S katero kremo pa letos na plažo?


Sabina Topolovec


28 maj 2020

Medtem ko še vedno ugibamo, kje bomo preživeli letošnji poletni dopust, pa so prodajne police že polne takšnih in drugačnih izdelkov za zaščito kože pred škodljivimi žarki. Kateri zaupati?

Beseda – naravno – še vedno ni dovolj, naj se sliši še tako romantično. Poiščite organsko certificirane izdelke brez dodanih spornih sestavin kot so kemični filtri, PEG-derivati, silikoni in podobno. Kot kažejo podatki lanskoletnega testiranje nemške potrošniške organizacije Ökotest, ki je pod drobnogled vzela 20 izdelkov za zaščito pred soncem, namenjene občutljivi koži, proizvajalcem še vedno ne gre zaupati zgolj na besedo. Tudi visoka cena ni zagotovilo, da smo kupili varen izdelek. Tako so lahko priporočili le 4 izdelke, kar šest od dvajsetih pa jih je gladko pogrnilo na testu. V številnih so še vedno prisotni sporni kemični UV-filtri, ki so potencialni hormonski motilci (npr. oktokrilen, etilheksilmetoskicinamat).

Kako izbirati med pestro paleto izdelkov?

Vsekakor pred nakupom preučite deklaracijo (ne pozabite doma očal). Če želite 100% naravni izdelek, potem pazite, da vsebuje le naravne mineralne filtre (titanijev dioksid, cinkov oksid), da ne vsebuje nanotehnologije, da je brez sintetičnih barvil, dišav in konzervansov.

V pomoč  vam je lahko tudi ameriški vodič združenja Environmenal Working Groupb, kjer lahko najdete poglobljene informacije o posameznih sestavinah.

Več v članku Sredstva za zaščito pred soncem na slabem glasu, ki je leta 2020 na žalost še vedno enako aktualen kot pred petimi leti, ko sem ga zapisala.