Z gozdno »kopeljo« nad civilizacijska obolenja


Sabina Topolovec


26 februar 2020

Spomladi nas gozdovi vabijo medse s svojo sijočo zeleno barvo.  Pravzaprav bi se lahko »okopali« tudi med sadnim drevjem, ki razvaja s čudovitimi odtenki opojno dišečih cvetov (tudi v gozdu, seveda). In kaj vam pove osamljeno drevo sredi travnikov in polj? Imajo drevesa kakšno posebno moč? Kot kažejo raziskave, vsekakor.

Naša babica bi se ob tem le nasmehnila. Seveda gozdovi in zelenje in cvetje in druge tisočere stvaritve narave pomirjajo. Od nekdaj je bilo tako. A ko jih izpodrivajo mesta, betonske ploščadi, široke ceste in vedno več pločevine, vse to marsikje lahko le sanjajo. Kakšna milost, sreča ali kakorkoli že to želite poimenovati, da smo se rodili prav v Sloveniji.

Na Japonskem zato govorijo o gozdnih kopelih, s čimer bi lahko poimenovali sprehod po gozdu. Zaznavanje vonjav, ki se širijo izpod naših korakov, ki prebujajo spečo prst, v kateri je toliko »pravega« življenja. Spogledovanje z listi tisočerih oblik, ki poplesujejo v nežnem vetrcu. Dotik, morda objem debla, ki nam bo zaupalo svojo zgodbo, ko jo bomo pripravljeni mi slišati. Vse to in še mnogo več ob pisani ptičji simfoniji, ob kateri se lahko potopimo v nek drug svet, morda v svoj – pravi? Tudi če smo daleč od njega – pot do tega obstaja in vedno se začne – s prvim korakom …

Brezplačna gozdna terapija

Vse to nam je v Sloveniji vse leto na voljo brezplačno. Tudi če živite v središču Ljubljane, do najbližjega gozda nimate prav daleč. Zakaj bi čakali, da vam sprehod skozi gozd predpiše zdravnik? Ste se nasmehnili? Pa ni šala. Marsikje po svetu zdravniki izdajajo gozdne kopeli na – recept. Morda pa se upoštevajoč izsledke novejših raziskav tudi pri nas spremenijo priporočila o gibanju. Morda bodo fitnes centre v prihodnje zamenjali gozdovi. Sicer pa v nekaterih že najdemo fitnes na prostem, označene pešpoti za bosonogo hojo in še marsikaj koristnega. Povezovanje modernih spoznanj s starodavnimi modrostmi obeta veliko dobrega.

Gozdovi proti raku?

Prav na Japonskem, od koder izhaja skovanka gozdna kopel, so podrobneje preučevali vpliv gozdov na naše zdravje. Ugotovili so, da sprehod po gozdu deluje celo protirakavo. Medtem ko so vsa naša čutila na paši (če le znamo vsaj takrat izklopiti glavo), se v telesu ustvarjajo trije različni protirakavi proteini in presenetljivo veliko t.i. celic ubijalk, ki znajo prepoznati nevarne rakave celice in jih onemogočiti.

Ko se sprehajamo v naravi (posebej pa to velja za gozd), vdihujemo t.i. fitoncide (snovi, s katerimi se rastline zavarujejo pred boleznimi in žuželkami). Prav ti povzročajo nastanek celic ubijalk v našem telesu.

Z gozdovi do nižjega tlaka in srčnega utripa

Ko so preučevali dve skupini udeležencev v raziskavi, so ugotovili, da so imeli tisti, ki so jih poslali v gozd, v primerjavi s skupino, ki se je morala zadrževati v mestu, opazno nižji krvni tlak, nižjo raven stresnih hormonov in manjši srčni utrip.

Kam je usmerjeno okno vaše pisarne?

Sicer pa bo v dneh, ko vam ne uspe skočiti do bližnjega gozda, bližnjica do boljšega zdravja že sam pogled v gozd, ki pa naj se zgodi čim večkrat. Ugotovili so namreč tudi to, da že zgolj ta pomirja.  S pogledom čim dlje izza ekrana pa obenem zavarujemo tudi svoje utrujene oči.

So gozdovi nevarna mesta?

Včasih smo se bali hudobnih čarovnic, nagajivih škratov in drugih temnih sil. Nato nas je strašila misel na soočenje z bolj resničnimi gozdnimi »pošastmi« (klopi in medvedje). V zadnjem času se zdi še najbolj nevaren kar človek sam, če ni naše barve ali ne govori našega jezika. Ob vsem tem bi se morali vprašati, če niso najbolj nevarne kar naše misli. Kar razmišljamo, privlačimo. Tudi to je dokazano.

Sicer pa, a ne bi bilo čudovito, če bi se namesto doma ali v pisarni raje »kregali« v gozdu? Ob presunljivi lepoti, ki se dotika vseh naših čutil, tam večina umolkne. Je pa zato šepet v srcu toliko glasnejši!

Preberite tudi: Naravna zaščita pred klopi

Venaforce® tablete

60 tablet

Zdravi težave pri krčnih žilah in oteklih, težkih ter bolečih nogah, krepi vene in izboljšuje venski …
Več