A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

3 stvari, zaradi katerih poleti v telesu gori …

Avtor: Sabina Topolovec, 3. avgusta 2020, Zdrava prehrana

3_stvari_zaradi_katerih_poleti_v_telesu_goriPoleti stavimo na dobrote na žaru. Poskrbimo, da bo izbor živil takšen, da bo kar najbolje podprl naše zdravje. Jesen je pred vrati. Založimo se s protivnetnimi snovmi, da ne podležemo prehladu ob prvi jesenski sapici.

Rastlinska olja

Pri peki radi uporabljamo visoko predelana rastlinska olja, saj so poceni in priročna. Na žalost med drugim vsebujejo visok delež omega-6 maščobnih kislin, ki  v telesu sprožajo  vnetne procese.

Namesto njih lahko uporabimo kokosovo mast, lahko pa tudi običajno svinjsko mast. Vsekakor je presežek omega-6, ki so prisotne tudi v mesu, dobro nevtralizirati s protivnetno delujočimi omega-3 maščobnimi kislinami oz. poskrbeti za to, da bo delež omega -3 znatno višji kot doslej. Najbolje bo, da  večji del na krožniku predstavlja zelenjava, sveža in pečena. Dobro jo začinimo s svežimi zelišči (mnoga delujejo močno protivnetno) in prelijmo s kakovostnimi, hladno stisnjenimi olji. Dobri viri omega-3 maščobnih kislin so denimo hladno stiskano laneno, orehovo, konopljino olje. Teh olj seveda ne segrevamo, temveč jih dodajamo že pripravljenim jedem.

Ker teh maščob v sodobni prehrani pogosto primanjkuje, si lahko za zadostno preskrbo pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili.  A.Vogel Omega-3 je povsem rastlinskega izvora, zato je primerno tudi za vegane.

Pomemben je tudi zadostnem vnos vitamina E, ki omogoča boljša absorbcijo omega-3. Z njim je bogato olje pšeničkov kalčkov A.Vogel.

Visoko predelana rastlinska olja, margarine in izdelki iz njih so eden ključnih dejavnikov, ki slabi naše zdravje  na več ravneh. Niso vse maščobe slabe, še več, mnogo med njimi jih naše zdravje močno podpira. Treba pa se je naučiti razlikovati med njimi in izbirati prava.

Naj se maščob bojimo ali veselimo?

Veganske klobasice in podobno

Vegetarijanski in veganski način prehranjevanja postajata vedno pogostejša izbira. Tudi le občasna zamenjava mesnih jedi za brezmesne burgerje in podobno je zelo dobrodošla. Ob tem pazimo, da kupimo čim manj predelana izdelke, ki ne vsebujejo kopice visoko predelanih maščob in umetnih dodatkov. Najbolje bo, da takšne dobrote ustvarimo kar sami.

Pobrskajte med našimi recepti, našli boste kar precej predlogov, npr.:

Vege »čevapčiči«

Začimbne mešanice

Ko enkrat spoznamo čar priprave lastnih mešanic, si bomo z veseljem vzeli nekaj minut in sveže trli začimbe. Tako bodo naše jedi vselej nekaj posebnega, ob nekoliko podrobnejšem poznavanju začimb pa tudi prilagojene potrebam naše družine.

Že pripravljene mešanice na trgu pogosto vsebujejo kopico aditivov, od umetnih barvil, arom in dodanega sladkorja. Vse to neugodno deluje na imunski in hormonski sistem v telesu.

Izbirajte ekološko pridelane začimbe. Na prodajnih policah lahko poiščete tudi ekološko certificirane začimbne mešanice za najrazličnejše jedi. Tudi izbira soli je nadvse pomembna. Poletnim jedem z žara se posebej dobro poda Herbamare Spicy.

Slastne marinade za poletni žar

  • Stalna povezava
  • 521 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Domača jogurt in kefir

Mlečni izdelki so zdravi, poslušamo vsevprek. Celo ko nam predvajajo reklamo za slovito mlečno rezino, če se izrazim po slovensko,...

Close