Pomanjkanje spanca je lahko usodno


Sabina Topolovec


22 december 2017

Če naši predniki pred več tisočletji ne bi poskrbeli za dober spanec, bi jih zjutraj lahko mimogrede snedla divja žival. Prav med spanjem se spomin namreč krepi. Danes je spanec pogosto na stranskem tiru, tudi zato ker le navidezno živimo v varnejšem okolju. Kako pa je denimo na avtocesti, ko so zaradi primanjkljaja spanca odzivi prepočasni?

Se spominjate učenja vožnje s kolesom? Sprva ste morali usvojiti veščino ohranjanja ravnotežja ob hkratnem poganjanju pedalov. Seveda ste bili med tako zahtevno nalogo še kako budni! Ko ste prihodnji dan želeli vnovič sesti na kolo, ste se morali najprej spomniti, kako ste to počeli dan prej. Ker ste vmes spali, ste možganom omogočili, da snov še enkrat temeljito utrdijo, zato tudi priklic veščine dan kasneje ni bil pretirano težak …

Ne glede na predmet učenja smo vedno uspešnejši, če snov dobro utrdimo. In prav to se zgodi med spanjem. Pomislite, kako odličen občutek imate, ko določeno snov preučujete do večera. Ponoči jo prespite, zjutraj še enkrat preletite in jo znate. Seveda pa je pomembno, da je spanec vmes res kakovosten in dovolj dolg.

Med spanjem namreč možgani podoživljajo aktivnosti prejšnjega dne. S tem ustvarjajo nove nevronske povezave. Več kot jih je, boljši bo naš spomin! Kadar spimo premalo, se povezave ne ustvarjajo, zato veliko stvari preprosto pozabimo in jih ne zmoremo več priklicati v spomin. Raziskovalci so ugotovili, da je posebej pomembna globoka faza spanca, saj se prav takrat brusi naš spomin. Torej ne bo nič s tistim, da se učimo do štirih zjutraj in gremo zjutraj ob sedmih na izpit!

Pa ne gre le za opravljen ali neopravljen izpit. V resnici vsak dan usvajamo nova znanja in nove veščine in mnoge od teh dobesedno vplivajo na to, kako uspešni, srečni, učinkoviti smo v življenju. Kdor si vzame čas, da snov v miru »prežveči« med spanjem, ima odločilno prednost!

Nastop novega leta je običajno priložnost, ko si postavimo nove cilje. Decembra večina ljudi spi odločno premalo, zato je še toliko pomembneje, da razmislimo o svojih spalnih navadah in storimo vse, da bo spanec odslej bolj kakovosten. Naj bo tako vse leto.

Kaj pa, če imamo težave s spanjem? Veliko teh se da rešiti s sorazmerno preprostimi ukrepi. Spalnica naj bo čist, miren in predvsem povsem teman prostor. Odstranite vso tehnologijo, ki oddaja bodisi svetlobo bodisi seva. Potrudite se, da greste v posteljo do desete ure zvečer in da se pred tem umirite. Nežna glasba, kopel, globoko dihanje, prijetno branje, sproščen pogovor … so vse odlični načini, da se otresete skrbi, ki vas tarejo preko dne. Dormeasan je lahko še dodatna pomoč, ki za razliko od uspaval ne ustvarja odvisnosti in telesa ne obremenjuje s neželenimi učinki.

Ko vemo, da smo storili vse, kar je v naši moči, so tudi sanje prijetnejše. Miren spanec in bistre možgane!

Vse o spanju na enem mestu.