Začimbe namesto soli


Sabina Topolovec


19 junij 2013

Flowering Basil.Ker z družino redko jemo v restavracijah, morda le še nisem odkrila takšne, kjer bi nas na mizi namesto razdišane soli in popra pričakali obe začimbi v mlinčkih. Če bi restavracijo vodila sama, bi na mizo raje postavila mlinčke s čilijem, pimentom, kumino, pegastim badljem, semeni zelene in mnogimi drugimi. Bi prišli na kosilo?

Ali veste, da lahko sol in poper nadomestite z mnogo veliko bolj zdravimi začimbami? Seveda nihče ne mara neslane hrane, ob zmerni uporabi kakovostne, nepredelane soli pa ta pravzaprav ni noben greh, še zlasti, če jo nadomestite s zeliščno soljo.

Kdor v svoji kuhinji rad posega po začimbah, kmalu ugotovi, da hrana postaja vedno bolj okusna, čeprav je v njej manj soli. Ko je jed že na krožniku, pa si z naknadnim začinjanjem jedi lahko vsakdo doda ščepec tistega, po čemer telo (ali duh) najbolj hrepenita.

Začimbe iz mlinčka za poper

Kupite si nekaj kakovostnih mlinčkov za poper in jih napolnite z začimbami, ki jih lahko zmeljete neposredno pred uporabo. Postavite jih na mizo in ljudje si bodo z veseljem postregli sami. To je lepo, ceneje od šopka iz cvetličarne in še nadvse prijazno do zdravja. Oglejmo si le nekaj koristi, ki jih telesu prinašajo naslednje začimbe:

Koriander

Sveže mleta semena v sebi skrivajo noto popra, bazilike, mirte, muškatnega oreščka, limone in še nekaj plemenitih priboljškov. Najnovejše raziskave kažejo, da koriander preprečuje rast tumorja na debelem črevesu, dokazano pa je tudi njegovo močno antiokisdativno delovanje.

Kumina

Mlinček s kumino imejte pri sebi zlasti, ko obedujete zunaj. Nepogrešljiva je pri ohrovtu, zelju, cvetači, brokoliju in ostalih zeljevkah ter seveda vseh stročnicah, ki bodo z njeno pomočjo mnogo lažje prebavljivi. V enak namen z njo začinite tudi gobice, krompir, česen in čebulo.

Piment

Čeprav ga mnogo ljudi povezuje zlasti s sladkimi božičnimi jedmi, pa lahko z njegovimi zrnci začinjate tudi ribe, meso, omake, juhe in mnoge druge jedi. Da bi se na njegov okus lažje privadili, ga lahko pomešate skupaj z zrnci popra in uporabite en mliček za obe začimbi. Ima močne antidiabetične lastnosti in je ob zmerni uporabi zelo varen tudi za noseče in doječe ženske.

Pegasti badelj

Čeprav ne gre za začimbo, pa si tudi z njim lahko postrežete neposredno iz kakovostnega mlinčka. Ob redni uporabi mu bodo najbolj hvaležna jetra, ki jih dandanes prekomerno obremenjujemo tako z neprimerno prehrano kot z negativnimi čustvi.

Sveže začimbe z vrta enostavno sesekljate in dodajte v jed proti koncu kuhanja ali ko je ta že na krožniku. Mnoge suhe začimbe pa lahko v prah spremenite s pomočjo kakovostnega možnarja. Kdor enkrat okusi vonj in okus sveže mletih začimb, ne bo nikoli več kupoval mletih. Več o močeh posameznih začimb si lahko preberete v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec vedenja.

Poleg dodajanja začimb obstaja še vrsta drugih trikov, kako okrepiti okus posamezne jedi in posledično zmanjšati uporabo soli. Tako bo npr. zelenjava prijetnejšega okusa, če jo boste na začetku prepražili na nekaj maščobe. Solate bodo bolj slastne, če jih boste začinili z zeliščnimi kisi ali hladno stiskanimi olji. Količino uporabljene soli pa lahko zmanjšate tudi tako, da jed solite, ko je ta že kuhana.