A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

6 razlogov, da se splača piti vodo

Avtor: Sabina Topolovec, 20. februarja 2017, Preventiva

shutterstock_131390522Človeško telo v povprečju sestoji iz 60% vode. Skorajda ni telesne funkcije, kjer voda ne bi igrala pomembne vloge. Zato je nadvse pomembno, da je na dan zaužijemo vsaj dva litra, v določenih okoliščinah pa tudi več. Oglejmo si, kakšne pomembne koristi nam to prinaša.

Za vitkejši stas

Če pol ure pred glavnimi obroki spijete pol litra vode, je to lahko dobra popotnica k izgubi prekomerne telesne teže.  Tako kažejo tudi podatki raziskave na prekomerno težkih osebah, kjer je skupina oseb, ki je to počela, v povprečju izgubila 1,3 kg več v primerjavo s skupino, ki ni zaužila vode pred obrokom. Vir Pitje vode pred obrokom pomaga tudi k temu, da manj pojemo, obenem pa zaradi zadostne količine vode manj posegamo po nezdravih pijačah, kot so sladkani in gazirani napitki.

Za boljši spomin

Za slab spomin ni vedno kriv EMŠO. Marsikdo meni, da pije dovolj, a v tekočini, ki jo zaužije, manjka vode. To pa se negativno odraža tudi na kognitivnih funkcijah in razpoloženju. Če želite, da bodo možgani delali s polno paro, vsak dan spijte vsaj dva litra vode.

Za boljšo prebavo

Če želite imeti dobro in urejeno prebavo, je treba uživati zdravo hrano, takoj za tem pa je že na vrsti voda. Če trpite za kroničnim zaprtjem, je povsem mogoče, da je spijete premalo. Hrana, bogata z vlakninami, sicer pomaga, a le, če jo poplaknete z dovolj vode, ki bo zmehčala blato, da ga lažje izločite.

Za boljše športne dosežke

Uživanje vode pred, med in po vadbi je zelo pomembno, saj telo v nasprotnem primeru težko uravnava temperaturo, pojavijo se lahko mišični krči, omotica in drugi simptomi. Ko ste telesno dejavni, pijte vodo z dodano slanico, ki bo pomagala nadomeščati izgubljene elektrolite.  Recept za domač izotonični napitek.

Za bolj zdrave ledvice

S pitjem vode podpiramo delovanje ledvic in spodbujamo razstrupljanje. Kronično pomankanje vode je eden glavnih razlogov za nastanek ledvičnih kamnov. Kdor pije dovolj vode, se jim bo lažje izognil, obenem pa bo varnejši pred okužbami v urinarnem traktu. Preverite barvo svojega urina, če je urin temne barve, je vaše telo dehidrirano. Pitje torej več vode.

Za lepšo kožo

Z uživanjem dovolj velikih količin čiste vode ne bomo le bolj zdravi, temveč tudi – lepši. Voda med drugim namreč poveča krvni pretok skozi koži in izboljša njeno debelino in elastičnost.

Na zdravje z vodo – večkrat na dan in vsak dan.

 • Stalna povezava
 • 1.051 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • Slavko Pred, 6 let

  Zelo zanimivo, se bom poskušal držati teh nasvetov

 • Read more:
  Vpliv soje na moške hormone

  Kdor ne pije kravjega mleka, običajno najprej pomisli na nadomestek v obliki sojinega mleka. Poglejmo si, če je soja zaradi...

  Close