A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Hormonski motilci v kozmetiki

Avtor: Sabina Topolovec, 29. julija 2014, Kozmetika

iStock_000030133580Small

Hormonski motilci se v telesu obnašajo podobno kot naravni hormoni, njihovo delovanje pa precej zmotijo. Po desetletjih njihove uporabe v različnih izdelkih vsakdanje uporabe, vključno s kozmetiko, danes že čutimo posledice. Na žalost jih še vedno pogosto srečujemo tudi v kozmetiki za otroke.

Da gre za resnično veliko težavo, je lani izrazila tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki je hormonske motilce označila kot „globalno grožnjo“ za naš planet. Pa si oglejmo, s čim vse jih danes že povezujemo: zmanjšana kakovost semenske tekočine, nenormalen razvoj spolnih organov pri dečkih, hormonsko pogojene vrste raka (rak dojke, prostate, mod), nastop prezgodnje pubertete pri deklicah in nekatere druge težave se v zadnjih desetletjih pojavljajo vedno pogosteje.

Če kozmetike ne izdelujete sami, je edini resnično varen nakup certificirana organska kozmetika. Na trgu je tudi na tem področju zaslediti vedno večjo gnečo, za svoj delež se tepejo celo najbolj znane konvencionalne znamke, ki na nekaterih svojih izdelkih s ponosom napišejo, da ne vsebujejo nekaterih spornih sestavin, ki jih pri večini drugih še vedno brez težav uporabljajo.

Če želite uporabiti resnično najboljše izdelke, posegajte po znamkah, ki jim besede ekološko, sonaravno, resnično prijazno do kože predstavljajo vodilo že več desetletij. Takšna so denimo podjetja Weleda, Dr. Hauschka, pa tudi Bioforce, ki v svoji izjemno bogati paleti naravnih izdelkov in zdravil vsebujejo tudi kreme.

Zelo poznano je mazilo A. Vogel Bioforce, narejeno iz ognjiča, šentjanževke, arnike, žajblja in drugih zelišč, ki so vsa pridelana ekološko. Mazilo vsebuje vse izključno naravne sestavine in je primerno tudi za dojenčke.

V organsko certificirani kozmetiki zagotovo ne boste našli parabenov, ki so na slabem glasu predvsem zato, ker delujejo kot hormonski motilci. V kozmetičnih izdelkih jih najpogosteje uporabljajo kot konzervanse. Zelo pogosto so prisotni tudi v otroški kozmetiki. Metilparaben so našli v vsakem četrtem pregledanem kozmetičnem izdelku*.

Bund* (nemška Zveza za varstvo Okolja in narave) je pripravila aplikacijo po opravljeni študiji, v kateri so proučili prisotnost hormonskih motilcev v 60.000 kozmetičnih izdelkih. Ugotovili so, da se ti nahajajo v vsakem tretjem izdelku, vsak peti izdelek jih vsebuje celo več hkrati, največ pa so jih odkrili pri podjetjih L’Oréal in Beiersdorf (vsebuje jih skoraj polovica njihovih izdelkov, ki so jih proučili).

Brezplačno aplikacijo ToxFox, ki jo je razvila omenjena zveza Bund, si lahko uporabniki pametnih telefonov tudi sami prenesete. Z njeno pomočjo boste pred nakupom s pomočjo skeniranja črtne kode preverili, če izdelek, ki ga želite kupiti, vsebuje hormonske motilce. Na voljo je na naslednji povezavi.

Ker smo sredi poletja, so ta hip najbolj iskana sredstva za zaščito pred soncem. Pri teh so zlasti sporni kemični UV-filtri, ki prav tako veljajo za morebitne hormonske motilce, zato bi se tem nujno morale izogibati vsaj nosečnice, doječe mamice, prav tako bi jih bilo dobro prihraniti majhnim otrokom.  V testiranju sončnih krem, ki ga je nemški Öko-Test opravil leta 2012, so med pregledanimi sredstvi za sončenje kot najbolj sporna opredelili oktokrilen (prisoten v večini takrat testiranih krem) in etilheksil metoksicinamat. Oba potencialno delujeta kot hormonska motilca. Tega pri junijskem testiranju sredstev za zaščito pred soncem za otroke, ki ga je izvedla Zveza za zaščito potrošnikov, očitno niso upoštevali, kljub temu, da so opozorili na problematiki hormonskih motilcev. Ob le hitrem pregledu sestavin tako odkrijem, da oktokrilen vsebujejo vsaj trije testirani izdelki, pa zato ti na račun hormonskih motilcev niso izgubili nobene točke.

Kot potencialni hormonski motilci pa delujejo tudi parabeni, ki v sredstvih za zaščito pred soncem niso nobena redkost. Več o spornih sestavinah v kremah za sončenje, pa tudi o tem, kako poiskati takšno, ki jih ne vsebuje ali celo izdelati domačo kremo za sončenje, si lahko preberete v priročniku Resnice in zmote o soncu, ki jo lahko prelistate tukaj.

Hormonski motilci so prisotni v številnih izdelkih, tudi v hrani in vodi. Z nekaj pazljivosti pri nakupu, predvsem pa z iskanjem naravnih rešitev na vseh področjih, se jim kljub temu v veliki meri lahko uspešno izognemo. S tem pomembno prispevamo k ohranitvi naravnega hormonskega ravnotežja v telesu, ki velja za enega izmed najbolj zapletenih mehanizmov za uravnavanje številnih pomembnih funkcij.

Vir: * http://www.bund.net/themen_und_projekte/chemie/toxfox_der_kosmetikcheck/bund_studie/)

 • Stalna povezava
 • 1.346 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Popravki

 • Karmen Valant Pred, 5 let

  Pozdravljeni! Zelo zanimiv članek, v Sloveniji se vse premalo govori o škodljivih snoveh v kozmetiki. Sem blogerka in večinoma pišem o zeliščih in o pripravkih, ki jih lahko naredimo sami iz njih. Če vas zanima, si poglejte moj članek ognjičevi kremi!http://www.omega3.si/product/ognjiceva-krema/
  Lep dan
  Karmen

 • Read more:
  Sonce – vir bolezni ali zdravja?

  Ste zmedeni ob naslovu? Mediji nam vendar na vsakem koraku sporočajo, da se moramo sonca izogibati, da so sončni žarki...

  Close