enega piva, pa lahko govorimo o malem tveganju alkohola, pri kakršnem zagotovo lahko najdemo tudi določene koristi. Vsekakor pa se priporoča, da se vsaj dan ali dva v tednu alkohola povsem vzdržite.

Jetrom, ki so spričo vseh življenjskih izzivov posebej pri moških bolj na preizkušnji, grenak okus vsekakor koristi. Seveda pa tega ne gre iskati zgolj v pivu! Na najbolj varni poti smo vsekakor tedaj, ko znamo v življenju spretno uravnavati svoja čustva. Pogovor v prijetni družbi je ena od najboljših načinov, kako se znebiti nakopičenega stresa. Če se ob tem na mizi znajdejo brezalkoholni napitki, deluje še toliko bolj zdravilno.

Ali ste vedeli?

Pivo je izdelano iz žit, zato marsikdo zmotno meni, da so ta kriva za »pivski trebušček«. V resnici pa alkohol k energijski vrednosti prispeva skoraj dvakrat več kot ogljikovi hidrati. Če zaužijete pol litra piva, sta v telo vnesli okrog 160 praznih kalorij, še vedno pa ste lačni.