A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Najboljša živila proti visokemu tlaku

Avtor: Sabina Topolovec, 26. aprila 2019, Zdrava prehrana

Ste vedeli, da lahko krvni tlak zelo uspešno uravnavate tudi z izbiro živil na svojem krožniku? Poglejmo si, katero so še posebej učinkovita, če se borite s previsokimi vrednostmi.

 1. Rdeča pesa

Rdeča pesa vsebuje veliko nitratov, ki se v telesu spremenijo v dušikov oksid, ta pa pomaga pri razširjanju krvnih žil. Nižji krvni tlak nastopi posledično. Odličen način, da je zaužijete več, je sveže iztisnjen sok. Če zaradi pomanjkanja časa raje posegate po že pripravljenih sokovih, pazite na kakovost. Bio sokovi Dr. Steinberger so najboljše zagotovilo za ekološko pridelavo in nežen postopek predelave, da sok ohrani kar največ moči vhodne sestavine.

 1. Granatno jabolko

Granatno jabolko je po barvi podobno pesi, nedvomno pa boste po njem rade volje posegli tudi vsi tisti, ki vam okus rdeče pese ni ljub. Semena granatnega jabolka lahko uživamo kar tako, jih dodajamo v jogurt, solate, kosmiče ipd. Posebej v času, ko granatno jabolko ni na voljo, ga lahko zaužijete tudi v obliki kakovostnega soka. Sok granatnega jabolka je dodan tudi sadni različici koncentrirane fermentirane sirotke Molkosan Fruit.

 1. Zelenolistna zelenjava

Nobena skrivnost ni več, da je tovrstna zelenjava zelo dragocena za trdno zdravje, obenem pa uspešno uravnava tudi krvni tlak. V tem času lahko že uživamo v obilju sveže špinače in različnih solat z domačega vrta.

 1. Mastne ribe

Posebej omega-3 maščobne kisline v teh ribah delujejo močno protivnetno, kar je zelo pomembno tudi za ožilje. Poskrbite, da bodo na krožniku dva- do trikrat tedensko. Če niste ljubitelj rib ali se prehranjujete brezmesno, je odlična alternativa prehransko dopolnilo popolnoma rastlinskega izvora A.Vogel Omega-3 kompleks.

 1. Česen

Ena od mnogih prednosti uživanja česna je tudi ta, da ta začimba znižuje krvni pritisk in preprečuje degenerativne spremembe na ožilju. Seveda pri tem posegajte po naravno pridelanem česnu, najbolje z domačega vrta.

 1. Olivno olje

Olivno olje je pomemben del pogosto pohvaljene mediteranske diete. Da to olje zares ugodno deluje tudi na krvni tlak, so potrdile številne raziskave. Seveda je tudi tu potrebno poudariti, da posegajte le po najboljšem olju. Takšno lahko najdete tudi v slovenski Istri.

 1. Oves

Topla ovsena kaša ali ovseni kosmiči v jogurtu so odlično zagotovilo, da bomo do kosila siti in ne bomo posegali po nezdravih prigrizkih. Oves pa vsebuje tudi dietne vlaknine, ki ugodno vplivajo tudi na krvni tlak. Nekaj odličnih receptov, kako jih pripraviti še bolj okusne, lahko poiščete tukaj.

 1. Jagodičevje

Verjetno najbolj zdravo med vsem sadjem, pa še v naših vrtovih rado zraste (če mu ponudimo prostor, seveda). Naj bodo jagode, maline, ribez ali drugo, vse to nas oskrbuje z dragocenimi antioksidanti, ki nam med ostalim varujejo tudi pred visokim krvnim tlakom.

Dobra stvar vseh naštetih živil je, da lahko iz njih vse leto ustvarjamo zares okusne jedi in napitke. Če potrebujete navdih, pobrskajte po naši bogati zakladnici zdravih receptov.

 • Stalna povezava
 • 1.941 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • Marta Pred, 2 leta

  Tako preprosto, kako skrbeti za primeren krvni tlak. Vsa ta živila so okusna in ne bo težav z nakupom ali jih dobiti na domačem vrtu. Hvala!

 • Read more:
  Top 5 začimb za boljše zdravje otrok (in odraslih) …

  V razvitem svetu začimbe predstavljajo predvsem obogatitev okusa, medtem ko povsod drugje veljajo predvsem za najbolj varno in obenem najbolj...

  Close