Praznična aromaterapija


Sabina Topolovec


28 november 2013

astmaAli tudi vi ta veseli prednovoletni čas radi povezujete s prijetnimi vonjavami cimeta, klinčkov, pomaranče, zvezdnega janeža in podobno? Z njimi se srečujemo domala na vsakem koraku, ko pa se odločimo za nakup, je potrebno precej pozornosti.

Pri začimbah se zato osredotočimo na stoodstotno čisto poreklo in kupujemo zgolj takšne, v katerih ni nikakršnih sledi pesticidov in ostalih kemičnih snovi. To nam zagotavlja ekološki certifikat in ponudba takšnih začimb je vedno večja, le pobrskati je potrebno na pravih prodajnih mestih.

Tudi pri limonah in pomarančah izbiramo takšne, ki so gojene sonaravno. To je še zlasti pomembno tedaj, ko lupinico uporabimo za odišavljanje različnih prazničnih dobrot.

Nekoliko bolj zapleteno je pri nakupu eteričnih olj. Ta se nam zlasti v zimskem času ponujajo dobesedno povsod. Če vemo, na kakšen način se eterično olje pridobiva, nas nizke cene nikakor ne morejo prepričati v nakup. Če ste kdajkoli kupovali eterično olje vrtnice ali melise, ste videli, da imata oba zelo visoko ceno.

Melisino eterično olje je eno najdražjih na svetu, saj je za kilogram tega olja potrebnih kar 5-15 ton svežih rastlin. Cena na svetovnem trgu se trenutno giblje okrog 3.000 evrov za kilogram olja. Še dražje je eterično olje vrtnice. Njena posebnost je tudi v tem, da cvetovi vrtnice vsebujejo le 0,05% eteričnega olja, kar je v primerjavi z mnogimi drugimi zelišči tudi deset do dvajsetkrat manj. Za en kilogram eteričnega olja vrtnice je tako potrebno nabrati kar 10 ton cvetnih listkov ali povedano drugače, da bi pridelali en liter olja, potrebujete 10 hektarjev velik nasad vrtnic. Cena 8.000 – 12.000 evrov za kilogram olja je zato še kako upravičena.

Morda sedaj lažje razumete, da različna eterična olja nikakor ne morejo imeti enake cene, kar se še posebej rado dogaja pri umetnih eteričnih oljih, v katerih ni sledu narave. Od takšnih si razen prijetnega vonja, ki pretenta naš nos, ne morete obetati nobenih koristi, nasprotno, z njimi si lahko nakopljemo tudi zdravstvene težave, zato se jim je bolj povsem izogniti.

Seveda se je pred uporabo katerega koli eteričnega olja potrebno natančno poučiti o pravilni in varni uporabi, saj gre za izjemno koncentrirane snovi. Ko pa se s tem seznanimo, lahko aromoterapijo uporabljamo v različne namene, tako tudi za čiščenje, razkuževanje in odišavljanje prostorov, za odganjanje žuželk, preprečevanje okužb in prehladov. Poleg ugodnega vpliva aromaterapije na dihala, vedno bolj postaja znan tudi njen vpliv na številne psihične težave, saj spodbuja zbranost, zadovoljstvo, prijetno vzdušje, nekatera eterična olja pa delujejo tudi kot pomoč pri težavah, kot so strah, občutek nemoči in krivde, pri nespečnosti in mnogih drugih tegobah sodobnega časa.

V knjigi Ščepec védenja  je opisanih tudi nekaj raziskav, ki potrjujejo moč delovanja eteričnih olj. V našem prostoru za takšne raziskave zaenkrat še ni veliko zanimanja, morda tudi zato, ker aromaterapija ne sodi v okvir uradne medicine pri nas. Vendar pa tako ni povsod. V Franciji, denimo, aromaterapija predstavlja resno vedo v okviru uradne medicine.  Francoski aromaterapevti eterično olje že omenjene vrtnice zelo uspešno uporabljajo pri najtežjih oblikah depresije. Eterična olja seveda ne delujejo le na psiho. Žafranov vonj, denimo, ima tako fiziološki kot psihološki učinek. Z Japonske prihaja raziskava, ki daje vpogled v delovanje eteričnega olja žafrana na endokrini sistem. Že po 20-minutni izpostavljenosti tej dišavi se je ženskam izjemno dvignila raven kortizola, dvignila pa se je tudi raven spolnega hormona estradiola. Podatek je gotovo zanimil za ženske v menopavzi, pa tudi za tiste, ki jih mučijo boleče menstruacije.

Kdor si prava eterična olja težko privošči, bo v teh prazničnih dneh veliko storil že v svoji kuhinji. Skodelica vročega začimbnega čaja, dobro kuhano vino, čudoviti praznični piškoti, sveže pečen kruh, lupina citrusov, ki jo odložimo na radiator in podobno, ustvarjajo pristno in naravno aromo, ki premami naše čute in nas resnično privzdigne.