A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Ura spanca manj dokazano slabi gene

Avtor: Sabina Topolovec, 6. oktobra 2014, Spanje

zenska-ura-transparentRaziskava, ki so jo lani opravili na „The University of Surrey’s Sleep Research Centre“, kaže, da le ena ura spanca manj lahko oslabi delovanje genov, zaradi česar lahko postanemo bolj dojemljivi za različne bolezni.

Raziskava, opravljena na dveh skupinah ljudi, je trajala dva tedna. V prvem tednu so osebe v prvi skupini spale šest ur in pol, osebe v drugi skupini pa uro dlje – sedem ur in pol. V drugem tednu se je čas spanca obeh skupin zamenjal.

Posledice spanja le uro na dan manj so se jasno pokazale že po enem tednu predvsem v kognitivnih in mentalnih sposobnostih posameznika. Poleg tega so s krvnimi testi ugotovili vpliv na kar 500 genov v telesu, predvsem pri tistih, povezanih z imunskim odzivom, stresnimi odzivi in vnetnimi procesi v telesu. Poleg tega so s pomanjkanjem spanca povezali povečano tveganje za diabetes in rakava obolenja.

Čas spanja se v zadnjih desetletjih postopoma zmanjšuje, čemur botruje več dejavnikov: podaljšan delovni čas, družinske obveznosti, družabno življenje,… Ljudje težimo k temu, da v svoj dan vpnemo čim več dejavnosti, ob tem pa trpi spanec. Marsikdo na vsako dodatno uro spanca gleda kot na prestiž, ki si ga morda privošči le ob koncu tedna ali na počitnicah.

Po drugi strani pa se mnogi zvečer težko zazibljejo v spanec. Če mednje sodite tudi vi, lahko poskusite z zvijačo. Mnogim pomaga, da pred spanjem preberejo kaj sproščujočega, spet drugim topla kopel ali skodelica kamiličnega čaja. Več nasvetov za dober spanec si lahko preberete tukaj.

Obstajajo tudi različna zdravila, ki pripomorejo k boljšemu spanju. Mnogi imajo namesto sinteznih raje naravna zdravila, ki postajajo vse bolj priljubljena. Takšno je tudi zdravilo Dormeasan, ki tudi ob dolgoročni uporabi ne povzroča odvisnosti. Na voljo je v vseh lekarnah brez recepta.

Privoščite si torej dovolj spanca. Vsaka ura šteje, še toliko bolj, če se v posteljo odpravite pred polnočjo. Opravilo, ki bi ga še nujno želeli končati, bo počakalo – zjutraj pa ga boste z veseljem opravili mnogo hitreje, ker bo vaše telo vnovič delovalo s polnimi baterijami.

 • Stalna povezava
 • 702 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • tina Pred, 8 let

  Zelo zanimiv in poučen članek!
  Podelila pa bi svojo izkušnjo; namreč, sama spadam med tiste bolj “nočne ptice”; torej ni mi problem ostati dlje pokonci zvečer- je pa problem vstati zgodaj zjutraj. A zdi se mi, da telo sčasoma samo pove, kdaj ima pretiravanje nezdrav, oz.nasprotni učinek in takrat je pomembno,da človek ta sporočila našega organizma- sliši in ja; upošteva.
  Lep dan vsem!

 • andrej Pred, 7 let

  V primeru, da ne uspemo dobiti dovolj spanca. Ali je smiselna uporaba zravil, kot je na primer http://www.arspharmae.com/za-srce-in-ozilje/enduranza-2x.html ali si s tem lahko še bolj škodujemo? Meni enostavno včasih ne uspe dobiti dovolj ur spanja.

  • Sabina Topolovec Pred, 7 let

   Spoštovani,
   izdelek, ki ga omenjate ni registrirano zdravilo. Sodi v skupino prehranskih dopolnil, ki jih uporabljamo za dopolnjevanje osiromašene prehrane in ne za zdravljenje.

   Žal se vsi včasih znajdemo v situacijah, ko nam obveznosti kratijo še kako potrebne ure spanca. Žal se ne da naspati na zalogo, niti za nazaj ali za naprej. Morda je v takšni situaciji še najbolje razmišljati o kakovosti spanca, ki si ga lahko privoščimo. Najprej poskrbimo za higieno spanja. Tu sta nam lahko v pomoč dve tradicionalni zdravilni rastlini, hmelj in baldrijan, združeni v zdravilu Dormeasan.

   Zdravilo Dormeasan se uporablja za lajšanje nespečnosti in izboljšanja kakovosti spanja. Pogosto zaradi hitrega tempa niti takrat, ko bi lahko, ne moremo zaspati, spanec pa je plitek in zbudimo se utrujeni in nenaspani. Dormeasan lahko olajša uspavanje in podaljša trajanje globokih faz spanja. Tako se zbudimo bolj spočiti in naspani.

   Lepo vas pozdravljam in vam želim veliko zdravja.

 • Read more:
  Top živila za boljšo gibljivost

  Čudežne formule ne obstajajo, zagotovo pa poznamo živila, s katerimi lahko bolje podmažemo sklepe, krepimo zdravje kosti, zmanjšamo vnetne procese...

  Close