A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Zdravilnost bosonoge hoje – preizkusite čim prej!

Avtor: Sabina Topolovec, 17. junija 2021, Zdravje duha

Kako dobro nam gre hoja brez čevljev, običajno opazimo šele poleti, ko se prvič sprehodimo po plaži do morja. Kar je morda zabavna predstava za naključnega opazovalca, je za osebo, ki jo pika, lahko prav mučna izkušnja. Zato si nadenemo plastično obuvalo za v vodo in menimo, da smo težavo rešili…

No, saj v osnovi smo jo, površinsko, rešili smo posledico, vzrok pa je še vedno prisoten. Večina ljudi zares misli, da ne zmore drugače kot v obutvi. Kar pa ni presenetljivo, saj bosi tekajo le še otroci. Tisti, ki jim starši to dovolijo, seveda.

Doma ni enako kot na morju

Česar se lotimo na plaži, je pravzaprav najtežja stopnja. Seveda nam ne gre, sploh če to počnemo po dolgem času. Kamenčki so lahko ostri, so neenakomerni, morda še vroči, morda je vmes steklo in smo še toliko pazljivejši. Veliko bolje bi bilo, če bi vadili doma, na travi. Pazimo le na čebelice.

Bosonogi v gozd

Še boljša možnost  pa je sprehod po gozdu. Stik golih stopal z mehko zemljo gozda je zares posebno doživetje. V nasprotju s pričakovanji skorajda ne občutimo pikanja, posebej ko izberemo lepo pot. To zmorejo tudi čisti začetniki. Prvih nekaj metrov smo pazljivejši, potem pa opazimo, da gre zlahka. Kmalu hodimo povsem suvereno in to občutimo kot nekaj najbolj naravnega in pristnega.

Koristi

Ob bosonogi hoji smo zagotovo bolj prisotni v trenutku tukaj in zdaj, že zato, ker smo pazljivejši. Na tak način lažje odmislimo tisoč drugih misli, ki nam rojijo po glavi. Ko smo osredotoči zgolj na sedanji trenutek, je to kot zdravilo, kot neke vrsta meditacija. V spremljavi ptičjega petja, čistega zraka v gozdu, morda žuborenju bližnjega potočka zares prava oaza za dušo.

Preko stika s tlemi se v telo prenašajo negativni zemljini elektroni, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu. Obenem pa je znano tudi to, da s pomočjo bosonoge hoje preprečujemo in odpravljamo tudi kronična vnetja v telesu.

Stik s tlemi prizemljuje in nam pomaga, da se vsaj nekoliko otresemo vplivov sevanja, ki smo jim kos na vsakem koraku.

Ob bosonogi hoji je polno dejavno vse stopalo, vključno z vsemi nožnimi prsti. Ko torej aktiviramo vse stopalo, to dobro vpliva na številna druga področja v telesu. Med ostalim so ugotovili ugodne vplive na plod pri nosečnicah, saj se z aktiviranjem medeničnim in trebušnih mišic preko stopal razvijajoči se otrok postavi v optimalni položaj.

Ko se sezujemo, se težišče sestopa iz pete preseli na osrednji in prednji del stopala, kar je veliko naravnejše. Tako razbremenimo kolena, kolke in vso hrbtenico.

 

Ko se zemlja dovolj ogreje, je pravi čas, da obutev pustimo v omarici za čevlje. Sami bomo začutili, kdaj se ob tem prijetno počutimo in kdaj nas zebe. Pozna pomlad in poletje pa sta zagotovo pravi čas, da to preizkusimo in zares usvojimo.

  • Stalna povezava
  • 497 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Na pomoč! Katere kapljice za oči?

Kapljice za oči so pogosto iskani medicinski pripomoček. Kdor ima z očmi težave, bo v lekarni hitro naletel na pestro...

Close