A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Top 5 živil za moškega po 50. letu

Avtor: Sabina Topolovec, 30. oktobra 2018, Prostata

O tem, da je treba uživati veliko zelenjave in sadja, zdravih maščob, polnovrednih ogljikovih hidratov in kakovostnih beljakovin, čivkajo že vrabci na strehi. Ob tem obstaja še vsaj pet zares nepogrešljivih živil, ki bi jih moral poznati in redno uživati vsak predstavnik močnejšega spola, posebej ko se življenje prevesi v drugo polovico …

Nad starostne tegobe s hrano?

Kdo uživa zdravo hrano in se redno giblje, največ prispeva v blagajno zdravja. Ste vedeli, da je nekaj živil še posebej priporočljivih po 50. letu, saj se uspešno zoperstavljajo prav tegobam, ki se takrat rade prično pojavljati, denimo povečanje prostate, visok krvni tlak in artriris?

Poglejmo si, katera živila vse to zmorejo.

Bučna semena proti povečani prostati

V bučnih semenih je  obilje vitaminov, mineralov, vlaknin, beljakovin in maščobnih kislin, zato so odlična alternativa nezdravim prigrizkom. Še posebej pa so ta semena koristna, če imate težave zaradi povečane prostate. Bučna semena namreč vsebujejo tudi obilje cinka, po katerem hlepi tudi ta dragocena moška žleza.

In kako jih pripraviti, da bodo kar najbolj po okusu moškega? Pomešajte jih z malo zeliščne soli Herbamare Spicy in nekaj mlete paprike ter dodajte malo olivnega olja. Razgrnite jih po pekaču in pecite na nizki temperaturi (75 stopinj  Celzija), dokler ne postanejo čudovito hrustljave. Dober tek.

Bučna semena pri težavah s prostato

Najboljši prigrizek pri povečani prostati

Laneno seme za zdravo prebavo

Tudi naslednje živilo, ki je zelo blagodejno za vsakega klenega moškega, je v obliki semena. Tokrat govorimo o lanenem semenu, ki je izjemno bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, vlakninami, magnezijem, zato ga je na vsak način dobro vključiti v vsakodnevno prehrano.

Vlaknine v lanenem semenu so posebej blagodejne za zdravo prebavo in preprečevanje zaprtja. Slednje ni le neprijetno, temveč povzroča tudi zastoj strupnin v telesu, kar neugodno vpliva tudi na druge organe, zlasti na prostato, jetra in ledvice. Posledice se rade pokažejo tudi navzven, na koži, zlasti v obliki aken in ekcemov.

Laneno seme pred uporabo zmeljemo. Pri tem si lahko pomagamo s kavnim mlinčkom, blenderjem ali kosmičnikom. Dodajamo ga v musli, smutije, jogurt in podobno.

Pri občasnem in kratkotrajnim zaprtju si lahko pomagate tudi z naravnim zdravilom Laksan, ki poleg lanenega semena vsebuje še liste sene in skorjo navadne krhlike.

Zelenolistna zelenjava kot zakladnica vseh pomembnih hranil

Če želimo telo kar najbolje oskrbeti s pomembnimi hranili, je vključitev temne, zelenolistne zelenjave v jedilnik nujna. Vsebuje namreč obilje vlaknin, vitamina C, železa, vitamina K, vitamina A in antioksidantov. Je naravno protivnetno sredstvo, zato je izjemno pomembna za vse, ki se soočate z vnetnimi težavami, kot je denimo artritis.

Med najpomembnejše predstavnike te vrste zelenjave uvrščamo ohrovt, špinačo, brokoli, zelje, brstični ohrovt in blitvo.

Ohranimo zdravo prostato s pravo izbiro hrane

Rdeča pesa za nižji krvni tlak

S starostjo narašča tudi večja nevarnost povišanega krvnega tlaka. Kar nekaj živil ima sposobnost, da to težavo uspešno drži pod nadzorom. Ena od njih je rdeča pesa, ki v telesu pomaga širiti krvne žile, s tem pa niža krvni tlak. Uživanje rdeče pese obenem izboljša preskrbo mišic s kisikom, kar posledično pomeni tudi boljšo telesno vzdržljivost.

Ena od študij je potrdila, da uživanje soka iz rdeče pese krvni tlak zniža že v 24 urah. Če nimate na voljo sveže rdeče pese, lahko posegate tudi po kakovostnih sokovih, kot je denimo sok iz ekološko pridelane rdeče pese Dr. Steinberger.

Iz sveže pese pa lahko poleg sokov in solate ustvarite tudi sladice, npr:

Marelični brezglutenski cmoki v pesinem testu

Čokoladna torta v pesinem pireju

Protivnetna kurkuma

V kurkumi tiči mnogo več kot njen okus in sončno rumena barva. Ima izjemno močno protivnetno delovanje, kar je v današnjem času zelo dobro vedeti in še bolje – jo redno uporabljati. Za toliko vnetnih procesov v telesu sodobnega človeka je krivo veliko faktorjev, od osiromašene prehrane, stresa, pomanjkanja spanja, okoljskega onesnaženja, pretiranega uživanja alkohola … skratka dejavnikov, ki jim je izpostavljana večina ljudi vsak dan.

Kronična vnetja vodijo k nizu zdravstvenih težav, vključujoč artritis, astmo, alergije, vnetno črevesno bolezen, depresijo …

Kurkuma predstavlja s svojim dragocenim protivnetnim delovanjem preizkušeno naravno podporo pri vseh naštetih težavah. Je izjemno pomemben antioksidant, ki telo varuje pred prostimi radikali.

Za boljši izkoristek kurkume ji vedno dodamo malo črnega popra, za boljši izkoristek kurkumina pa jo je dobro pred uporabo tudi toplotno obdelati oz. jo uporabiti skupaj z malo maščobe. Zlato mleko je zato popoln recept za njeno polno moč, saj združuje vse troje, toploto, maščobo in ščepec popra. V napitek lahko dodajamo tudi nekatere druge začimbe, npr. ingver, cimet, žafran in druge.

Skrivnost je v ravnovesju …

Vse našteto je pomembno, a to ne pomeni, da na ostala živila preprosto pozabimo. Če sledimo modrosti naših babic, ki jih morda že ni več med nami, bomo od vsakega (dobrega) vzeli po malo, pa to počeli redno. Hrana, pridelana v sozvočju z naravo, sveže pripravljena, brez večjih posegov v njeno osnovno zgradbo, zagotavlja telesu vse potrebno, kadar je pestra in kadar krožnik ni prepoln.

Uživajte v okusih, barvah in pestrosti vsega dobrega, kar nam tako radodarno poklanja mati narava.

  • Stalna povezava
  • 967 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Začimbe za lepše lase

Bujnost las je naravna danost, podobno kot njihova barva in struktura. Težko naletimo na osebo, ki je s svojimi lasmi...

Close