A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Začimbni triki za bistrejše možgane

Avtor: Sabina Topolovec, 8. maja 2018, Preventiva

Konec šolskega in študijskega leta je tik pred vrati, otroci pa ob lepem vremenu le težko zdržijo dolgo ob knjigi. Ob tem misli begajo še zaradi tisoč drugih razlogov. Čas je, da jih obdamo z vonjavami pravih začimb, ki dokazano vzpodbudijo koncentracijo, pomnenje in delovno vnemo.

Cimet

Začimba, ki ne manjka v nobeni kuhinji, vzpodbuja možganske funkcije že zgolj s svojim vonjem. Ob zaužitju je učinek še krepko močnejši. Poskusi na živalih kažejo, da se le po mesecu dni uživanja cimeta, čas, ki je potreben za določeno opravilo, skrajša za kar 60 odstotkov! Si predstavljate, da otrok domačo nalogo opravi več kot pol hitreje kot običajno?

Cimet je začimba, ki lahko obogati skoraj vsako jed, zato ni zadržkov, da bi otrok moral trpeti zaradi slabše koncentracije in spomina. Dodajate ga lahko v vsakršen mlečni in sadni napitek, sladke namaze, kosmiče in žitne kaše, peciva vseh vrst, sladoled, čokolado …

Črna kumina

Začimba, ki nas obvaruje pred vsem, razen smrtjo, kot je zapisal Mohamed, pomirja tudi možganske in živčne celice ter ohranja kognitivne sposobnosti. Ščiti celo pred nevrodegenerativnimi boleznimi kot je Alzheimerjeva bolezen. Otroku jo lahko vmešate v med, banano … namesto semen pa lahko uporabite tudi dragoceno olje črne kumine.

Kardamom

Slastna začimba je pravi možganski tonik, saj vzpodbuja koncentracijo. Poživlja um in srce, bistri in povečuje radost. Če jo dodamo v mleko, bo to telo manj zasluzilo, prav tak napitek pa bo otroka tudi umiril in ga zvečer hitreje zazibal v spanec. Starejši otroci, ki že posegajo po pravi kavi, pa te vsekakor ne bi smeli zaužiti brez dodatka kardamoma, ki zmanjša toksično delovanje kofeina. Še bolje bo, da namesto kave zaužijejo skodelice omamno dišeče žitne kave Bambu.

Koromač

Začimba, s katero so nekoč preganjali lakoto in tonizirali mišice, bo v pomoč tudi otrokom, saj raziskave kažejo, da koromač izboljšuje spomin, deluje pomirjevalno in varuje možgansko tkivo. Koromač prispeva k znatnemu porastu nevrotransmiterjev. Če otroku pripravite koromačev čaj s toplo vodo, pa bo obenem deležen še izjemnih varovalnih moči pred mnogimi bakterijami, ki telo napadajo sistemsko.

Kumin

Začimba, s katero lahko obogatite sire, slane namaze, enolončnice in mnoge druge jedi, prav tako spodbuja dejavnost možganov in krepi spomin. Z uživanjem kumina bo učenje lažje steklo, saj ta začimba zavira razgradnjo acetilholina, ki je med drugim pomemben tudi pri učenju.

Lovor

Lovor je ena najdragocenejših začimb za vse, ki opravljajo intelektualno delo. Kapljica eteričnega olja lovorja v izparilniku v delovni sobi bo podprla delovanje presnove možganov in pomagala pri motnjah koncentracije.

Melisa

Melisa krepi jasnost misli in povečuje pozornost. Zanimiva je raziskava, kjer so pri mlajših osebah po uživanju standardiziranega zeliščnega zdravila z izvlečki melise ugotovili izboljšanje kratkoročnega spomina in zapoznelega priklica besed. Melisin čaj namesto sladkih pijač je tako obvezen napitek, ki ga lahko uživajo že najmlajši.

Druge pomembne začimbe, ki ravno tako krepijo možganske funkcije, so tudi rožmarin, sivka, vanilija, vrtnica in žafran. Več o njih, pa tudi o znanstvenih raziskavah, ki potrjujejo zgornje navedbe, lahko preberete v priročniku Zdravilna moč začimb za otroke. V knjigi boste našli tudi številne recepte, kako iz vsakdanjih, pogosto nezdravih jedi, ki jih imajo otroci najraje, z drobnimi začimbnimi triki ustvariti zdrav obrok, ki bo varoval otrokovo zdravje in krepil njegove umske sposobnosti.

 • Stalna povezava
 • 1.607 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • Tone Pred, 5 let

  V času intenzivnega študija sem užival sem užival veliko česna, kar ne je poživilo in dalo elana za učenje!

 • Read more:
  7 nasvetov za poletni žar

  Kolikokrat to poletje ste že zaužili jedi z žara? In koliko teh lepih priložnost vas še čaka? Prijetno druženje s...

  Close