A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

S sončkom do vitke postave

Avtor: Sabina Topolovec, 31. marca 2015, Preventiva

shutterstock_184869011Imare radi jutranje sonce? Sodeč po raziskavi, opravljeni na Severozahodni univerzi v Evanstonu, naj bi imeli ljudje, ki se pogosto na jutranji svetlobi, nižji indeks telesne mase. Če to ni spodbudna informacija!

Kot kažejo podatki iz raziskave, tovrstne blagodejne učinke svetlobe najbolje akumuliramo med 8. in 12. uro dopoldne. Že slabe pol ure časa, ki si jih v tem času namenimo na prostem, omogoči znižanje indeksa telesne mase. In to ne glede na fizično aktivnost, kalorije, ki jih zaužijemo, dolžino spanja, našo starost ali letni čas.

Raziskava, opravljena na sorazmerno majhnem številu ljudi, sicer ni prišla do jasnega zaključka, zakaj jutranja svetloba pomaga pri ohranjanju vitkosti. Po predvidevanjih pa naj bi ta pomagala uravnavati zdravo ravnovesje hormonov, kar pripomore k uravnovešanju presnove. Nasproten učinek ima svetloba s televizijskih in računalniških ekranov, ki povzroča debelost. Skrajni čas torej, da se odpravimo vem. In to ne šele v poznem popoldnevu, ko se vrnemo z dela!

In kaj naj bi zjutraj počeli?

Povsem preprosto. Sprehodimo se bosi do svojih gredic, če vrtnarimo. Poglejmo, kaj je že pokukalo na plano in razmislimo, kaj vse bi še posejali in posadili. Če so na vrtu nadležni polži, je sedaj pravi čas, da jih poberemo.

Tudi jutranji tek ali zgolj sprehod je nadvse blagodejen. Zbristri misli in nam pomaga, da se osredotočimo na trenutek tukaj in zdaj.

Če si takšnega luksuza ne moremo privoščiti, ker nas časa služba, se tja odpravimo peš ali s kolesom, kadar pa to ni mogoče, svoj avtomobil parkirajmo par ulic stran in si privoščimo vsaj 20-minutni sprehod.

Tudi otroke vsaj tu in tam v vrtec pospremimo peš. Pa ne zato, da bi hujšali, temveč da jih poboža dobrohotno sonce v času.

Še ena priložnost nas časa med dopoldansko malico. Odpravimo se ponjo peš in jo zaužijmo na klopici v parku.

Je sonce nevarno?

V nastropju s prepričanjem o vsesplošni nevarnosti sončnih žarkov  ti v zgodnjem dopoldnevu zagotovo niso nevarni. Nasprotno – sedaj je pravi čas, da se nanje postopoma privadimo. Zgodnje jutranje sonce si torej lahko privošči vsakdo. Deset minut danes, petnajst že nekaj dni kasneje in dan za dnem bomo krepili svojo odpornost. Opoldanskemu soncu pa se bomo seveda še vedno izogibali. Več o primerni zaščiti pred soncem si lahko preberete v priročniku Resnice in zmote o soncu.

Številne dobrobiti sonca

Vitkost zagotovo ni edina dobrobit, ki jo utegne prinesti večje zadrževanje na soncu. V tem času bo organizem najbolj vesel nove zaloge vitamina D, ki bo okrepil obrambne moči organizma. Tudi otožno razpoloženje in depresija se dokazano zdravita s pomočjo sončnih žarkov. Ob tem pa tudi hormonske motnje, bolezni dihal in mnoge druge. Kako nas ta življensko pomemben vitamin varuje celo pred številnimi vrstami raka, lahko preberete v že omenjenem priročniku.

Sedaj pa le veselo – na sonce!

  • Stalna povezava
  • 517 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Nabrusimo spomin!

V tem času so učenci, dijaki in študentje pred veliko preizkušnjo. Ocene se zaključujejo, izpiti so tik pred vrati, zunaj...

Close