Kako poskrbeti za zdravje otrok, ki se vračajo v šolske klopi?


Sabina Topolovec


02 september 2013

FamilyV teh dneh so otroci ponovno sedli v šolske klopi, mnogi z navdušenjem, marsikdo pa morda tudi s kančkom negotovosti, strahu in podobno. Poglejmo si, kaj lahko storimo starši, da bo izkušnja lepa za vso družino.

Danes se od otrok pričakuje zelo veliko. Nekateri otroci so spričo spremenjenih okoliščin primorani  zamenjati šolo, posebej pri bolj občutljivih otrocih pa lahko že prehod v višji razred predstavlja svojevrsten stres. Če se vaš otrok pri ponovnem vstopu v šolo počuti negotovo, mu lahko ponudite naravno prehransko dopolnilo iz svežega ovsa Avenaforce, ki pomaga pri nemirnosti in razdraženosti. Avenaforce je pravzaprav dobrodošla pomoč tudi marsikateri odrasli osebi, ko se znajde v stresu.  Če je otrok zelo sramežljiv in nesamozavesten, so tudi Bachove cvetne esence lahko dragocena pomoč.

Ob povratku v šolo marsikateri otrok podleže temu ali onemu bacilu, kljub temu da je bil vse poletje čil in zdrav. Njegovo naravno odpornost lahko krepite z zdravilom Echinaforce, ki vsebuje izvleček cele, ekološko pridelane rastline ameriškega slamnika. Echinaforce žvečljive tablete, saj jih odlikuje prijetna, naravna aroma pomaranča.

Otrok naj vsak dan prične s kakovostnim in hranljivim zajtrkom, ki mu bo omogočil boljše delovne sposobnosti in večjo vnemo pri sprejemanju učnih vsebin. Namesto belega kruha mu ponudite polnozrnatega, kakršnega le z malo spretnosti lahko pripravite sami. Tu  je eden izmed najbolj preprostih receptov, ki se ga lahko loti že otrok sam. Poleg mu namesto sladkega kakava ali drugih sladkanih pijač ponudite zelo okusno žitno kavo s kakavom, v katero lahko po želji dodate še nekaj kakava. Tudi pri ostalih živilih prednost vedno dajte neprečiščenim, nepredelanim živilom ali povedano preprosteje, bel riž nadomestite s polnozrnatim, enako bele testenine in vse izdelke iz bele moke. Na enak način z jedilnika črtajte bel sladkor, tega je nasploh najbolje nadomestiti s suhim sadjem, denimo z datlji, rozinami, s suhimi marelicami in podobno.

In ko že govorimo o tem, da lahko del skrbi za kuhinjo prevzame tudi otrok (že omenjeni recept za kruh), ali ste vedeli, da otroci z največjem veseljem gojijo kalčke? Ti so pomembni zlasti v zimskem času, ko ni na voljo sveže zelenjave. Za kaljenje zadostuje navaden kozarec od kislih kumaric, preko katerega napnete gazo, eksperimentirate pa lahko tudi z različnimi odcejalniki za testenine. Seveda pa so v trgovinah z zdravo prehrano na voljo tudi pravi kalilniki. Ko pripravljate različne slane namaze, vanje namesto običajne prečiščene soli raje dodajajte zeliščne, kot sta, denimo, Herbamare Original ali Spicy.

Priprava zdrave hrane, najbolje v sodelovanju z otroki, je le en kamenček v nizu neskončne ljubezni, ki jo lahko poklonite otroku. Vsak otrok bo neskončno vesel vsakega poklonjenega trenutka posvečenosti, pa čeravno je to le nekaj minut na dan.