A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

7 zdravih živil, ki lahko sprožajo pogoste izbruhe herpesa

Avtor: Sabina Topolovec, 26. februarja 2018, Zdrava prehrana

Pogosto pojavljanje herpesa povzroča niz različnih dejavnikov, od pogoste izpostavljenosti stresnim situacijam, vročega, sončnega vremena (zlasti na morju), pa tudi izrazito mrzlega, vetrovnega … do osiromašene, nezdrave prehrane (v kateri prednjačijo meso, sladkor, procesirani ogljikovi hidrati in druga visoko predelana živila, alkohol …). Hrano je običajno najlažje nadzirati in ko se odločimo za spremembo prehrane, na jedilnik uvrstimo tudi živila, ki so v osnovi zelo zdrava, lahko pa prav ta prispevajo k nenehnim izbruha herpesa. Gre za živila, bogata z aminokislino arginin.

  1. Oreščki

Oreščki so zelo dober vir zdravih beljakovin, vlaknin in mineralov, žal pa niso najbolj priporočljivi, če se pogosto soočate s herpesom, saj vsebujejo vsebuje zelo veliko arginina. Najbolj »problematični« so arašidi, orehi in lešniki.

  1. Bučna semena

Tudi ta nadvse zdrava semena vsebujejo veliko arginina. Poleg bučnim se velja izogibati tudi sezamu, ki je z njim prav tako bogat.

  1. Čokolada

Govorimo seveda o temni čokoladi, ki velja za bolj zdravo. Žal pa prav ta vrsta vsebuje več arginina.

  1. Spirulina

Alga spirulina je končno nekaj, zaradi česa niste nesrečno zavzdihnili vsi, ki berete te vrstice. Če jo jemljete, pa se ji morda kljub vsemu za nekaj časa odpovejte in opazujte odziv telesa.

  1. Zimske buče

Tudi te vsebujejo precej arginina, zato pazljivo z uživanjem, če vas pogosto tare nadležen herpes.

  1. Oves

Posebej ko začutite, da je na pohodu nov herpes, se ovsu raje izognite, pa tudi sicer naj ne bo prepogosto na jedilniku.

  1. Pšenica

Tudi ta bo težka, saj je pšenica prisotna v številnih živilih, kot so kruh, žemljice, testenine. Vendar pa je dobra novica ta, da nobeno od naštetih ni nujno za uživanje, zato velja narediti preizkus in videti, če bo odrekanje prineslo korist.

Če se naštetim živilom težko odpoveste, vam bo morda v tolažbo, da negativne učinke aminokisline arginin lahko nevtralizirajo živila, ki so bogata z aminokislino lizin. Če zaužijte krožnik testenin, pojeste ob tem sočasno nekaj ribe, stročnic ali avokada, ki so  z njim bogata. Če je v vaši prehrani veliko sadja in zelenjave, boste hitreje zaužili dovolj lizina, saj so z njimi bogati tudi rdeča pesa, paradižnik, kalčki jabolka, hruške, marelice in fige.

Sočasno z zdravo prehrano, zadostnim gibanjem, dovolj spanca, sprostitve in svežega zraka lahko svoj imunski sistem okrepite tudi z uživanjem škrlatne ehinaceje. Pazljivo pri izbiri, saj niso vsi pripravki iz ameriškega slamnika (enako) učinkoviti. Za polno moč rastline (ki je bila že velikokrat dokazana z znanstvenimi raziskavami) posegajte po registriranem zdravilu Echinaforce, ki vsebuje izvleček cele rastline (korenin, zeli in cvetov), ki je bila v zdravilo predelana neposredno po spravilu s polja. Na voljo je v mnogo različicah. V zimskem času vam bo morda najbolj všeč v obliki toplega napitka.

 

 

  • Stalna povezava
  • 1.790 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Kepico vaniljevega sladoleda – z vaniljo, prosim!

Ne vem, kateri okus imamo najraje v Sloveniji, pri Nemcih pa je najbolj priljubljen vaniljev. Le kdo bi jim zameril!...

Close