A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

“Bosoroki” med gredicami …

Avtor: Sabina Topolovec, 1. julija 2019, Zdravje duha

Slovenija je fenomen na več področjih. Med ostalim prednjačimo tudi po samomorilnosti in vrtičkanju. Kaj imata skupnega ti dve temi, se sprašujete? Lahko bi imeli veliko …

Vzrokov, zakaj se človek odloči končati svoje življenje, je zelo veliko, morda prav toliko, kot je oseb, ki o tem razmišljajo ali to v resnici storijo. Zagotovo pa so vsakokrat prisotne črne misli. Ste vedeli, da bi te lahko pregnala tudi bakterija, prisotna v zemlji? Menda celo enako učinkovito kot sintezni antidepresivi. A za to bo po njej treba grebsti z golimi rokami. Ali se po vrtu sprehajati bosi. Najbolje bo oboje hkrati.

Mycobacterium vaccae …

Je ime bakteriji, ki spodbuja sproščanje serotonina – pomembnega za preprečevanje depresije in ostalih duševnih obolenj. Raziskovalci so zaznali tudi sproščanje dopamina, še enega od hormonov sreče. Bakterija domuje v prsti, zato jo najlažje »zgrabimo« s svojimi – prsti – med vrtičkanjem, ki nas mnoge osrečuje.

Srečni tudi na sprehodu

Če ni vrta, bomo od nje imeli koristi tudi, če se kar se da pogosto (vsak dan, torej) sprehodimo. Nahaja se namreč tudi v zraku. A tega bržčas niti ni treba razlagati, saj vsi vemo, kako nas sprehodi sproščajo. Prav posebno doživetje (in izziv obenem) je sprehod z bosimi nogami. Stik z zemljo nas dobesedno ozemlji in »razelektri«. Polni elektrosmoga, ki se mu dandanes skorajda ne moremo več izogniti, nujno potrebujemo ta neposredni stik zemlje in gole kože.

Na začetku pika, posebej po kamenčkih, a ko iz te podlage prestopimo na zelenico, prav začutimo nežno ščemenje v podplatih. Brezplačno akupresurno masažo stopal si lahko privoščimo vsaj poleti, ko nas ne zebe, čeprav jo vedno več ljudi izvaja večji del leta.

Bosonogi – bolj seksi …

Kakor za koga, boste rekli. A videti bosonogo dekle na vasi je vsaj – prvinsko – za njo in – privlačno – za marsikoga. Bosonog fant pa takoj pridobi predznak bolj pogumnega, drznega, neustrašnega »tarzana«, daleč od »poženščenega« moškega, ki se jih bojijo »prava« dekleta.

Šalo na stran, bosonoga hoja je zdravilna, je krepčilna. Znano je, da s stimuliranjem akupresurnih točk, ki jih je ogromno na podplatih, krepimo domala celo telo. Odlično je, če to počnemo na naravni podlagi, prve korake pa lahko, če ne gre drugače, zvadite tudi na gladkem asfaltu.

Bosoroki – neurejeni?

Po drugi strani svoje roke (in noge) dandanes »negujemo« v dragih kozmetičnih salonih, kjer (vsaj ženskam) nohte oblikujejo po trenutnih modnih smernicah. Izbiramo lahko dolžino, obliko, predvsem pa barvo in motiv. Odlično je, da tako »zacementirani« nohti zdržijo več tednov in dajejo vtis popolne »urejenosti«, čeprav je za njimi morda črno (se pa ne vidi). Če je to razlog, da se z golimi rokami spravite vrtnariti, naj bo, če pa služijo edino (nespretnemu) tipkanju po tipkovnici, pa to vodi le v nove deformacije prstov (če odštejejo potencialno nevarne snovi v lakih, odstranjevalcih lakov in lučkah, ki lak izjemno dobro utrdijo).

Da bi roke obvarovali, jih najpogosteje oblečemo v rokavice. Težava je v tem, da so te praviloma iz spornih materialov (kar pogosto dokazujejo testiranja nemške potrošniške revije Ökotest). Najbrž ste tudi opazili, da jih lahko uporabite le nekajkrat iz že je v njih luknja, ki prepušča prst pod nohte. Kar je dobro, da se spoznamo z zgoraj omenjeno bakterijo. In slabo, ker spet rabimo nove rokavice. No, zagati se lahko ognemo le na en način – brez rokavic. Tako se izognemo novim strupom, nohte pa urejamo po starem – s krtačko. Vsaj tu in tam. Po tem pa jih lahko nahranimo s povsem naravno kremo Bioforce.

A naj bo kakorkoli, obuti ali bosi, z golimi rokami ali rokavicami, najvažnejše je, da počnemo, kar nas osrečuje. Da bomo lahko luč tudi tistim, ki je ta hip morda ne zmorejo videti.

 • Stalna povezava
 • 429 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • ivanka Pred, 2 leta

  Jaz drugače ne morem kot z golimi rokami vsaj čutim prst na rokah kar je odličen občutek pa še združim se z zemljo-dobro za sprostitev poskusite!

 • Read more:
  5 navad za bolj zdrave ledvice

  Kitajska tradicionalna medicina (TKM) uči, da je v naših ledvicah sedež življenjske energije. S primanjkljajem ledvičnega potenciala povezujemo hormonska neravnovesja, ...

  Close