A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Zdravilna moč objema

Avtor: Sabina Topolovec, 28. septembra 2020, Zdravje duha

Rodili smo se iz objema. Spočeti v objemu staršev, nošeni v varnem objemu maternice, ljubljeni v objemu staršev, bratcev in sestric in babic … Objemale so nas vzgojiteljice in najraje se spominjamo učiteljic, ki so nas znale potolažiti v svojem objemu. Nato smo odrasli in objemi so postali redkejši, a zato toliko dragocenejši.

Slovenci in Slovenke na splošno ne veljamo za narod, ki bi se dotikal kar vsevprek. Objemi so bili še do nedavnega rezervirani za posebne priložnosti, s posebnimi, običajno zgolj bližnjimi sorodniki in prijatelji. Zadnja leta se je to močno spremenilo. Iznenada se objemamo z ljudmi, ki smo jih spoznali hip nazaj. Ste kdaj razmišljali o tem, kaj je to povzročilo?

Je krivo to, da imamo vse manj časa za pristni stik v živo, da smo vse bolj povezani le preko spleta? Smo se objemanja navzeli od španskih nadaljevank? Ali pa objem preprosto dandanes le bolj potrebujemo? Objem v hipu zapolni praznino in ogreje od znotraj. Njegova čarobna moč se sprošča še dolgo po tem, ko ga prejmemo. Enako izpolnjujoč je ne glede na to, ali ga dajemo ali prejemamo. In nič ne stane.

Ste že videli  videoposnetek dekleta, ki z zavezanimi očmi mimoidočim deli objeme? Slika pove več kot tisoč besed, pravijo.

Da objem v resnici zdravi, pa je potrjeno tudi z raziskavami.  Telesni stik, lahko že bežen dotik, v telesu sproži naval oksitocina, hormona ljubezni. Ta deluje tako močno, da celo prežene bolečino, strah, hudo travmo in podobno. Če to berete mamice, veste, da ste v hipu pozabile na težak porod, ko so vam na prsi položili vašega otroka. Podobnih primerov je nešteto.

Tudi sedaj, ko je marsikdo potrt zaradi okužb ali v stiski zaradi ukrepov, ki omejujejo telesni stik, bi objem koristil. Morda tega ne počnemo z »neznanci«, a da bi ne objeli svoje umirajoče babice ali tete?

Bodimo svetla luč drug drugemu v časih, ki so tako zelo prežeti s tesnobo. Če se ne počutite varno ob tem, da bi koga objeli, ga objemite v mislih. Namenite mu lepo besedo. Božamo lahko tudi s svojo prisotnostjo, s tem, ko poslušamo, ko dopuščamo drugačnost, ko zaupamo.

Vse dobro.

 • Stalna povezava
 • 704 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • dragica Pred, 12 mesecev

  Zelo lepo napisano. Hvala in virtualni objem!

  • marta Pred, 11 mesecev

   Zelo lepo napisano in resnično, danes me je objela fizioterapevtka Lili po končanih terapijah. Hvala.
   Toplina srca se čuti v objemu, delimo jih drug drugemu! Naša zborovodkinja Damjana nam je poslala danes sms, da so novi ukrepi in ne bomo mogli peti, poslala pa nam je objem! Lepo!
   Srečno in vse dobro vsem objem Marta

 • Matjaž Pred, 11 mesecev

  Vsako jutro objamem ženo, ker se držim starega priporočila: “Vsak dan objemite ljudi, ki jih imate radi.”

 • Read more:
  Kepico vaniljevega sladoleda – z vaniljo, prosim!

  Ne vem, kateri okus imamo najraje v Sloveniji, pri Nemcih pa je najbolj priljubljen vaniljev. Le kdo bi jim zameril!...

  Close