Hren – penicilin z domačega vrta


Sabina Topolovec


30 marec 2017

shutterstock_444351166Se vam je že kdaj pripetilo, da ste zaradi skoraj nevzdržnih bolečin v grlu morali obiskati zdravnika? Naj opišem svojo izkušnjo, ki se je, zahvaljujoč povsem naravnim pomočnikom, zelo hitro in dobro razpletla.

Pred leti so me nekega jutra presenetile nenavadne bolečine v grlu, močne, da sem komaj lahko požirala slino. Ker drugih simptomov ni bilo in ker se zaradi tako običajnih težav, kot so bolečine v grlu, res nisem nameravala drenjati v čakalnici, sem se, kot že mnogokrat poprej, pričela zdraviti z različnimi domačimi pripravki. Ti v nasprotju s sicer odličnimi izkušnjami iz preteklosti tokrat niso prinesli niti kančka olajšanja, zato sem po nekaj dneh vendarle stopila do zdravnice. Po ogledu ustne votline in žrela je sklenila, da ne gre za nič hujšega in da imam očitno le nekoliko nižji prag bolečine. Na moje prigovarjanje je kljub temu opravila test, ki je pokazal precej povišano vrednost vnetnega markerja CPR, zaradi česar mi je nemudoma priporočila jemanje antibiotika.

Odhajajoč iz ambulante sem se spraševala, če so ljudje pred sto leti, ko še ni bilo na voljo antibiotikov, zaradi bolečin v grlu umrli? Ko pomislim na tovrstna zdravila, si vedno mislim, da so namenjena reševanju življenja, sama pa se nikakor nisem počutila v življenjski nevarnosti. Vedela sem, da mora ostajati kakšna naravna rešitev, preden bakterijam napovem tako oster boj, ki jih nujno obsodi na propad. Spotoma sem sicer stopila v lekarno, a ne po predpisano zdravilo, temveč po Salvisan, naravno zdravilo z ameriškim slamnikom in žajbljem, s katerim do tistikrat še nisem imela lastne izkušnje.

Takoj ob prihodu domov sem si z njim popršila grlo, nato pa se lotila prebiranja Ljudskega zdravnika, v kateri sta me nagovorila dva pristopa pri reševanju moje težave. Tako sem zvečer najprej preizkusila mešanico hrena in skute in si to nanesla na vrat kot obkladek. Že po kratkem času sem obkladek odstranila, saj nisem zdržala pekoče bolečine. Na vratu se je že pojavila krepka rdečina, podobna sončni opeklini, zato sem jo namazala s čistim gelom aloe vere in rdečina je že prihodnji dan povsem izginila. Takoj zatem sem si pripravila naslednji obkladek. Glino v prahu sem pomešala z nekaj žlicami čaja njivske preslice in si to vnovič nanesla na vrat. S tem obkladkom sem zaspala kot angel in očitno spala vso noč.

Zjutraj sem na dušek spila pol litra vode in se šele proti koncu pitja zavedla, da dejansko končno spet brez težav požiram in da so bolečine skoraj povsem izginile, samo čez noč. Težko rečem, kaj je pomagalo, Salvisan, hren ali glina, ker sem preizkusila vse, a vsekakor nisem rabila ponovno v lekarno po predpisani antibiotik.

V tem dneh bomo ljudje spet zaužili več hrena, saj je pred nami velikonočna pojedina. Če hren raste na vašem vrtu, ste lahko mirni. Hren je namreč znani čistilec tal, če raste na onesnaženih, bo nase povlekel veliko težkih kovin, zato bodite skrbni pri nakupu.

Njegov vpliv na bakterije je izjemen, kot lahko sami preberete v knjigi Ščepec vedenja. Raziskovalci so preučevali delovanje zeliščnega pripravka iz hrena in kapucinke in ugotovili, da ta pri akutnem sinusitisu in bronhitisu deluje skoraj povsem enako učinkovito kot  sintezni antibiotik. Po treh mesecih jemanja pa so se znatno zmanjšale tudi težave s sečili pri osebah s kroničnimi okužbami.

Britanski ekonomist Jim O'Neill v svoji raziskavi opozarja,  da zaradi antimikrobne odpornosti letno umre 700.000 ljudi. Bakterije, odporne proti zdravilom, pa bodo do leta 2050 zahtevala kar 10 milijonov življenj letno, če ne bomo ukrepali danes.

Pred vsako uporabo antibiotičnega zdravila bi se zato morali vprašati tudi, če gre za reševanje življenja (in v tem primeru zdravilo s hvaležnostjo vzeti) ali pa želimo (moramo?) prihodnji dan že biti na delovnem mestu v pisarni? Domači antibiotiki vendarle potrebujejo nekoliko več časa, da razvijejo svojo polno moč, čeprav to ni vedno pravilo, kot dokazuje tudi zgoraj opisana lastna izkušnja.