A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Z žvrkljanjem olja do boljše ustne higiene in razstrupljanja organizma

Avtor: Sabina Topolovec, 4. decembra 2014, Preventiva

shutterstock_183710603Kljub temu, da s prazničnimi decembrskimi pojedinami telesu ne delamo usluge, je toliko bolj veselo naše razpoloženje. Kaj pa, če bi si letos postavili že eno prednovoletno zaobljubo in jo pričeli redno izvajati vsako jutro – medtem, ko beremo časopis, likamo srajco ali pripravljamo zajtrk? Ste že slišali za žvrkljanje?

S tehniko žvrkljanja znatno prispevamo k boljši ustni higieni, znižamo tveganje žariščnih vnetij in tako tudi posledic vnetij v telesu. Kljub nenavadni besedi gre za znano ajurvedsko metodo, ki je v zadnjih letih tudi pri nas vedno bolj cenjena.

Razstrupljanje preko jezika

Metodo žvrkljanja olja so našli opisano v že 2000 let starih ajurvedskih medicinskih zapisih. Ljudje so olje že takrat žvrkljali ne le zaradi boljše ustne higiene, temveč tudi zato, da bi ponovno ozdraveli. S to metodo so lahko ozdravili preko trideset različnih težav.

Z žvrkljanjem iz telesa odstranjujemo strupnine in mikroorganizme in mu tako omogočimo, da se samo regenerira. Metoda požene v tek meridiane v telesu in sprošča blokade. Jezik je namreč organ razstrupljanja. Bele obloge na njem sporočajo, da se telo želi očistiti. Metoda žvrkljanja olja pa ta proces spodbuja in pospešuje.

Potek žvrkljanja

Potrebujemo žlico kakovostnega olja, ki ga v ustih aktivno valjamo, žvečimo in pritiskamo skozi zobe po vsej ustni votlini približno dvajset minut. Najbolj priporočljivo naj bi bilo sezamovo olje, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo, npr. sončnično, kokosovo ali olivno olje. Olje lahko tudi poljubno menjamo, saj ima vsako od naštetih mnoge koristne lastnosti. Zelo pomembno je, da olja  pri tem ne pogoltnemo, saj vsebuje veliko bakterij in drugih škodljivih snovi, temveč celotno vsebino izpljunemo.

Ko damo olje v usta, se to najprej pomeša s slino ter se spremeni v redko belo tekočino. Maščobe v olju pričnejo iz sline vleči toksine. Ob stiku s preostalo ustno votlino (z z zobmi, jezikom, dlesnimi) olje še naprej absorbira strupene snovi. Na koncu postane gosto, viskozno. To je trenutek, ko je olje potrebno izpljuniti. Nato usta dobro splaknemo.

Metodo je priporočljivo izvajati vsaj enkrat tedensko, med procesom razstrupljanja pa vsak dan, najbolje zjutraj, na prazen želodec. Če žvrkljamo večkrat dnevno, je to najbolje storiti pred obrokom.

Učinki žvrkljanja

Strokovne raziskave kažejo, da maščobe v olju vlečejo nase bakterije in škodljive organizme ter onemogočajo, da bi se te prilepile na steno ustne votline. Metoda pripomore k optimalnemu delovanju limfnega sistema, saj telo razstruplja in zagotavlja zdravo mikrofloro.

Terapija z žvrkljanjem olja izboljšuje stanje zob in dlesni, preprečuje bolezni znotraj ustne votline in  slab zadah, ima pa tudi številne druge dobrodejne učinke. Tako, med drugih, blaži migreno, pomaga vzpostavljati hormonsko ravnovesje, blaži simptome bronhitisa, podpira delovanje ledvic, pomaga pri vnetju sinusov, zmanjšuje simptome alergij, pripomore h kakovostnejšemu spancu. Poročajo tudi o izboljšanju precej hujših bolezenskih stanj, tudi na področju kardiovaskularnega sistema in črevesja.

Zatorej je z metodo, ki sprva morda zahteva nekaj discipline, gotovo vredno poskusiti. Obenem pa ne poskrbite za svoje zobe poskrbeti tudi z preudarno izbiro zobne paste, ki telesa z morebitnimi spornimi dodatki ne bo še dodatno obremenjevala. Takšno lahko poiščete tudi med zobnimi kremami na povezavi. Kaj je o zdravju zob zapisal Alfred Vogel, znani švicarski naturopat, pa si lahko preberete tukaj.

 • Stalna povezava
 • 5.470 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • Joži Pred, 7 let

  to metodo poznam že več kot 25 let. Je resnično vse kar je zapisano in še mnogo več. Pozdravi paradentozo, ki je sedaj tako aktualna bolezen. Jo pridno uporabljam vsa ta leta. Preventivno 3 dni vsaki mesec. Nikakor pa ne pogoltniti zmesi in z vročo vodo temeljito sprati zobno ščetko in tudi umivalnik.

 • Read more:
  Domača jogurt in kefir

  Mlečni izdelki so zdravi, poslušamo vsevprek. Celo ko nam predvajajo reklamo za slovito mlečno rezino, če se izrazim po slovensko,...

  Close