Tudi pozimi lahko jemo zdravo!


Sabina Topolovec


18 december 2019

Kdor meni, da pozimi ni zdrave hrane, se moti.  Sinonim za zdravo niso le sveža sadje in zelenjava. Izbrali smo živila, ki so v tem času lahko dostopna, ob vsakem pa še en recept, da jih lahko čim prej tudi uporabite.

Kot nalašč po bogato obloženi praznični mizi …

Oves
Ovseni kosmiči, denimo, vsebujejo obilje vitaminov B in magnezij. Pomagajo uravnavati krvni sladkor, podpirajo koristne mikrobe v črevesju, pomagajo vzdrževati zdrave ravni holesterola … Z njihovo pomočjo smo tudi dlje časa siti in morda najpomembnejše v temačnih dneh – vsebujejo aminokislino triptofan, ki jo telo potrebuje za ustvarjanje hormona sreče (serotonin).

Uporabljamo jih lahko na številne načine, npr. za zgoščevanje juh, z njimi nadomeščamo del moke pri kruhu in pecivu vseh vrst, jih uživamo kot muslije, z njimi delamo polpete in drugo.

Posebej okusna je topla ovsena kaša, ki jo lahko obogatimo z nekaj cimeta, medu in suhega sadja. Odličen začetek dneva.

Sicer pa je oves zelo zdravilen tudi kot čaj iz mladih ovsenih bilk. Pri razdražljivosti in nemiru pa si lahko pomagamo tudi s kapljicami iz svežega ovsa Avenaforce.

Oglejte si recept: Ovsena kaša z arašidovim maslom

Kodrolistni ohrovt
Vse temna listnata zelenjava je izjemen vir hranil, pozimi pa je posebej priporočljivo uživati kodrolistni ohrovt. Ta namreč vsebuje obilje vitamina C, ki je nujen za normalno delovanje našega imunskega sistema , obenem pa nas kot antioksidant varuje pred prostimi radikali. Poleg tega pa kodrolistni ohrovt vsebuje še precej betakarotena in vitamina K.

Čeprav morda vsakomur ne tekne, pa ga lahko uporabimo na več načinov, denimo v juhah, smutijih, celo čips lahko pripravimo iz njega. Pozimi ga je na vsak način bolje uživati toplotno obdelanega.

Oglejte si recept: Juha s kodrolistnim ohrovtom in zeleno

Sladki krompir
Poleg običajnega krompirja, brez katerega težko mine kakšen dan v tednu, bi si bilo dobro večkrat privoščiti tudi sladki krompir. Vsebuje obilje vlaknin, ki olajšajo prebavo, ob tam pa je tudi zelo dober vir beta karotena, vitamina C, kalija in vitamina E. Vse to podpira naš imunski sistem, skrbi za zdrave oči in odlično delovanje črevesja.

Uporabljamo ga lahko na zelo različne načine, pečenega, v juhah, iz njega pripravljamo sladice …

Oglejte si recept: Sladki krompir z lososom na hitro

Mastna riba
Teh se že dolgo drži sloves protivnetnih živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3. Te imajo nedvomno zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju dobrih kognitivnih sposobnosti. Študije pa sedaj potrjujejo tudi njihovo sposobnost zniževanje krvnega tlaka, posebej pri vrstah, ki so bogate s kalijem, npr. losos. Pri nakupu vselej pazimo na kakovost in dajemo prednost negojenim ribam.

Kaj pa, če rib ne uživate? V tem primeru je v prehrano treba vključiti več rastlinskih virov, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami. To so zlasti lanena semena, orehi, chia semena in podobno. Vegetarijanci in vegani pa imate na voljo tudi prehransko dopolnilo A.Vogel Omega-3, ki je povsem brez sestavin živalskega izvora.

Oglejte si recept: File lososa s sezamom

Cimet
Ta čudovita sladka začimba je najpogosteje v rabi pozimi, čeprav bi jo lahko uporabljali vse leto, toliko koristi nam prinaša. Cimet je izredno močan antioksidant, deluje protivnetno in uspešno znižuje krvni sladkor. Pozimi nas prijetno ogreje od znotraj in obvaruje pred patogeni vseh vrst. Pomembno je, da vedno kupimo ekološko pridelani cimet.

Cimet je zelo vsestranska začimba, ki jo lahko uporabimo tako v sladkih, kot v slanih jedeh (npr. dodatek k mesu in omakam – v majhnih količinah, seveda).

Oglejte si recept: Čičerikini piškoti s cimetom

Gobe
Gobe imajo že stoletja sloves zdravega živila. Vsebuje pestro paleto hranil, kot so selen, vitamini iz skupine B in celo rastlinski vir vitamina D. V tem času je posebej priporočljivo uživati gobice šitake, saj močno okrepijo imunski sistem, kar potrjujejo tudi študije.

V prehrani jih lahko uporabljamo na več načinov, dodajamo jih v omake, iz njih pripravljamo juhe, namaze ipd.

Oglejte si recept:  Namaz s šitake gobicami

Rdeča pesa
Pri nas jo poznamo predvsem kot vložnino, vsekakor pa bi ji veljajo več pozornosti nameniti tudi sicer, saj je še kako uporabna tudi gomolj, ki ga skuhamo ali celo zaužijemo surovega. Rdeča pesa vsebuje obilje kalija in nitratov, ki skupaj uravnavajo krvni pritiski in celice oskrbujejo z več kisika. Vse to se odraža tudi na boljši fizični vzdržljivosti. Vemo tudi, da je rdeča pesa bogata z železom, ki pomaga pregnati utrujenost in ohranja zdrave rdečih krvničk. To je še zlasti pomembno za ženske, ki imajo močnejše menstruacije.

Če izvzamemo vloženo peso, je ta najpogosteje dodana juham, marsikdo pa jo dodaja tudi v smutije, iz nje pripravlja namaze ali jo dodaja sladicam. Zelo koristen je nedvomno tudi sveže stisnjen pesin sok. Uporabimo pa lahko tudi kakovostne sokove, kot je denimo Dr. Steinberger.

Oglejte si recept: Rdeča kremna juha

Česen
Česen je sestavni del številnih jedi. Z njegovimi močmi se lahko zaščitimo pred virusi, bakterijami, celo glivicami in zajedavci. Obenem nas česen varuje tudi pred strjevanjem krvi in previsokim krvnim tlakom.

Vsekakor bomo njegove moči lahko dobro  izrabili le tedaj, ko je naša črevesna mikrobiota zdrava. Zato velja v prehrano vključiti več mlečno-kislinsko fermentiranih živil, kot so kislo zelje in repa, kimči, domača jogurt in kefir, sirotka, fermentirana sirotka in podobno.

Ob tem si velja zapomniti še nekaj. Če česen toplotno obdelujemo, da najprej sesekljamo, pustimo nekaj minut na zraku in ga šele nato dodamo v ponev. Na ta način se s pomočjo zraka ustvari zdravilna učinkovina.

Oglejte si recept: Česnova juha

Bučna semena
V tem času zagotovo jemo zimske buče, kot so hokaido, maslenke ipd, pozabljamo pa na dragoceno bučno seme, ki je izjemen vir cinka. Tudi ta je namreč zelo pomemben za krepitev imunskega sistema. Cink je pomemben za delovanjem vsake celice, najdemo ga povsod po telesu, v možganih, pljučih, ledvicah, očeh. Pripomore tudi k hitrejšemu celjenju ran. Ste vedeli, da je bučno seme tudi najboljši prigrizek pri povečani prostati?

Bučno seme obenem vsebuje še magnezij in vitamin E. Če vam sveža ne teknemo, lahko semena tudi prepražite in z njimi obogatite številne jedi.

Oglejte si recept: Mandljevo-bučni namaz s pridihom poletja

Jagodičevje
Če ste poleti pridno pobirali ribez, maline in ostale dobrote, jih sedaj lahko uživate iz skrinje, iz lončka marmelade in podobno. Jagodičevje vsebuje namreč veliko vitamina C in vrsto drugih močnih antioksidantov. Ti naše celice varujejo pred oksidativnim stresom, krepijo imunski sistem in nas varujejo pred zimskimi prehladnimi obolenji.  Jagodičevje ima tudi močne protivnetne lastnosti, nekatere vrste pripomorejo celo k preprečevanju kardiovaskularnih bolezni.

Če so vaše skrinje polne jagodičevja, lahko tega sedaj dodajate toplim kašam, smutijem, v jogurt in podobno.

Oglejte si recept:  Grenivkin smuti z rakitovcem in jagodičevjem