Resnice in zmote o čokoladi


Sabina Topolovec


30 oktober 2014

Bambu zlozenka 105x148.inddPogosto beremo, da je čokolada zdrava in da nas osrečuje. Pa je to res?

Resnica je nekje vmes. Koristna hranila se namreč ne skrivajo v čokoladi, temveč v kakavu, iz katerega se čokolada pripravlja. Kakavovo zrno si gotovo zasluži označbo superhrane, saj vsebuje kar osemsto zdravilnih snovi.

Kakav – blagoslov za telo

Ena najbolje poznanih snovi v kakavu so flavonoidi, skupina naravnih antioksidantov, ki kakavu dajejo grenak okus. Z drugimi besedami – bolj kot je čokolada temna, več flavonoidov in s tem zdravilnih lastnosti vsebuje. Flavonoidi delujejo protivnetno in ker redčijo kri, pozitivno vplivajo tudi na srce in ožilje. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki dnevno zaužijejo 40 gramov kakava, manj možnosti, da zbolijo za aterosklerozo in zamašenim ožiljem. Poleg tega flavonoidi kožo ščitijo pred sončnimi opeklinami, ki jih povzroča UV sevanje.

Kakav – blagoslov za razpoloženje

Če pogrešate nekaj energije, si jo od kakava gotovo lahko obetate. Kakav spodbuja proizvodnjo endorfinov, hormonov sreče. Poleg tega pa vsebuje serotonin, ki deluje antidepresivno.

Kakav – blagoslov za linijo

Verjeli ali ne, kakav dobro vpliva celo na postavo. Čeprav vsebuje veliko kalorij, nas hitro nasiti, zato s količino težko pretiravamo.

Dobra in slaba čokolada

Kaj pa čokolada? Je tudi ta zdrava? Pravzaprav ne v resnici,  saj vsebuje sorazmerno malo kakava, zato pa veliko sladkorja, umetnih aditivov in slabih maščob. Povrhu vsega v procesu segrevanja kakav izgubi veliko pomembnih snovi. Zato je pomembno, da izberete čokolado s čim višjim deležem kakava. Prav tako izbirajte čim čistejše različice, v katerih ni nepotrebnih dodatkov. Največ koristi si lahko obetate od presne čokolade, saj le od takšne lahko pričakujete znatno mero flavonoidov.

Pripravite si svojo čokolado

Najbolj zdravo tablico čokolade povsem preprosto ustvarite sami. Zanjo potrebujete:

50 g eko surovega kakava v prahu

100 g hladno stisnjenega kokosovega olja

sladilo po okusu  (npr. 2 žlici javorjevega sirupa in ščepec stevije v prahu)

Osnovi lahko poljubno dodajate različne oreške, suho sadje, kokosovo moko in/ali različne začimbne dodatke (npr. lupinica nastrgane eko pomaranče ali dve kapljici eko eteričnega olja pomaranče, cimet, kardamom, ingver, muškatni orešček, klinčki, piment, vanilija, meta, čili,...)

Kozarec s kokosovim oljem postavite na toplo, da se utekočini (npr. v toplo vodo), dodajte kakav, sladilo in ostale dodatke po okusu. Vlijte v modelček za čokolado ali praline, uporabite lahko tudi kakšen drug majhen, s peki papirjem obložen model. Čokolado nekaj ur dobro ohladite v hladilniku, tudi hranite jo v hladilniku (če je ne boste že kar takoj pojedli).

Recepta za dve različici nadvse okusne in poceni čokolade (s konkratno cenovno primerjavo) sem objavila tudi tukaj.