A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

5 navad za bolj zdrave ledvice

Avtor: Sabina Topolovec, 26. februarja 2021, Preventiva

Kitajska tradicionalna medicina (TKM) uči, da je v naših ledvicah sedež življenjske energije. S primanjkljajem ledvičnega potenciala povezujemo hormonska neravnovesja,  strah, depresivna stanja, težave s sluhom, z zobmi, kostmi, neplodnost. Nasprotno – dober biopotencial ledvic pripomore k večji ustvarjalnosti, mladostnemu videzu, dobremu počutju, večji plodnosti.

Če jim želimo okrepiti, v svoj vsakdan vključujmo naslednje nasvete:

Ledvica imajo rada temno barvo

Prav temna živila posebej dobro krepijo energijo ledvic. Posegajte čim pogosteje po temnih vrstah stročnic, zlasti po črnem fižolu, črni soji, črni leči. V svojo prehrano vključite tudi temna živila iz ostalih skupin, temnolistnato zelenjavo,  črni ribez, črni sezam, lan, bučnice, suhe slive, divji riž ipd.

Uživajte toplo hrano in napitke

Ledvice je treba ogreti, pa ne le z živili, temveč tudi s pijačo. Dan je najbolje pričeti s kozarcem vode, ki naj bo vsaj sobne temperature, nikakor pa ne hladna. Temu sledite tudi skozi dan. Tudi živila naj bodo kar v največji meri kuhana, posebej v hladnejših mesecih. Poleti, ko je vroče in nam bolj prija sveža in presna hrana, pa za toploto v telesu lahko poskrbimo tudi z začimbami.

Zmerno pri sladkorju

Če ste zelo sladkosnedi, glavnino sladkega zaužijte zjutraj, do devete ure. Tudi sadje, ki je sicer vir naravnih sladkorjev, je bolje uživati dopoldne kot kasneje. Prečiščeni moki in izdelkom iz nje se je vselej dobro izogibati, lahko pa posegate po polnovrednih žitih, npr. sveže mleti polnozrnati moki, zdrobom ipd.

Ne jejte pozno

Stremite k temu, da zadnji obrok zaužijete do 18. ure. Tako boste zelo izboljšati svoje počutje, spanec, uravnavali telesno težo in ohranjali zdrava ledvica. Če zajtrkujete in imate kosilo, lahka večerja ob 18. uri ne bo predstavljala prevelikega izziva. Morda se bo želodec zvečer oglašal dva ali tri dni, nato pa bo tudi sam ugotovil, da mu nov način prehranjevanja velik bolje dene.

V prehrano vključujte več začimb

Črna kumina – zlasti olje črne kumine deluje zaščitno na ledvice. Drobnjak – posebej njegova semena krepijo energijo ledvic. Morda ne boste uživali semen, zagotovo pa lahko uporabite cvetne popke, ki jih lahko uživate vse leto. Luštrek in zelena– povečujeta energijo ledvic.  Peteršilj – povečuje prekrvavitev ledvic …

  • Stalna povezava
  • 1.128 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
6 “čudežnih” moči granatnega jabolka

Granatno jabolko je sadež, ki že navzven sporoča, da kipi od življenjske energije. Ko ga odpremo, je v njem obilje...

Close