Zakaj nam primanjkuje joda?


Sabina Topolovec


16 julij 2015

shutterstock_259090013Pogosto poslušamo, da smo na splošno podhranjeni z jodom. V nemškem časopisu za zdravnike tako pišejo, da kar 14 odstotkov žensk v Švici zaužije premalo joda, v Nemčiji pa zaradi pomanjkanja joda trpi kar tretjina prebivalcev. Je vzrok res le v tem, da zlasti ženske zaužijemo manj soli? In, ali je jodirana sol res edini izhod v sili?

Se tudi vam zdi, da je to le še ena zgodba brez repa in glave? Kako je mogoče, da v današnjem času, ko je večina soli na trgu jodirane, sploh lahko govorimo o pomanjkanju joda? Zakaj nihče ne govori o primarnih vzrokih, zlasti o odsotnosti zdrave, uravnotežene prehrane v življenju sodobnega človeka?

Ljudje, ki uživajo zdravo in polnovredno prehrano, nimajo težav s pomanjkanjem joda. Osiromašena hrana, ki je praviloma na jedilniku sodobnega človeka, iz telesa črpa dragocene minerale, med njimi tudi jod. Torej se rešitev ponuja sama od sebe, in sicer tako, da belo moko, bel sladkor, konzervirano hrano in vsa druga prehransko osiromašena živila nadomestimo z naravno, polnovredno hrano. Ob tem ni potrebe po uživanju jodirane soli, saj je naravna morska sol odličen vir naravnega joda. Le takšna vsebuje naravni jod v ustreznih in varnih količinah, kar ne moremo z gotovostjo trditi za rafinirano in jodirano kuhinjsko sol.

O tem je veliko pisal tudi Alfred Vogel v njegovi knjigi Ljudski zdravnik, ki je namesto jodiranih soli (od katerih imajo sicer koristi le ljudje s hipofunkcijo ščitnice, pri osebah s hiperfunkcijo pa uživanje jodirane soli povzroči celo hude motnje v zdravju) priporočal uživanje kreše in morskih rastlin, kot je haloga. Tudi pri nas imamo na voljo njegovo zeliščno sol Herbamare, ki vsebuje naravno morsko sol, morsko algo halogo in sveža zelišča, med drugim tudi krešo. Pri hipofunkciji ščitnice pa si lahko pomagamo s pripravkom iz morske alge, ki vsebuje več joda – A.Vogel Kelp.

Še več, kot ugotavljajo avtorice priročnika Uravnavajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati, je večina soli na naših policah rafinirane in z dodatkom nenaravnega joda. Čeprav so jo sprva pričeli jodirali, da bi preprečili slabo delovanje ščitnice in golšavost, pa zdaj mnogi ugotavljajo, da je lahko takšno jodiranje tudi nevarno. V mnogih državah, kot so Šrilanka, Grčija, Turčija in Kitajska, se je po uvedbi jodirane soli število avtoimunskih ščitničnih obolenj močno povečalo. Izsledki uradne kitajske študije, izvedene na 3.018 osebah v obdobju petih let kažejo, da lahko povečana oz. prevelika količina zaužitega joda v daljšem obdobju vodi do hipotiroze in avtoimunskega tiroiditisa. (New Engl. J. Med., 2006 Jun; 354: 2783-2793).

V primeru, da je delovanje vaše ščitnice vendarle oslabljeno prav zaradi pomanjkanja joda, pa lahko posežete po že omenjeni rjavi morski algi, ki vas bo oskrbela z naravnim jodom.

Pomembno je vedeti tudi to, da telo joda ne shranjuje, zato ga je potrebno v majhnih količinah zaužiti vsak dan.