A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Najboljši viri vitaminov v zimskem času

Avtor: Sabina Topolovec, 23. januarja 2017, Zdrava prehrana

shutterstock_541941238Ta hip morda že silno hlepite po spomladanskem sončku, da vas zvabi v naravo po prvi regrat in čemaž. Ali na vrt, da posejete prva semena. Tudi zato, ker si želite več sveže zelenjave, bogate z vitamini. A ti niso prisotni zgolj v sadju in zelenjavi, kot lahko preberete v nadaljevanju.

Vsekakor pa imamo tudi pozimi na voljo kar nekaj vrst zelenjave, ki nas lahko oskrbi z vitamini. Izbirajmo seveda takšno, ki je bila pridelana sonaravno in ki je zrasla čim bližje.

Vitamin A

V maščobi topen vitamin A oz. njegovo predstopnjo beta karoten potrebujemo za lepšo kožo, lase, nohte, boljši vid (v temi), sluznice, kosti, zobe, zdrave celice, kri, imunski sistem, libido, zaščito celic …

Pozimi ga najdemo v rdeči papriki, ohrovtu, korenju, motovilcu, brstičnem ohrovtu, brokoliju, bučah, radiču. Vsebujejo ga tudi ribje olje, maslo, sir, mleko, jegulja, tuna.

Vitamin B1 (tiamin)

Potrebujemo ga za dobre živce, apetit, srce, prebavo, celjenje ran, sluznice, presnovo ogljikovih hidratov in maščob, celično energijo.

Pozimi ga najdemo v žitnih kalčkih, črnem korenu, ohrovtu, sončničnih semenih, rdeči pesi, bučah, poru, krompirju, topinamburju, hruškah. Vsebujejo ga tudi kvas, meso, žita, grah.

Vitamin B2

Pomemben je za lažjo presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov ter za sluznice.

Če se želite oskrbeti tudi z njim, pozimi zaužijte veliko kalčkov, navadnega in brstičnega ohrovta, rdeče pese, buč in hrušk. Vsebuje ga tudi mleko, sirotka, sir, jetra, jajca, polnozrnata žita, laneno seme, pivski kvas.

Vitamin B3 (niacin)

Tudi ta je pomemben za celotno presnovo, kožo, dražljaje v možganih, močne živce.

Zaužijte več redkev (tudi kalčkov), ohrovta in topinamburja. Vsebujejo ga tudi meso, jetra, ribe (sardine, skuše), arašidi, suhi jurčki.

Vitamin B5

Potrebujemo ga za presnovo, rast, tvorbo hormonov, rast las.

Ta vitamin je prisoten v številnih živilih in le redko prihaja do pomanjkanja.

Vitamin B6

Za boljšo presnovo beljakovin, presnovo jeter, za živce, tvorbo krvnih telesc, rast in imunsko odpornost.

Pozimi zaužijte zlasti veliko orehov, leče, navadnega in brstičnega ohrovta, rdeče pese, čebule, zelene, pastinaka, buč in jabolk. Veliko ga vsebujejo tudi soja, naravni neoluščen riž, proso, losos, sardine, banane.

Folna kislina (B9)

Potrebujemo jo za tvorbo in delitev celic, za tvorbo rdečih krvnih telesc v kostnem mozgu, vse procese rasti (posebej v nosečnosti).

V zimskem času so z njo bogati zlasti pšenični kalčki, orehi, navadni in brstični ohrovt, cvetača, brokoli, kitajsko zelje, motovilec, špinača, čebula, radič, pastinak, hruške. Najdemo ga v tudi v pivskem kvasu, jetrih, oreških, endiviji solati, koromaču, jajcih, zelenolistni zelenjavi (špinača, grah, kumare), polnozrnatih izdelkih, mlečnih izdelkih, sadju …

Vitamin B12

Pomemben je za delovanje celotnega živčnega sistema, tvorbo krvi v kostnem mozgu, presnovo v možganih, duševno počutje.

Večje količine tega vitamina najdemo v živilih živalskega izvora, zlasti mesu, ribah, siru, pozimi pa tudi v kalčkih alfalfe in poru (le v sledeh).

Vitamin C

Pomemben je za dobro imunsko odpornost, za kožo in vezivno tkivo, stene krvožilja, dlesni, vid, živce, dobro razpoloženje, koncentracijo, spanje, uravnavanje stresa.

Z njim bogati so zlasti acerola jagode, šipek, rakitovec, črni ribez, kivi, citrusi, jagode koromač …, pozimi pa kislo zelje, brstični ohrovt, kitajsko zelje, brokoli, por, radič, zimski portulak, motovilec, rdeča pesa, redkev, čebula, krompir, hruške, jabolka.

Ob pomanjkanju ga lahko uživate tudi v obliki kakovostnih prehranskih dopolnih, denimo tablet Bio C z naravnim vitaminov iz karibskih češenj (acerole) ali sokov, npr. dr. Steinberger – Rakitovec C-500.

Vitamin D

Ta vitamin se sam tvori v koži ob izpostavljenosti sončnim žarkom. Mnogo ljudi ima zaradi ogibanja soncu premajhne ravni vitamina D.  Kljub vsemu je pred jemanjem prehranskih dodatkov dobro opraviti krvno analizo, na podlagi katere boste določili ustrezne količine. Več o tem lahko preberete v priročniku Resnice in zmote o soncu.

Nekaj tega vitamina lahko zaužijemo tudi s hrano, zlasti z mastnimi vrstami rib, mleka …, vendar te količine niso dovolj velike. V sledeh je prisoten tudi v kislem zelju.

Vitamin E

Pomemben je za kri, strjevanje krvi, prekrvavitev, oči, plodnost, zaščito celic pred prostimi radikali, varuje pred arteriosklerozo, vnetnimi stanji, upočasnjuje staranje.

Najdemo ga predvsem v rastlinskih maščobah (uživajte čimbolj naravne, nepredelane, kot je npr. A.Vogel Olje žitnih kalčkov), oreščkih, žitnih kalčkih, polnozrnatih kosmičih in kruhu, pozimi pa tudi v bučah, pastinaku, različnih vrstah zelja …

Vitamin K

Pomemben je za strjevanje krvi, izgradnjo kosti.

Najdemo ga v kislem zelju, brstičnem ohrovtu, špinači, cvetači, listnem ohrovtu, brokoliju, šipku, krompirju, zeleni, zimskem portulaku, kolerabi. Poleg tega pa tudi v perutnini, pšeničnih kalčkih, telečjih jetrih, maslu, skuti.

Biotin (vitamin H)

Pomemben je za kožo in sluznice, lase, nohte, zdrave zobe in kosti, strjevanje krvi, moške spolne hormone, celjenje ran in vitalnost.

Pozimi zaužijte več kalčkov, leče, šampinjonov, čebule, jabolk. Vsebujejo ga tudi jajca, jetrca, soja, naravni, neoluščen riž, ovseni kosmiči, kvas, sirotka, polnozrnati izdelki, melasa.

Uživajte zdravo, čim manj predelano hrano v svoji najbolj izvirni obliki in ohranite svoje zdravje tudi v mrzlih zimskih dneh.

 

Preberite tudi:

  • Stalna povezava
  • 873 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Moški v strahu pred belo haljo

Ženske v povprečju živijo kar nekaj let dlje od moških. Eden od vzrokov, ki jih mnogi avtorji pogosto uvrščajo med...

Close