10 nasvetov za vrtnarjenje brez kihanja …


Sabina Topolovec


27 marec 2018

Ste alergični na cvetni prah, a radi vrtnarite? Preberite, s katerimi ukrepi se lahko učinkovito zavarujete pred posledicami alergije in pri tem uživate v vseh radostih svojega vrta.

  1. Redna košnja zelenice preprečuje razcvet cvetlic in s tem manj cvetnega prahu. Med košnjo se lahko dodatno zavarujete z masko, ki prekriva usta in nos.
  2. Na vrst zasadite več rastlin, ki sprožajo manj alergijskega odziva, denimo sivko, iris, vrtnico in potoniko. Upoštevajte zlato pravilo: če cvetico oprašujejo insekti, je ta bolj primerna za v vaš vrt, saj je njen pelod težji in pade na tla. Pri rastlinah, ki jih oprašuje veter, je ta lažji in dlje časa ostaja v zraku.
  3. Na vrt se je bolje odpraviti v nekoliko hladnejšem in oblačnem vremenu, ko je v zraku manj cvetnega prahu.
  4. Po opravilih na vrtu se je najbolje oprhati in umiti lase. Tudi obleko zamenjajte za svežo.
  5. V sezoni cvetnega prahu še posebej pazite na zdravo prehrano. Zaužijte zlasti veliko sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem. Poskusite lahko tudi zmanjšati uživanje mleka in mlečnih izdelkov, saj lahko ti prispevajo k mašenju nosne sluznične membrane.
  6. Če vam pogosto teče iz nosu, raje omejite vnos kofeina in pijte zeleni ali beli čaj, ki delujeta protivnetno. Kofein sproža sproščanje histamina. Slo po kavi lahko zelo uspešno potešite z odličnim kavnim nadomestkom, žitno kavo Bambu.
  7. Zaužijte več začimb, ki zavirajo sprožanje histamina. Pomembne so zlasti čebula, črna kumina, komarček, rožmarin, meta. Kako močno je njihovo protialergijsko delovanje, je natančneje navedeno v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke.
  8. Ustvarite mehansko prepreko pred draženjem nosne sluznice. V ta namen si lahko pomagate z mazilom Nisita, fiziološko raztopino v obliki mazila, ki jo iztisnite v nos. Cvetni prah se bo tako prilepil nanjo in ne na nosno sluznico.
  9. Pri zamašenem nosu si lahko pomagate tudi z zdravilom naravnega izvora Sinupret. V času alergij Sinupret preprečuje zamašitev obnosnih votlin in pojav sinuzitisa.
  10. Vrtnarjenju se na vsak način izognite v času, ko je v zraku veliko cvetnega prahu.

Preberite tudi: Naravno nad seneni nahod