A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Začimbe v nosečnosti?

Avtor: Sabina Topolovec, 14. avgusta 2018, Zdrava prehrana

Sintezna zdravila – da. Začimbe – raje ne? Zdravila so natančno preučili in njihova korist pri določenih stanjih v nosečnosti še vedno presega morebitna tveganja. Začimbe so v osnovi netoksične, pa vendar se njihova uporaba med nosečnostjo iz previdnostnih razlogov pogosto odsvetuje. Zveni paradoksalno?

Morda je enako nenavadno tudi to, da se priporoča posvet z zdravnikom. A kje najti zdravnika, splošnega ali ginekologa, ki se obenem spozna na zdravilne rastline? A vse to še vedno ni razlog, da bi se kar apriori izogibali vsem začimbam. Posebej ker si z njihovo pomočjo lahko pomagamo pri marsikateri nosečniški nevšečnosti, ker krepijo zdravje na splošno, ker podarjajo izjemen okus, ker so poceni … Držati se je potrebno le dveh pomembnih pravil.  Začimb ne jemljemo terapevtsko (v večjih količinah), uživamo jih le v količinah, ki so običajne za začinjanje jedi. Drugo, enako pomembno pravilo pa je, da uporabljamo samo ekološko certificirane. Torej tiste s sonaravno obdelanega domačega vrtička ali začimbe z eko certifikatom, ki jih dandanes lahko najdemo tudi že v običajnih trgovinah.

V današnji družbi prevladuje veliko mitov in eden izmed njih je tudi ta, da verjamemo, da če nekaj ne škoduje, tudi koristi ne. Zato verjamemo v antibiotike, kemoterapijo in druge sodobne načine zdravljenja, ki včasih res prinašajo »čudeže«, po drugi strani pa vsi vemo, da z odlogom utegnejo priti tudi »obresti«. Drugače je pri začimbah, ki, kot rečeno, vsaj v običajih količinah nikomur ne škodijo, prav zato pa menimo, da tudi koristijo ne. O izjemnih zdravilnih močeh začimb smo veliko zapisali v trilogiji Ščepec (Ščepec rešitve, Ščepec védenja in Ščepec ustvarjanja), to leto pa je izšla tudi knjiga Zdravilne moči začimb za otroke, kjer opisujemo njihove moči pri značilnih otroških tegobah. Prav pri slednjih poudarjamo majhne ščepce, ki pa – kljub temu – prinašajo presenetljive rezultate.

Drugi mit, s katerim se prav tako pogosto soočamo, pa je ta, da menimo, da si zdravilno moč od rastlin (torej tudi začimb) lahko obetamo le, če jih uživamo v velikih količinah. Konec koncev iz njih v laboratorijih izolirajo posamezne zdravilne učinkovine, ki so v njih prisotne v le skromnih deležih. A če vemo, da te iste čudežne učinkovine še bolj učinkovito delujejo v celotnem paketu, ni potrebe, da bi kupovali drage »tabletke«. Prav tako se moramo zavedati, da začimbe prinašajo veliko večjo moč, če jih uživamo redno, a po malem, kot če z njihovo uporabo pretiravamo zgolj teden dni ali enkrat na mesec, ko se pač spomnimo …

Nosečnost vsekakor ni obdobje, ko bi se lotili naključnega eksperimentaranja, zagotovo pa nam razvijajoč se otrok ne bo zameril, če svoje jedi »zabelimo« z drobnim ščepcem te ali one začimbe. Govorimo pa seveda o majhnih količinah, s katerimi ne dražimo maternice ali povzročamo njenega krčenja. Tega bi se morda lahko lotili kvečjemu tik ali med porodom …

Nosečniško slabost lahko uspešno lajšamo z ingverjem ali meto. Proti pretiranemu porastu krvnega sladkorja si  lahko pomagamo prav tako z ingverjem, pa tudi s cimetom in mnogimi drugimi začimbami. V majhnih količinah, seveda. Mnoge začimbnice z domačega vrta so pomemben vir vitamina C, železa in drugih hranil, ki nam koristijo tudi med nosečnostjo. Tudi tu smo pri količinah zmerni. Nekaj peteršilja nam bo v pomoč, če bi z njim zelo pretiravali, pa bi morda sami hitro rabili pomoč. Posebej če bi se lotili grizljanja njegovih semen … S temi so naše prednice nekoč celo skušale prekiniti neželeno nosečnost.

Več o koristi uživanja začimb med nosečnostjo sem podrobneje zapisala v članku Začinjena nosečnost.

Tudi eterična olja so v tem obdobju tabu tema. Opojnim vonjavam se je varneje prepustiti ob skodelici čaja kot da bi izvajali aromaterapijo z eteričnimi olji.

Vsekakor pa se v večjih količinah izogibamo bazilike, sivke, šetraja, janeža, pehtrana in žafrana, saj  vse te spodbujajo krčenje maternice.

V nosečnosti izbirajmo najboljše, kar nam nudi mati narava. Vsi si želimo zdravega otroka, zato se vsaj v tem obdobju izognimo vsem škodljivim vplivom okolja, hrane, negativnih misli. Veselimo se otroka in se prepustimo notranjemu védenju. Vse prepogosto so zunanji vplivi preprosto preglasni, zato marsikdo nosečnost doživlja v nenehnem strahu. Ljubeče in nežno, s poslušanjem samega sebe, bomo znali izbrati tisto, kar bo najbolje delo nam in otroku. Po receptu naših babic z ničemer ne pretiravajmo, vsega po malem pa kljub temu vsaj v tem obdobju ni treba preizkusiti.

  • Stalna povezava
  • 564 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Tolažba s hrano

Kaj počnete, ko ste žalostni, nervozni, v skrbeh? Imate pravega prijatelja, ki se mu tisti hip lahko izpoveste? Si dovolite...

Close