A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Top živila za boljšo gibljivost

Avtor: Sabina Topolovec, 3. maja 2021, Zdrava prehrana

Čudežne formule ne obstajajo, zagotovo pa poznamo živila, s katerimi lahko bolje podmažemo sklepe, krepimo zdravje kosti, zmanjšamo vnetne procese … in posledično okrepimo tudi svojo gibljivost. Poglejmo, kaj vse bi bilo koristno uživati čim pogosteje.

 1. Omega 3-maščobne kisline in začimbe delujejo protivnetno

Številne študije kažejo, da prehrana, ki vsebuje obilje koristnih omega-3 maščobnih kislin, pomaga preprečevati srčno-žilna obolenja. Med drugim tudi pomaga zmanjševati vnetja v sklepih.

Najdemo jih v mastnih vrstah rib, kot so losos, sardine, skuša, slanik, pa tudi v živilih rastlinskega izvora, denimo v sojinih izdelkih, orehih, bučnicah, lanenem semenu, zeleni listnati zelenjavi …

Če težko uživate dovolj velike količine tovrstne hrane, ne uživate rib oz. težko kupite kakovostne ribe, velja razmisliti o prehranskih dopolnilih. A.Vogel Omega-3 je povsem rastlinskega izvora, po zaužitju kapsul se nam ne spahuje.

Zelo koristno je zaužiti tudi več začimb, zlasti cimeta, ingverja, kurkume in čilija. Vse naštete začimbe delujejo močno protivnetno, grejejo telo in z različnimi mehanizmi izboljšujejo tudi telesno gibljivost.

 1. Kalcij in vitamin D

Kalcij igra zelo pomembno vlogo pri ohranjanju močnih kosti, toda ali ste vedeli, da za boljšo absorbcijo potrebujete tudi dovolj veliko zalogo vitamina D? Manj znano je tudi, da igra kalcij zelo veliko vlogo pri zdravju mišic.

Zaužijte veliko zelene listnate zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov (čim manj predelanih, pašnih živali), stročnic, suhega sadja, sezama.

Po vitamin D se bo treba odpraviti na sonce in to skozi večino leta. Vsaj 10 minut na dan v času, ko je sonce najvišje, večini zadostuje. Seveda ob pogoju, da rezerv tega vitamina na izčrpavamo s pretiranim stresom, pomanjkanjem spanja, neustrezno prehrano, pretiranim uživanjem alkohola in podobno.

 1. Kolagen in silicij

Kolagen deluje kot nekakšno lepilo, ki nas drži skupaj. Najdemo ga v kosteh, mišicah, koži, kitah. Če zaužijemo hrano, ki ga vsebuje, krepimo zdravje vsega naštetega.  Izjemno dober vir so kostne juhe, ki jih dlje časa kuhamo (priporočljivo je uporabiti kosti in meso pašne reje živali, vzgojene na ekološki način).  Takšne juhe vsebujejo obilje aminokislin, ki regenerirajo vezivno tkivo , želatina pa obenem deluje protivnetno.

Prehrana, bogata z rastlinskimi beljakovinami, prav tako zelo ugodno vpliva na tvorbo kolagena. Zaužijte več oreščkov, sojinih beljakovin, namaza iz čičerike ipd.

Silicij je prav tako nujen za zdravje kosti in vezivnega tkiva. Poiščite ga predvsem v živilih rastlinskega izvora, zlasti v proseni kaši, ovsu, rjavem rižu, ješprenju.

Če povzamem, ključ do zdravja in boljše gibljivosti leži v živilih pretežko rastlinskega izvora. Na svoj krožnik redno vključujte zelenjavo, sadje, polnozrnata žita, stročnice, oreščke in omega-3 maščobe. Tako bo vaše telo bolj zdravo, močnejše in posledično tudi bolj gibljivo.

 • Stalna povezava
 • 662 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • lili Pred, 2 leta

  zelo dobro ,bi bilo treba da bi bilo vse skupaj,drugace moramo jemati prevec kapsul,kaj mislite imate kaj da je vec skupaj za zensko srednjih let ki jo bolijo kolena,je zelo suha in zelodec me boli in je nemirna ,paratiroide deluje prevec iperparatiroidizem in to sem jaz hvala lepa in me veseli dobiti vasa sporocila Lili.

  • Sabina Topolovec Pred, 2 leta

   Spoštovani. Omenjena hranila je najbolje zaužiti kar po naravni poti. Čeprav se sliši zelo privlačno, da bi zaužili le eno tabletko, to ni vedno najbolj modra pot. Telo mora vsebovane snovi tudi lepo vsrkati, da bo od njih korist. Prehranska dopolnila so kljub temu včasih smiselna, npr. omega-3, v primeru, da ne zaužijete dovolj rib in olj, ki to vsebujejo, npr. A.Vogel Omega 3. Pri težavah z nemirom si lahko pomagate s kapljicami divjega ovsa, ki jih najdete v Avenaforce. Veliko moči je tudi v začimbah, pri težavah s koleni bi vam morda pomagale začimbe, kot so kurkuma, ingver, čili ter Voglovi zdravili: Atrogel in Artroforce. Vse dobro vam želimo.

 • Read more:
  6 “čudežnih” moči granatnega jabolka

  Granatno jabolko je sadež, ki že navzven sporoča, da kipi od življenjske energije. Ko ga odpremo, je v njem obilje...

  Close