A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Top 5 domačih začimb za pomiritev

Avtor: Sabina Topolovec, 25. septembra 2019, Zdravje duha

Če nas je kot otroka bolel trebušček, nam je mama skuhala kamilični čaj. Če smo prehlajeni, si še danes sami pripravimo topel čaj z medom. Kako to, da se nanj ne spomnimo tudi  takrat, ko smo vznemirjeni, ko imamo polno glavo, ko ne moremo zaspati?

Marsikdo namreč prav v takšnem stanju telesu povzroča še dodaten stres, ko se v večernih urah poda v bližnjo telovadnico na intenzivni trening. V stanju prenapetosti bi nam kvečjemu koristila joga ali katera druga metoda sproščanja. Vendar pa za to sploh ni nujno, da gremo v telovadnico. Če si privoščimo sproščujoč sprehod v naravi, ob povratku pa toplo kopel in blagodejen čaj, bo počutje neprimerno boljše. Bodimo nežni do sebe.

Na domači začimbni in zeliščni polici je marsikaj uporabnega tako za čaj kot za kopel, ki nas bosta s svojimi pomirjujočimi močmi zazibala v nežnejši spanec. Brez krepčilnega spanca tudi jutrišnji dan ne bo nič svetlejši, kot se morda počutite ta hip. Omenimo le nekaj možnosti …

Vrtnica

Če jo imate doma, takšno, močno dišečo, ki se zna sama spoprijemati z različnimi okoljskimi izzivi, je ta še kako uporabna tako za čaj kot za kopel. Njen cvet s svojimi opojnimi dišavami v spanec ponese še dojenčka, zato je priporočljivo v njegovo kopel dodati nekaj vrtničnega čaja. Enako lahko seveda privoščimo tudi sebi, ob skodelici čaja iz vrtnice. Če želite, da bo nežno sladek, lističe prelijte z vodo, ohlajeno na 70 stopinj Celzija in pokrito namakajte pet minut. Sicer pa vas bo vrtnica pomirila tudi vsakič, ko jo boste povonjali na vrtu ali v kozarcu s posušenimi cvetovi. Je spomniti se je treba na njo.

Melisa

Druga kraljica na vrtu, ki ima prav tako podobne moči, je melisa. Že nežen in bežen dotik, ko stopimo mimo, je dovolj, da se njen opojen vonj razširi po vseh vrtu. Pri melisi dobesedno čutimo, kako nas pomirja. Najboljši čaj je iz svežih lističev, ki ohranijo celotno aromo. Še dobro, da uspeva skoraj vse leto! Iz melise marsikdo pripravlja tudi sirup za redčenje, kar je občasno povsem v redu, prepogosto pa ne velja posegati po njem, ker telo preveč obremeni s sladkorjem.

Melisino delovanje na spanec je tudi znanstveno preizkušeno in to prav na otrocih. Rastlinski pripravek, ki so ga raziskovalci preučevali, je poleg melise vseboval še baldrijan. Zelo razveseljivi so podatki, da ta deluje primerljivo z uspavali, brez značilnih neželenih učinkov, seveda.

Sivka

Še ena začimbnica z domačih vrtov. Tudi zanjo velja, da že otroke zaziba v nežnejši spanec. Če je imate veliko, si iz nje sešijte dišeče sivkine blazinice in jih položite v bližino ležišča, da vas bo njen sproščujoč vonj spremljal vso noč. Seveda si iz nje lahko pripravljate tudi že vse našteto.

Bazilika

Čaj iz bazilike pripravljamo na enak način kot vrtničnega, torej ne s povsem vrelo vodo. Morda pa sploh še niste pomislili, da bi si iz nje pripravljali čaj? Bazilika ima podobno kot druge naštete začimbnice številne nadvse ugodne koristi za telo in če si jo večkrat pripravimo kot čaj, to pomeni, da je zaužijemo več. Paradižnikove jedi še zdaleč niso edine, ki se lepo ujamejo z njeno aromo. Če jo imate še vedno v vrtu, si v teh dneh lahko pripravite še zadnje kozarčke domačega pesta. Z zaužitjem le teh pa bržčas sploh ne bo težav!

Citronka

Začimba, ki si končno zopet utira pot na naše zeliščne vrtove. Čaj iz njenih lističev dobesedno uroči. Morda tudi zato, ker tako intenzivno pomirja. Citronka podobno kot bazilika ne bo obstala na vrtu, lahko pa jo izkopljete in do jeseni hranite v hiši. Ne zahteva več, kot da jo občasno zalijete. Ko jo boste spomladi presadili nazaj na vrt, se vam bo kmalu bogato zahvalila za gostoljublje.

Ob uporabi vseh teh začimb bo v kuhinji vsak dan čudovito dišalo. Nam pa bo pri srcu topleje!

  • Stalna povezava
  • 1.687 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Naravna pomoč pri zdravljenju depresije

November praviloma velja za temačen mesec. Mesec pričnemo s obuditvijo spomina na mrtve, od tam pa do resničnih razprav o...

Close