A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Kako si s črno kumino pomagati pri sezonski alergiji?

Avtor: Sabina Topolovec, 29. marca 2021, naravna zdravila

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam. Poglejmo, kako jo uporabiti.

Uporabna so tako semena kot njeno olje

Večina raziskav je bila orientirana na njeno olje. Tako so denimo ugotovili, da z uživanjem olja črne kumine že zelo hitro lahko dosežemo olajšanje pri alergijskem rinitisu. V eni od teh raziskav so tako ugotovili, da se značilni simptomi, kot so srbenje in napadi kihanja ,umirijo že po dveh tednih. Olje črne kumine naj bi delovalo tudi pri najhujših oblikah te alergije.

Vsekakor pa so uporabna tudi njena semena. Bolniki, ki sočasno s predpisano terapijo uživajo semena črne kumine, so v eni od drugih raziskav napredovali znatno bolje od skupine bolnikov, ki so jih zdravili le z zdravili (povezave do vseh omenjenih raziskav lahko poiščete  v priročniku Zdravilna moč začimb za otroke).

Kako uporabiti semena?

Za polno moč delovanja bo najbolje uporabiti sveža. Potrebujete terilnik, lahko tudi mlinček za kavo. Manjšo količino semen strite sproti, da se ne izgubijo dragocena eterična olja. Dodajate jih lahko različnih jedem, npr. v različne namaze, kot dodatek jogurtu, solatnim prelivom, juham, omakam in podobno.

Za še več zdravilnih moči je strta semena črne kumine dobro vlagati v med. Na ta način povečamo zdravilne moči tako medu kot črne kumine. Pripravku lahko dodate še kapljico eteričnega olja, ki je certificirano za prehrano, npr. pomarančo ali meto, saj boste tako precej izboljšali okus tako pripravljenega medu. Pripravek lahko uživate kot dodatek čaju, kot namaz na kruhu, kot dodatek različnim žitnim kašam in podobno. Pazite le, da je jed ali napitek dovolj ohlajen.

Najbolj okusna pa so ta semena v »pečeni« obliki. Preizkusite jih lahko denimo kot dodatek palačinkinemu testu, s pomočjo katerega lahko ocvrete različno zelenjavo. Dodajate jih lahko v kruh (najbolje jih je posipati po površini pred peko), v različne ploščate kruhke, kot jih poznajo v arabskem svetu, v slane krekerje in podobno. Preizkušeno dobra kombinacija so semena črne kumine in sezama ali sončničnih semen.

Kako uporabiti olje črne kumine?

Črna kumina ima specifično aromo, ki nekoliko spominja na šetraj. V zdravilne namene ga je najbolje zaužiti po žlički. Če vam težko steče po grlu, lahko kupite tudi kapsule z njegovim oljem.

Tega olja zaradi specifične sestave ne segrevamo, uporabljamo ga torej v hladnih jedeh. Mešamo ga lahko npr. z olivnim oljem in ga dodajamo v različne solate. Posebej dobro tekne s fižolovo solato, saj se fižol dobro ujame s šetrajem, na katerega to olje precej spominja.

Druga možnost pa je, da olje črne kumine pomešamo z medom (na enak način kot semena). To je uporabno zlasti pri otrocih, ki običajno težko sprejmejo črno hrano, olje pa je svetlo in v medu navzven ni opazno. Pazite le pri količini. Sprva naj bo v medu nekje do deset odstotkov olja, da to po okusu ne prevlada medu, kasneje pa lahko količino tudi nekoliko povečate.

Z uživanjem črne kumine se ne bodo izboljšali le simptomi alergije, saj njeno zdravilno delovanje sega skoraj na vsa področja v telesu. Naj vam tekne in naj vam pomaga.

 • Stalna povezava
 • 1.370 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • marjeta Pred, 2 leta

  dober vecer povejte a bi meni tudi pomagalo tole olje crne kumine

  • Sabina Topolovec Pred, 2 leta

   Spoštovani, ne vem, za katere težave pri vas gre, zagotovo pa vam škodilo ne bo. Črna kumina pomaga pri številnih težavah v telesu. Če je le možno, posegajte po ekološko vzgojenih semenih oziroma olju. Vse dobro.

 • matevž Pred, 2 leta

  Zanimiva tema. . Ali mi lahko sporočite, kje se jo pa lahko kupi (trgovina – lekarna …)

  Pozdrav Matevž

  • Sabina Topolovec Pred, 2 leta

   Pozdravljeni, ekološka semena črne kumine so na voljo v vseh bolje založenih trgovinah, na oddelku za zdravo prehrano, Sanolabor, trgovine z zdravo prehrano. Preverjeno dobro ime za začimbe je podjetje Sonnentor. Srečno in vse dobro vam želim.

 • Mimika Pred, 2 leta

  Ali lahko gojimo črno kumino na vrtu in kje dobim seme

  • Sabina Topolovec Pred, 2 leta

   Da, lahko jo vzgojite tudi pri nas. Zadnja leta se da dobiti tudi sadike črne kumine, sicer pa bo v redu tudi ekološko seme, ki ga uživamo. Veliko užitkov pri vrtnarjenju.

 • Read more:
  Lepotni spanec ni le za Trnuljčice

  Spanje vpliva na vse telesne funkcije, zato ima lahko pomanjkanje spanca zelo velik vpliv tudi na stanje kože, posebej če...

  Close