A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

12 zanimivosti o menstruaciji

Avtor: Sabina Topolovec, 29. avgusta 2019, Zdravje žensk

Ponekod tabuizirana, marsikje celo preganjana. Lahko smo veseli, da je pri nas (lahko) drugače. Preberite nekaj zanimivih podatkov o vaši mesečni spremljevalki. 

Od 150 – 450 x v življenju

Menstrualni cikel pri ženskah je različno dolg, povprečno od 21 od 36 dni. A bolj kot to na število menstruacij v življenju vplivajo nekateri drugi dejavniki. V tradicionalnih deželah ženske dojijo dlje časa, kar pogosto (nikakor pa ne vedno) pomeni, da je ženska dlje brez menstruacije. Ženske z več otroki imajo posledično ravno tako manjkrat menstruacijo.

Zgodnejši nastop menstruacije

Pred približno stotimi leti je bila povprečna starost deklet ob nastopu menstruacije 16 let, danes pa je deklica v povprečju kar štiri leta mlajša. Prav tako ni nič nenavadnega, če se ta pojavi že krepko prej, saj nekatere deklice že z 8 leti vstopijo v puberteto. Na to vplivajo mnogi dejavniki, med ostalim tudi stres, telesna teža, prehrana …

Rodile smo se z vsemi jajčeci

Pravzaprav so se ta izoblikovala še pred rojstvom. To pomeni, da ženske na svet vstopimo z nekaj milijoni jajčec, kar je gotovo precej več, kot jih bomo sploh kdaj potrebovale. Višek postopoma propade, zato nosečnosti ni mogoče odlašati v starost.

Nosečnost in menstruacija z roko v roki

Menite, da ne morete zanositi med menstruacijo? To ni povsem nemogoče. Če imate v tem času spolne odnose in je vaš cikel zelo kratek (običajno je krvavitev močnejša), se lahko zgodi prav to. Spermiji namreč v  telesu preživijo od 5-6 dni in če imate ovulacijo 5. ali 6. dan po menstruaciji, lahko pride do nosečnosti.

Marsikatera ženska pa je vesela nosečnosti tudi zato, ker meni, da v tem času ne bo imela menstruacije. Do drži le deloma, saj nekatere ženske tudi v tem času, posebej v prvih mesecih, malo krvavijo (kar pa ni prava menstruacija). Vsekakor se je v tem primeru treba obrniti na zdravnika.

Nekatere menstruacije niso prave

Menstruacija nastopi, ko se maternična sluznica odlušči in izloči skozi nožnico. Če krvavite tudi izven tega časa, pa to ni menstruacija. Prav tako ne govorimo o pravi menstruaciji, če uporabljate kontracepcijske tabletke, kjer govorimo o odtegnitveni krvavitvi.

Izostanek menstruacije ne pomeni nujno nosečnosti

Hormonsko neravnovesje, burnejše obdobje v življenju, telesna teža … prav tako pripomorejo k temu, da menstruacija izostane oz. ni redna. Vsekakor pa je v primeru izostanka dobro opraviti test nosečnosti in podrobneje preučiti svoj življenjski slog.

Manjša izguba krvi kot pričakovano

Posebej če uporabljate kontracepcijske tablete, so krvavitve bolj blage. Pa tudi sicer je izgube krvi veliko manj, kot bi pričakovali. V povprečju ženska med menstruacijo izgubi le 10 do 35 ml krvi dnevno, kar je približno 1-2 žlici.

Pozor pri slabokrvnosti

Močnejše krvavitve lahko sprožajo tudi anemijo, saj prihaja do večjih izgub rdečih krvničk. Če ste že sicer nagnjeni k slabokrvnosti in imate obenem močne menstruacije, bodite toliko pozornejši. Nekaj značilnih znakov so večja utrujenost, težko dihanje in razbijanje srca.

Več o pomanjkanju želena v članku: Brez diha ni življenja, brez železa prav tako!

Menstruacija lahko vpliva na delovanje možganov

Ne pretirano, brez skrbi. Dejansko pa so raziskovalci ugotovili, da boleče menstruacije lahko vplivajo na kognitivne funkcije in pozornost. Če med menstruacijo občutite meglo v glavi in se težko osredotočate, je morda čas, da med menstruacijo sebi namenite več časa in se umirite.

Drugačen telesni vonj

Tega verjetno niti ne opazite, vsekakor pa je vzrokov za spremembo telesna vonja zelo veliko.

Vpliv telesne teže

Maščobne celice imajo tudi vlogo zbiranja hormonov. To pomeni, da tako prenizka kot tudi previsoka teža lahko povzroča neravnovesje hormonov. Seveda pa na to vplivajo tudi mnogi drugi dejavniki, denimo pretiran stres, pretirano uživanje alkohola in drugo.

Menstruacija ima tudi prednosti

Med ostalim pomeni tudi to, da ste zdravi in plodni, kar dandanes ni samoumevno. V tem času lahko opazite tudi porast libida. To sicer ne velja za vsako žensko, na splošno pa je v tem času v telesu več testosterona, kar pomeni, da občutimo več energije. A se ni lepo osredotočiti na dobre plati?

Povzeto po: www.avogel.co.uk

 • Stalna povezava
 • 1.281 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • Nataša Pred, 4 leta

  Zanimivo!
  Še posebej všeč mi je zadnji stavek – vsaka stvar ima slabe in dobre plati, osredotočimo se raje na dobre, a ne? Da smo hvaležne tudi za to, da jo sploh imamo. Lp

 • Read more:
  Najboljša živila za dober spanec

  Oče žarnice, Edison, je bil v resnici nočna ptica.  Morda je bil ravno v tem razlog, da je izumil žarnico....

  Close