A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Top 5 začimb za boljše zdravje otrok (in odraslih) …

Avtor: Sabina Topolovec, 31. avgusta 2020, Zdrava prehrana

V razvitem svetu začimbe predstavljajo predvsem obogatitev okusa, medtem ko povsod drugje veljajo predvsem za najbolj varno in obenem najbolj zanesljivo pot do zdravja. Ker se dobro zavedajo njihovih zdravilnih moči, jih uporabljajo veliko, prav nobenih zadržkov nimajo niti do uporabe pri najmlajših. So ti tudi zato marsikdaj veliko bolj zdravi kot naši otroci? Prav gotovo!

Znanstvene raziskave povsod po svetu vsak dan znova potrjujejo izjemne zdravilne moči začimb. Kar so od nekdaj vedeli naši predniki, med njimi tudi tradicionalna kitajska medicina, ajurveda in velika imena, kot so denimo Paracelsus in sveta Hildegarda, danes na »novo« odkriva znanost.

Začimbe so v nasprotju z ustaljenimi prepričanji še kako primerne tudi za majhne otroke. Govorimo seveda o zelo majhnih ščepcih in popolnoma čistih začimbah. Takšnih, ki rastejo na domačem vrtičku oz. začimbe, ki so pridelane izključno na ekološki način. Če jih vključujemo v vsakodnevno prehrano otrok, bodo njihove koristi hitro vidne tudi na izboljšani zdravstveni sliki. V tradicionalnih deželah temu sledijo že tisočletja, otroci pa tam, kljub temu da živijo v slabših pogojih, le redko obolevajo za alergijami, imajo znatno manj težav z glivicami in zajedavci, tudi astma in dermatitis sta precej redkejši obolenji in še bi lahko naštevali.

Katere začimbe so primerne za otroke? Skoraj vse, bi lahko rekli. Tudi tiste pekoče, če jih znamo ustrezno pripraviti. Saj veste, pražen česen ali ingver ne pečeta, saj s takšnim načinom priprave postaneta bolj sladka. Pazimo torej na to, da jed ni preveč ostrega okusa, sploh v prvih letih, ko otroci za svojo rast in razvoj potrebujejo predvsem (naravno!) sladek okus. Tega pa najdemo tudi v začimbah. In če pravim – skoraj vse – je tudi izbira »najboljših« petih kar velik zalogaj. A z nečim velja pričeti. Če vas tematika zanima, toplo vabljeni k prebiranju priročnika Zdravilna moč začimb za otroke, kjer boste videli, da lahko uporabite še veliko drugih, ki jih na tem mestu ne omenjam.

CIMET

Sladka začimbnica, primerna za vse letne čase in raznovrstne jedi in napitke. Od nje imamo največ koristi, če najprej skuhamo močan čaj (npr. 2 žlici cimeta na pol litra vode), nato pa s tem koncentratom začinjamo jedi kot so otroške kašice, jogurt, sveže stisnjene sokove in podobno. Hranimo v hladilniku in se čim pogosteje spomnimo nanj. Pred uporabo le dobro pretresemo in že ga lahko uporabimo.

Video prikaz: Kako pripraviti zdravilni cimetov koncentrat

Cimet deluje protivirusno, protibakterijsko, protiglivično, protivnetno, izjemno dobro uravnava krvni sladkor, izboljšuje miselne sposobnosti in še veliko drugega. Zelo pomembno, kot pri vseh začimbah: kupimo strogo ekološko certificirani cimet. Obe vrsti, kassia in cejlonski imata izjemne zdravilne učinke.

KURKUMA

Kurkuma je kar obvezno dopolnilo vsem jedem, ki so bogate s škrobi, denimo h krompirju, testeninam in rižu. Njena zdravilna učinkovina kurkumin je telesu veliko bolje dostopna, če kurkumo toplotno obdelamo, ji dodamo nekaj maščobe in ščepec sveže mletega črnega popra.

Video prikaz: Kurkumino začimbno maslo

Kurkuma deluje močno protivnetno, protibolečinsko, protialergijsko, antioksidativno, protimikrobno … Njene zdravilne moči na najbolj slasten način lahko uživamo v slastnem zlatem napitku.

Recept: Zlato kurkumino mleko

ČRNA KUMINA

Otroci niso prav ljubitelji črne barve, a z nekaj spretnosti in vztrajnosti jo lahko počasi vpeljemo tudi v otroško prehrano. Za začetek si lahko pomagamo kar z oljem črne kumine, ki seveda ni črno. Vmešamo ga v med (iz s tem še pomnožimo moči medu in črne kumine), pripravek pa dodajamo v mlačen čaj, ga mažemo na kruh z maslom, ga vmešamo v jogurt, žitne kaše in podobno. Razmerje med oljem črne kumine in medu naj bo na začetku nekje 1:9. Ko se bodo otroci navadili okusa olja črne kumine, bodo lažje sprejeli tudi njena črna semena. Največ moči od njih pa seveda dosežemo, če jih pred uporabo stremo v možnarju.

Video prikaz: Kako naredimo črno kumino okusno?

BAZILIKA

Veliko dobrega prinašajo seveda tudi začimbnice, ki rastejo na naših tleh. Bazilika vsebuje obilje pomembnih mikrohranil , zlasti veliko je v njej železa. Najbolje je uporabiti svežo (z vrta ali okenske police), saj v posušeni obliki ohrani le del svoje arome in s tem tudi zdravilnih moči. Pred uporabo jo le natrgamo (ne režemo) ali stremo v možnarju. Najbolj slastna in uporabna vse leto je, če jo pripravimo v obliki znamenitega bazilikinega pesta. Z dodatkom olja, soli, česna (in po želji poljubnih oreščkov in nastrganega parmezana) ohranimo njeno polno zdravilno moč vse leto. Za to ne potrebujemo zamrzovalnika, temveč le nekoliko hladnejši prostor, kot je denimo klet. Pesto otrokom zlahka podtaknemo tudi v nezdrave jedi, ki z njeno močjo postanejo veliko prijaznejše za zdravje. Dodajamo jo npr. v sendviče, domače namaze (npr. v skuto), med različne omake, testenine, na pico …

Bazilika deluje protivnetno, protiglivično, protivirusno, uravnava krvni sladkor, krepi jasnost misli in še marsikaj drugega.

ČESEN

Kot omenjeno na začetku, česen dobro sprejemajo tudi že čisto majhni otroci, le pripraviti ga je treba ustrezno. Pomembno je tudi to, da ne hitimo preveč. Česen najprej nasekljamo, nato pa ga na zraku pustimo stati deset minut, preden roma v lonec. Le tako se bo razvila njegova polna zdravilna moč. Seveda bomo imeli od njega največ, če ga zaužijemo surovega. Na to lahko navadimo tudi otroke. Dodajamo ga v solate (predlagam, da ga zmiksate skupaj z ostalimi sestavinami za preliv, saj ga tako otroci ne bodo začutili med zobmi), različne namaze, juhe, omake in podobno. Česen je odlično naravno zdravilo v boju proti zajedavcem, o čemer je pisal že Alfred Vogel v knjigi Ljudski zdravnik. Surov česen sesekljamo in ga pomešamo s surovim mlekom. Otroku ob tem seveda ponudimo nekaj, kar ima rad in bo napitek lažje stekel po grlu. Ko bo opazil, da bo z njim pregnal nadležno srbenje po ritki, bo sam zaprosil za nov napitek s česnom. V knjigi Zdravilna moč začimb za otroke boste našli tudi recept za pripravo česnovega pripravka v medu. Začimbe in med na splošno veljajo za izredno posrečeno kombinacijo, saj podpirajo en drugega, obenem pa se še okrepi zdravilno delovanje obeh.

Česen poleg izrazitega delovanja proti zajedevcem deluje tudi močno protibakterijsko, protiglivično, , protialergijsko, protivnetno, redči kri, preprečuje prehiter poskok krvnega sladkorja in še bi lahko naštevali. Njegova edina slaba lastnost je neprijeten zadah. A tudi to lahko precej omilimo, če prežvečimo kakšno vejico peteršilja, ki zopet prinaša kopico zdravstvenih koristi.

  • Stalna povezava
  • 1.202 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Kako poskrbeti za zdravo prehrano otrok

V zadnjih desetletjih se je opazno povečal odstotek otrok s prekomerno telesno težo, naraščajo tudi obolenja, ki so bila nekoč...

Close