Vpliv soje na moške hormone


Sabina Topolovec


25 oktober 2017

Kdor ne pije kravjega mleka, običajno najprej pomisli na nadomestek v obliki sojinega mleka. Poglejmo si, če je soja zaradi vsebnosti fitoestrogenov varna za moške? Jih soja res lahko poženšči, kot je občasno slišati?

Res je, da soja vsebuje fitoestrogene, ki se v telesu obnašajo kot estrogeni. Pa vendar je to estrogensko delovanje v resnici zelo šibko, vsekakor znatno šibkejše kot pri naravnem estrogenu.

Vemo, da na vzhodu ljudje uživajo veliko sojinih izdelkov in da so na splošno boljšega zdravja in imajo manj hormonsko pogojenih težav. Ženske lažje prenašajo obdobje menopavze, moški so manj občutljivi na težave s povečano prostato. Seveda pa pri tem vloge nikakor ne igra le uživanje soje. V tradicionalnih deželah je manj visoko procesirane hrane, ljudje tam uživajo več zelenjave, rib in začimb.

Prav tako velja omeniti, da na vzhodu posegajo po fermentiranih sojinih izdelkih, kot sta miso in tempeh, medtem ko sojinega mleka skoraj ne uporabljajo. Proces fermentacije povečajo prehransko vrednost soje, zato se dobrobiti soje, o katerih pogosto beremo, nanašajo predvsem na fermentirane sojine izdelke in ne na sojino mleko in druge sojine izdelke, ki se na široko uporabljajo pri nas. Soja namreč vsebuje tudi določena antihranila, ob pogostem uživanju nefermentiranih sojinih izdelkov v telesu zato lahko prihaja do primanjkljaja magnezija in kalcija.

O uživanju soje je bilo izvedenih mnogo raziskav in te jasno kažejo, da soja nikakor ne ruši hormonskega ravnovesja pri moških, ne niža libida niti ne vpliva na feminizacijo.

Leta 2010 sta bili opravljeni dve metaanalizi, v katerih so proučevali številne študije na to temo. V eni od njih poročajo, da jemanje sojinih beljakovin ali izoflavonov nima opaznega učinka na moške spolne hormone. V drugi pa prihajajo do zaključka, da uživanje soje ne vpliva na raven estrogena ali testosterona v moškem telesu, število semenčic ali povečano tveganje za erektilno disfunkcijo.

Pomanjkljivost teh študij je predvsem v tem, da v njih raziskovalci niso razlikovali med različnimi vrstami soje. Znano je, da različne vrste sojinih izdelkov in/ali izvlečkov vsebujejo tudi različne ravni fitoestrogenov, kar nekoliko popači rezultate.

Če ste moški in prisegate na sojino mleko, bi ga morali spiti zares veliko, da bi v telesu prišlo do opaznih hormonskih sprememb. Če ga nekaj zaužijete zjutraj s kosmiči ali v kavi, vam ne bo škodilo.

Kljub vsemu velja omeniti, da gre pri sojinem mleku za precej predelano živilo, v katerem se včasih znajdejo tudi dodatki, ki jih ne želimo (sol, različne vrste sladkorja, konzervansi). Če ga redno uživate, bodite vsekakor pozorni na poreklo soje, saj je danes večina soje gensko spremenjene. Najbolj varno bo, da si sojino mleko iz predhodno namočenih in morda še nakaljenih semen izdelate sami. Tako boste vedeli, kaj je v mleku, pa še del antihranil boste z ustrezno predpripravo semen nevtralizirali.

Bolj kot sojino mleko priporočamo fermentirane sojine izdelke, saj so ti naravni probiotiki. Fermentirani izdelki ugodno vplivajo na razrast koristnih bakterij. Ko uživamo pravilno pripravljene sojine izdelke, krepimo črevesno floro, s tem pa tudi telesno odpornost.

Posebej če imate simptome povečane prostate ali te želite preprečiti, so zlasti fermentirani sojini izdelki dobrodejna hrana, ki bi je veljajo zaužiti več. Soja namreč vsebuje fitosterole, ki znižujejo tveganje za povečanje prostate. V prehrani sodobnega moškega se neredko znajde tudi previsok delež rdečega mesa, ki povečuje tveganje za povečano prostato, zato bi del tega lahko nadomestili tudi s sojinimi izdelki ustrezne kakovosti.