A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

S hrano proti raku prostate

Avtor: Sabina Topolovec, 29. decembra 2016, Prostata

shutterstock_193315187Kljub temu, da moški o težavah s prostato ne govorijo radi, se jih bojijo. Nič presenetljivega, saj ima težave s povečano prostato kar vsak drugi moški v najboljših letih (po petdesetem letu), medtem ko  rak prostate predstavlja enega najpogostejših pri moških.  Ker gre za počasi rastočo vrsto raka, je zelo mogoče, da se moški z njo povsem nezavedno spopada že davno pred postavljeno diagnozo. Vzroki za bolezen še niso pojasnjeni, dobra novica pa je, da vedno več študij poroča o preventivi z ustrezno prehrano.

Uživajte nerafinirane žitne izdelke

Rezultati študije, objavljene konec leta 2012 kažejo, da rak prostate pri moških, ki uživajo več dietnih vlaknin, napreduje manj agresivno. Študija je posebej zanimiva, ker so v njej poleg belcev preučevali tudi temnopolte moške.

Kruh, ki ga Slovenci tako radi uživamo vsak dan, naj bo zato polnovreden, najbolje mlečno-kislinsko fermentiran. Nakup mlinčka za mletje žit je zelo modra poteza, saj le sveže mleta moka vsebuje obilje vseh pomembnih hranil. Pri nas ga s hvaležnostjo uporabljamo že deset let in ga ne zamenjamo za noben drug (tudi dražji) gospodinjski pripomoček.

Poleg polnovrednih žitaric so z vlakninami bogati tudi sadje in zelenjava, ki telesu prinašajo tudi obilico dragocenih vitaminov in mineralov. Privoščite si jih izdatno mero vsak dan.

Obilje antioksidantov

Uživajte hrano, bogato z antioksidanti, tako npr. jagodičevje, citruse, rakitovec (npr. sokove dr. Steinberger), vse vrste križnic, papriko, zeleni čaj … Tudi začimbe so pomembni antioksidanti, na listih petnajstih najmočnejših je kar trinajst začimb. V zimskem času zato ne pozabite na klinčke, cimet, ingver, poper, kurkumo, privoščite pa si tudi obilo origana, peteršilja, bazilike, timijana, majarona. Pri tem upoštevajte, da naj bo prehrana čim bolj raznolika in pridelana sonaravno.

Zeleni čaj znižuje vrednost PSA

Tako je pokazala študija, objavljena istega leta. Redno uživanje zelenega čaja vpliva na nižje vrednosti   PSA (za prostato specifični antigen). Višje vrednosti PSA sicer ne pomenijo samodejno tudi rakavega obolenja, kažejo lahko tudi na nenevarno povečanje prostate ali vnetje prostate.  Več o tem faktorju si lahko preberete tukaj.

Pri nakupu pazite na poreklo, boljša izbira je japonski zeleni čaj iz ekološke pridelave.  Prav tako je bolje, da ga kupite celega, v obliki lističev in ne v filter vrečkah. Zeleni čaj pripravljamo z vodo, ohlajeno na  70 stopinj Celzija, da ne uničimo dragocenih sestavin, namakamo ga približno dve minuti.

Ostalo

Hrana naj bo pretežno bazična. Za vzpostavitev kislo-baznega ravnovesja si lahko pomagate tudi z novim Voglovim izdelkom Balance. Uporabljajte le kakovostna, nepredelana olja in maščobe z obiljem esencialnih maščobnih kislin (npr. olje žitnih kalčkov), enako velja za ogljikove hidrate in beljakovine. Vsak dan spijte vsaj dva litra vode, ne glede na to, če ob tem pijete druge napitke ali pojeste veliko sadja ipd.

Zdravje prostate krepi tudi hrana, bogata s cinkom (denimo ostrige, bučna semena, oves, grah, mandlji, ajda). Omejite uživanje alkohola, visoko procesirane hrane in poskrbite za zdravo telesno težo. Ta se bo uravnovesila sama od sebe, ko boste uvedli bolj zdrav način prehranjevanja.

Naravna pomoč pri težavah s prostato

Pri težavah z uriniranjem (pogosto uriniranje, tudi ponoči, kapljanje po uriniranju itd.)  zaradi zmerno povečane prostate si lahko pomagate s povsem naravnim zdravilom iz žagastolistne palme oz. palmeta Prostasan, ki ga lahko kupite v vsaki lekarni. Več o simptomih povečane prostate si lahko preberete tukaj.

Pomembno:
Navedeni nasveti so namenjeni boljšemu prepoznavanju, kako si lahko dodatno pomagamo ohranjati zdravje po naravni poti in ne zdravljenju ali zanesljivemu preprečevanju raka. V primeru težav s prostato ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

Preberite tudi:

  • Stalna povezava
  • 2.038 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Top živila za boljšo gibljivost

Čudežne formule ne obstajajo, zagotovo pa poznamo živila, s katerimi lahko bolje podmažemo sklepe, krepimo zdravje kosti, zmanjšamo vnetne procese...

Close