Najboljša živila za dober spanec


Sabina Topolovec


27 januar 2022

Oče žarnice, Edison, je bil v resnici nočna ptica.  Morda je bil ravno v tem razlog, da je izumil žarnico. Pomanjkanje spanca je kompenziral na drugih področjih, saj je sicer živel precej zdravo. Med ostalim je zelo pazil tudi na prehrano.

A pri večini zgolj izbira živil ne bo mogla nadomestiti spanca. Lahko pa s hrano pomembno vplivamo na to, kako kakovosten bo ta. Poglejmo, kaj se splača uživati, če želimo trdneje spati…

Na svoj jedilnik povabite čim več živil, bogatih z vlakninami, folati, sestavljenimi ogljikovimi hidrati,  izoflavoni, magnezijem, triptofanom in melatoninom:

Bučna semena

Bučna semena vsebujejo veliko triptofana in magnezija. Po teh snoveh je vedno bolj posegati v naravni obliki. Posebej nežnejšemu spolu se ob zadostni preskrbi z magnezijem manj spi.

Kivi

Sadež, bogat z antioksidanti, serotoninom in folati. Če ga redno uživate zvečer, boste hitreje zaspali, spanec pa bo trdnejši.

Polnozrnat riž

V nasprotju z belim, poliranim rižem, nas polnovredne različice hitreje zazibljejo v spanec. Posebej priporočljiva sta rdeči in črni riž, ki vsebujeta še več melatonina.

Recept: Polnovredna rižota z morskimi sadeži

Oves

Tudi oves vsebuje veliko melatonina, poleg tega pa tudi triptofan, magnezij in obilje vlaknin. Uživate ga lahko v obliki kosmičev, iz njega pa si lahko pripravite tudi domačo ovseno mleko.

Recept: Domači ovseni napitek

Pistacije

Pistacije spanec izboljšajo predvsem zaradi vsebovanih izoflavonov in visoke vrednosti melatonina. So pa ta okusna semena tudi dober vir magnezija in folatov.

Recept: Namaz s pistacijami in suhimi paradižniki

Mandlji

Kako dobro mandlji vplivajo na spanec, kaše tudi nedavna iraška raziskava, opravljena na študentih. Pred spanjem lahko tako zaužijete tudi kozarec toplega mandljevega mleka z medom in kardamomom.

Recept: Mandljevo maslo

Sojini izoflavoni

Kakovost spanca pa močno izboljša tudi uživanje sojinih izdelkov kot so tofu in tempeh. Pazite le, da posegate po živilih iz ekološko vzgojene soje.

Topli napitki

Poleg toplega mleka ali omenjenih rastlinskih napitkov si pred pred odhodom v posteljo lahko privoščite tudi pomirjujoč čaj iz sivke, melise, baldrijana ali kamilice.

Naravna zdravila

Kadar je spanje resnejši izziv, lahko posegate tudi po zdravilih. Prednost naj imajo pripravki, ki ne ustvarjajo odvisnosti in so naravni. Dobra, varna in učinkovita izbira je zdravilo A.Vogel Dormeasan, ki je primerno že od 12. leta starosti.  Kapljice iz baldrijana in hmelja zaužijemo pol ure pred spanjem.