A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Ste alergični na sonce?

Avtor: Sabina Topolovec, 6. maja 2016, Preventiva

shutterstock_149052221Marsikoga ob prvem resnem srečanju s soncem vsako leto znova presenetijo neprijetne spremembe  na koži. Pojav pogosto napačno poimenujemo alergija, a ne glede na poimenovanje stanje ni prijetno. Rdeče otekline, srbeči izpuščaji, skeleči mehurji na notranji strani rok, na izrezih oblačil, na ramenih, zatilju ali nogah hitro pokvarijo počitniško razpoloženje.

Tako imenovana polimorfna svetlobna dermatoza je najbolj pogosta oblika »alergij na sonce«. Pojavlja se predvsem na delih telesa, ki so manj navajeni sončnih žarkov. Obolenje ni nevarno, je pa zelo neprijetno. Oglejmo si, kako se z njim lahko spopademo.

UVA sončni žarki so vedno prisotni

Razlog, zakaj prihaja do teh pojavov na koži, ni povsem jasen. Verjetno pa UV sevanje (UVA žarki) povzroči spremembo beljakovine v koži v tolikšni meri, da je telo ne prepozna več kot lastne.

UVA žarkom naj bi bili izpostavljeni tudi v avtomobilu, še bolj nevarni pa so, ko jim izpostavimo kožo, ki sonca ni vajena. Zato deli telesa, ki so pogosteje izpostavljeni soncu, kot sta obraz in dlani, praviloma niso v nevarnosti.

Kaj storiti v primeru »alergije« in kako jo preprečiti?

Ko je reakcija že tu, je najbolje, da na soncu ne preživimo veliko časa. Običajno odziv na koži izzveni po tednu do treh privajanja sončnim žarkom. Le v posebej hudih primerih kratkoročno posegamo po protivnetnih kremah.

Najbolje pa je stanje preprečiti, kar najbolj učinkovito storimo tako, da kožo na sonce postopoma privajamo že vse od zgodnje pomladi. Tako kožo na nek način utrdimo. Seveda pa to počnemo zmerno in po pameti. Torej ustrezno zaščiteni, ne opoldne in sprva le krajši čas.

Kar zadeva zaščito, je običajno največ govora o kremah z visokim zaščitnim faktorjem, kar pa ni nujno najbolj modra izbira. Vsekakor je varneje izbirati pripravke z mineralnimi filtri in takšne, v katerih ni drugih spornih dodatkov, med katerimi mnogi veljajo za motilce hormonov. Dobro je vedeti tudi to, da zaščitni faktor višji od 8 popolnoma blokira tvorbo življenjsko pomembnega vitamina D, ki se v koži tvori s pomočjo sončnih žarkom. Zato kožo za nekaj minut izpostavimo soncu, šele nato jo zaščitimo.

Mehanska zaščita z oblačili je varnejša, je pa dobro vedeti, da umetna vlakna lahko prepuščajo tudi do 50% UVA žarkov, medtem ko naravna, kot sta bombaž in lan, le približno 10 odstotkov.

Pomoč iz narave

Da bo koža bolje pripravljena na sonce, pripomore tudi vsakodnevna prehrana. Posebej pomembni so vitamini C, E, B3, niacin in folna kislina, ki jih v telo vnesemo s svežo, nepredelano, polnovredno in uravnoteženo prehrano. Glede preventivnega vnašanja beta-karotena (provitamin A) pa si niso enotni niti strokovnjaki. V sintezni obliki in večjih količinah vsekakor ni primerna izbira za kadilce in srčne bolnike.

Druge vrste »alergij« na sonce

Akne Mallorca so prav tako pogosta preobčutljivostna reakcija na sonce. Veliko vlogo pri tem igrajo maščobe, tako lastne, kot tiste, ki jih na kožo nanašamo s kozmetiko. Ta vrsta »alergije« se zato pogosteje pojavlja pri mlajših osebah, osebah z mastno kožo in tistih, ki uporabljajo kozmetične priprave, ki vsebujejo veliko maščobe. Odziv na koži lahko povzročajo tudi emulgatorji, ki so pogosto dodani kozmetičnim izdelkom. To vrsto »alergije« prepoznate po srbečih mozoljčkih, pogosto na dekolteju in lasišču, običajno v prvih dneh sončenja.

Za svoje zdravje boste tako tudi v tem pogledu storili največ, če se odpoveste konvencionalnim kozmetičnih pripravkom in uporabljate le organsko certificirano kozmetiko, soncu pa se izpostavljate zmerno.

Znani so tudi fotoalergični odzivi na koži, do katerih pride zaradi kombinacije določenih snovi in sončnih žarkov (tako npr. antibiotikov, protivnetnih zdravil, diuretikov, šentjanževke, dišav, parfumov, nekaterih snoveh v rastlinah …)

Če jemljete zdravila, se pred dopustom posvetujte z zdravnikom.  Odpovejte se parfumu in kozmetiki, ki vsebuje dišave. Alergije se lahko pojavijo tudi na kemične filtre v kremah za zaščito pred soncem, zato raje izbirajte takšne, ki vsebujejo mineralne filtre (titanijev dioksid in cinkov oksid).

Več o primerni zaščiti, pomenu sonca in vitamina D si lahko preberete v priročniku Resnice in zmote o soncu.

Preberite tudi:

Kreme za sončenje na slabem glasu
Sonce – vir bolezni ali zdravja?
S sončkom do vitke postave

  • Stalna povezava
  • 1.418 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Hormonski motilci v kozmetiki

Hormonski motilci se v telesu obnašajo podobno kot naravni hormoni, njihovo delovanje pa precej zmotijo. Po desetletjih njihove uporabe v...

Close