Naravna zaščita pred klopi


Sabina Topolovec


30 marec 2014

iStock_000028642552SmallČe se pustimo zmesti skorajda zastrašujočim sporočilom, ki nas pred klopi svarijo kot pred pošastmi, v naravi le stežka zares uživamo. Ali lahko resnično doživimo lepoto gozdov, če se vanje podamo prestrašeni, opremljeni s tisoč in enim pripomočkom, ki nas obvaruje pred malimi hudobci, hkrati pa se na vse moči trudimo, da niti za milimeter ne skrenemo z dobro uhojene poti?

Ste vedeli, da klope privlačijo črne misli, naš strah, skrbi, jeza, žalost, pohlep? Klopi so bitja teme, zato je sonce njihov naravni sovražnik, prav tako pa tudi naše vesele misli in vseobsegajoča ljubezen. Pomislite, kdaj se z gozda vrnete s klopi, kdaj pa, morda celo popolnoma nezaščiteni, brez enega samega...

Klopi se najbolje počutijo v podrasti listnatih gozdov, na gozdnih obronkih, prisotni pa so lahko tudi v naših vrtovih in mestnih parkih. Zelo zanimivo je, da jim iglavci ne dišijo. Eterično olje iglavcev  ima zelo visoko valovanje, podobno kot eterično olje citrusov, ki vsi zelo dobro odganjajo klope. Če sprehajate psa, ste morda opazili, da se ta rad povalja po smrekovih iglicah ali podrgne ob debla drugih iglavcev in se šele nato zapodi med listnata drevesa. V zameno za zasmoljen kožušček pa imamo nato doma manj dela z odstranjevanjem klopov. In ne le to. Ker ima pes približno dve stopinji višjo telesno temperaturo od človeka, si ga klopi raje izberejo za gostitelja.

Seveda pa obstaja še kopica drugih zaščitnih ukrepov, ki jih je vsekakor vredno upoštevati, ne glede na to, ali imate psa ali ne. Na prvem mestu so vsekakor primerna oblačila. Ta naj bodo predvsem  svetla, da klopa lažje opazimo. Z njimi prekrijmo večji del telesa tudi v poletnem času. Hlačnice zataknimo v nogavice ali obuvalo, lase pa pokrijemo z ruto ali drugim pokrivalom. Če uporabljamo repelente, te nanesemo kar na oblačila, na koži pa le tam, kjer je razkrita. Med hojo se redno pregledujemo, zelo pomaga, če si približno vsake petnajst minut z rokami temeljito stresemo hlačnice in rokave in tako klope že sproti odstranimo.

Ob prihodu domov oblačila obesimo ven na močno sonce, ki bo klope hitro pregnalo, mi pa se oprhamo in natančno pregledamo vse kotičke kože. Ob tem si medsebojno pomagamo, predvsem otroci potrebujejo tu skrben pregled.

Ali radi uporabljate repelente? Vsekakor je bolje uporabljati čim bolj naravne, da si ne pridelamo več dodatne škode, saj kemični pogosto vsebujejo zelo agresivne sestavine. V vsakem primeru pa je dobro vedeti, da noben repelent ne zagotavlja popolne zaščite pred klopi. Uporaba repelenta naj torej predstavlja le dodaten zaščitni ukrep, ob katerem pa je potrebno izvajati tudi vse ostale, že opisane.

Tudi cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) nas potencialno ščiti le pred to boleznijo, nikakor pa ne pred mnogo pogostejšima bakterijskima okužbama boreliozo in erhiliozo. Na določenih območjih je z bakterijo borelijo okuženih več kot polovica klopov, z virusom KME pa je delež okuženih klopov veliko manjši, le okrog pol odstotka vseh pregledanih klopov. Kljub temu o okužbi z borelijo vemo veliko premalo, zato se tudi tako slabo zavedamo nevarnosti te mnogo pogostejše okužbe, ki jo klopi prenašajo, proti kateri pa cepivo ne obstaja.

Dobra novica je, da le tretjina okuženih za omenjenimi boleznimi tudi zboli. Razlika med tistimi, ki se okužijo in ne zbolijo in tistimi, ki po okužbi dejansko zbolijo, je nazorno opisana v priročniku Uživajte v naravi brez strahu pred klopi. V knjigi boste našli tudi zelo natančne napotke o tem, kako se pred klopi zaščititi, kako jih varno odstranjevati in kako pozdraviti celo tako hudo bolezen, kot je borelioza, na povsem naraven način.

Artroforce® tablete

Deluje protivnetno in protibolečinsko, blaži otekline ter izboljša presnovo, ki je pri bolečinah v …
Več

A. Vogel pomoč uporabnikom
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo med delavniki od 8. - 16. ure.
nasveti@farmedica.si

Preberite tudi: