Zdravi – s pristnimi aromami …


Sabina Topolovec


29 november 2018

Ali ste vedeli, da tudi okus hrane lahko pripomore k temu, da se v slini zbudijo obrambne sposobnosti organizma? V slini se namreč nahajajo številne protimikrobne snovi, ki telo ščitijo pred povzročitelji bolezni.

Dve od takšnih snovi v živilih sta tudi citronska kislina in 6-gingerol (molekula, ki povzroča ostrino ingverja). Kot so ugotovili nemški raziskovalci, obe snovi aktivirata naš imunski sistem. Gingerol poveča aktivnost določenega encima, zaradi česar se v  slini potroji količina protimikrobno in protiglivično delujočih snovi. Citronska kislina to moč celo podeseteri. Nas lahko še čudi, da so limone in ingver eno najbolj uporabljenih naravnih sredstev v času gripe in prehlada?

Če oboje, torej limone in ingver, združimo v medu, dobimo zelo učinkovit naravni pripravek za dvig odpornosti, ki je v pomoč tako otrokom kot odraslim. Potrebujemo kozarec kakovostnega, ekološko pridelanega in nesegretega medu, v katerega vmešamo 2-3 žlice ingverja v prahu. Dodamo še iztisnjen sok treh ekološko pridelanih limon in vse skupaj temeljito premešamo z leseno žlico. S tako pripravljenim medom lahko začinjamo poljubne čaje (ohlajene na temperaturo za pitje, da ne uničimo medu in vitamina C), lahko pa ga uživamo tudi kar tako, na žlico. Žličko pripravka damo v usta in počasi raztopimo. Dlje časa, kot ga bomo zadrževali v ustih, bolj bo učinkovit, saj bo deloval vse od ustne sluznice naprej. Ingver bo pri tem še učinkovito dezinficiral ustno votlino in grlo.

Ste vedeli, da med začimbam pomnoži njihove moči? In obratno, tudi med s pomočjo začimb postane še bolj zdravilen. Izkoristimo to izjemno moč sinergije in začimbe vlagajmo v med. Za kombinacijo medu in suhega ingverja v prahu so raziskovalci potrdili znatno boljše delovanje proti vsem testiranim bakterijam kot če so uporabili med in ingver posamično. Še več, raziskovalci so pripravek posebej priporočali kot zdravilo proti nekaterim bakterijam, odpornim na zdravila.

V med lahko vlagamo tudi cimet, klinčke, črno kumino in celo česen. Kako, je natančneje opisano v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke. Katerikoli od omenjenih pripravkov je lahko tudi čudovito darilo za osebo, ki jo imate radi.