A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Šest pijač, ki so v resnici nezdrave …

Avtor: Sabina Topolovec, 31. maja 2018, Zdrava prehrana

V želji, da bi telo oskrbeli s prepotrebnimi hranili, lahko kupimo kopico takšnih in drugačnih napitkov. Če beremo napise na embalaži, nam ti obljubljajo eno samo zdravje. Pa je temu res tako?

Ustekleničeni smutiji

Kadar nam ne uspe zaužiti petih kosov sadja in zelenjave, te radi spremenimo v zmešanček, ki, popit na dušek, v resnici prinaša le malo koristi. Tisti,  ki jih lahko kupimo, pa v sebi skrivajo še kup skrivnosti, ki našemu zdravju ne koristijo. V prvi vrsti je to dodan sladkor (v kateri koli obliki že), ki lahko že v enem samem napitku prekaša celodnevno dovoljeno dozo sladkorja.

Če imate radi smutije, si jih tu in tam lahko privoščite, a si takrat zanje vzemite čas (za pripravo in pitje). Zobem in telesu nasploh pa boste zagotovo storili več dobrega, če boste redno zagrizli v celo sadje in zelenjavo.

Nekaj pribljubljenih receptov za smutije:

Kokosova voda

Kokosova voda, bogata z elektroliti, ki je za telo resnično blagodejna, je le tista, ki ni termično obdelana in ki ni pripravljena iz koncentrata, temveč iz svežih, mladih plodov kokosa. Od ostalih boste imeli le malo (ali nič) koristi, pa naj bosta njihova cena in okus še tako prijazna. Prava kokosova voda je nevtralnega sladko-slanega okusa.

Mleko iz oreščkov, žit …

Mandljevo mleko, v katerem so kvečjemu štirje do osem odstotkov mandljev (pogosto še manj), zato pa dodani sladkor, arome, gostila, stabilizatorji …, za telo v resnici ne more biti prijazno. Podobno velja tudi za druge rastlinske napitke, ki kljub svoji ceni telesu prinašajo le malo koristi.  Ob tem so praviloma obdani v tetrapak, v katerem na naš nakup lahko počakajo mesece dolgo. Se vam to sliši – zdravo?

Domače mandljevo mleko:

Če se izogibate kravjega mleka, si vse te napitke z malo spretnosti lahko pripravite sami. Mandljevo mleko denimo tako, da mandlje predhodno namočite, nato olupite, jih zalijete s svežo vodo in zmiksate. Precedite skozi gazo in napitek je pripravljen. Homogenost skozi celotno uporabo zagotavlja le – mešanje pred uporabo. Za popoln okus pa poskrbijo dovolj velik odstotek mandljev (npr. 100 g na 6 dcl vode), ščepec soli, dva do trije datlji (za sladkobo), žlička kokosovega olja in nekaj začimb (npr. kardamom, vanilja, cimet, ingver …).

Posneto, neekološko mleko

V želji, da bi se ubranili maščob, marsikdo še vedno raje pije posneto mleko, s tem pa tvega pomanjkanje vitaminov, topnih v maščobah (vitamina A in E). Proizvodni proces, ki omogoča vse te postopke predelave, ni brez posledic. Nobeno mleko iz tetrapaka se ne more primerjati s tistim, ki sveže priteče izpod krave. Če se je ta pasla na prostem, pa je njeno mleko domala – zdravilo!

Aromatizirane vode

Generacije, ki štejemo nekaj desetletij, se spomnimo, da smo odrasli ob malinovcu in podobnih sirupih, ker za sokove in pijače z mehurčki ni bilo denarja oziroma so bili ti na mizi le, kadar so prišli obiski. Sokovi so postopoma postajali vse dostopnejši in vse pogosteje prisotni na mizah, malinovec pa je kot pijača »revnih« utonil skorajda v pozabo.

Odkar vemo, kakšno prikrito zlo so vsi ti slastni sokovi in različne pijače z mehurčki, želimo piti več vode, katere okus pa ni prav vsakomur po godu. Industrija se je hitro prilagodila in nam ponudila vode z okusom. Žal pa te nimajo veliko skupnega z življenjsko potrebno tekočino, saj so v njih ogromne količine sladkorja, umetnih arom, barvil in podobno.

Če imate radi aromatizirano vodo, si jo pripravite sami. Z dodatkom nekaj jagodičevja, lističi netretiranih vrstnic, melise, mete, citronke … ustvarite pristen okus, dodatek zelišč pa jo bo obogatil tudi s svojimi dragocenimi sestavinami, ki se v vodo izlužijo tudi s hladnim namakanjem.

Športni napitki

Tudi v teh je obilje umetnega, od barvil do arom, da o dodanih sladilih in sladkorju ne izgubljamo besed. Dobro nadomestilo je zgoraj omenjena kokosova voda iz mladih, zelenih plodov kokosa, privoščite pa si lahko tudi pristen bazičen napitek Balance po Voglovi recepturi.

Preberite tudi:

  • Stalna povezava
  • 1.607 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Ste danes že bili srečni?

Nenavadno vprašanje? Občutite zadrego, provokacijo? Kaj je sreča? Jo imamo sploh čas začutiti? Imamo čas? Sta čas in sreča povezana?...

Close