A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Moški v strahu pred belo haljo

Avtor: Sabina Topolovec, 4. junija 2013, Zdravje moških

Ženske v povprečju živijo kar nekaj let dlje od moških. Eden od vzrokov, ki jih mnogi avtorji pogosto uvrščajo med najpomembnejše, je domneven strah moškega pred osebo v beli halji. Moški potemtakem zboli, neprijetne simptome pa sčasoma posvoji oz. se nauči živeti z njimi. V takšnem početju mnogi vztrajajo, vse dokler zares ni prepozno.

Bolezenske znake številni moški ne priznavajo tudi zato, ker jim življenje ne prizanaša z vzorci, ki jih verjetno poznamo vse od stvarjenja prvega človeka. Pomislite. Fantkom je položeno v zibko, da so močni in pogumni. Tako jim govori družina, prijatelji, sosedje, tako je zapisano v vseh pravljicah s srečnim koncem. Bolezen, šibkost, slabost, bolečina so vsi v nasprotju z mitom prave moškosti.

Morda iz tega vzorca izhaja tudi pozitivno dejstvo, da se moški v povprečju raje ukvarjajo s športom kot ženske. Še več, upam si trditi, da si svoje prostočasne aktivnosti privoščijo s precej manj slabe vesti, kot to počnemo ženske. Obe lastnosti še kako koristita zdravju.

A kaj, ko se po drugi strani prava moškost še vedno pogosto meri v kilogramih, ki neredko presegajo zdravo mero. V isto kategorijo pregovorne moškosti praviloma spada tudi prekomerno uživanje alkohola, kajenje, prekomerno uživanje mesa in podobno. Vsi ti dejavniki močno prispevajo k bolezni.

Ali so naši dedki in pradedki tudi umirali prej kot naše babice? Gledano statistično prav gotovo. Mnogo moških je zelo mladih padlo v vojni. Kaj pa v obdobjih, ko ni bilo vojn? Takrat pravzprav tudi moderne medicinske oskrbe, kot jo poznamo danes, ni bilo.

Verjetno pa je tedaj obstajala zdrava kmečka pamet, ki se izjemno nazorno zrcali v zapisih Alfreda Vogla, ki je čil in zdrav preživel skoraj celo prejšnje stoletje. Alfred Vogel je bolj kot k obisku zdravnika spodbujal k zdravemu načinu življenja, ki odvrača od bolezni. Torej vzroka za hitrejše umiranje moških resnično ne moremo pripisovati k slabemu odzivu vabilom na preventivne preglede. Zna biti, da se je v kolesju časa gen, ki pravi, da je pravi moški zdrav moški, ohranil precej bolje od tistega, ki bi moškega moral spodbujati k ohranjanju lastnega zdravja.

Ko se to enkrat zamaje, je pomembno, da hitro ukrepamo. Včasih je zato potreben tudi obisk zdravstvenega strokovnjaka. In če to storimo pravočasno, si pot do zdravja pogosto lahko povrnemo že zgolj s spremembno življenjskega sloga. Na žalost kljub včasih resni diagnozi marsikdo zamahne z roko in si reče, da se živi le enkrat. Toda ali ni ravno v takšnem prepričanju še toliko pomembneje, da se živi zares kakovostno, torej življenje brez vsakrših zdravstvenih tegob?

Še vedno pa ostaja vprašanje, zakaj se toliko moških ne odloči za obisk zdravnika tudi potem, ko se že pojavijo zelo neprijetni znaki, ki močno okrnijo kakovost življenja? V času sodobnih tehnologij se mnogo ljudi po nasvet raje anonimno zateka na različne spletne forume. S tem ni pravzaprav nič narobe, če nasvet jemljemo zgolj informativno, po pravo diagnozo pa se odpravimo k zdravniku ali zdravniku specialistu. Zelo nevarno je tudi jemanje zdravil, s katerimi si prijatelj zdravi bolezen, ki je morda le podobna naši, vendar pa niti diagnoze, niti zdravljenja ni predpisal zdravnik.

Pa vendar noben zdravstveni strokovnjak nima resničnega vpogleda v naše življenje. Najboljši zdravnik si je tako vsakdo sam, le da to zahteva še precej več poguma kot obisk zdravstvene ordinacije. Ko se temeljito zazremo vase, točno vemo, kje živimo mimo svojih resničnih potreb. Zato je ob pojavu prvih znakov bolezni najpomembneje izpreči, si prisluhniti in delovati, kjer je potrebno. Tako neredko ugotovimo, da bolezen lažje in hitreje premagamo, kot pri brezglavem iskanju rešitve pri različnih specialistih, ki v sodobnem zdravstvenem sistemu človeka niti ne obravnajo celostno, niti ne odpravljajo vzroka bolezni. Pravzaprav sta vzrok in posledica neredko razumljena napačno, podobno kot beseda preventiva.

Kakorkoli, vzrok, da ljudje umiramo, je še vedno najpogosteje iskati v boleznih. In moški zelo pogosto umirajo tudi zaradi takšnih, ki bi jih, če jih že niso znali ali zmogli preprečiti, lahko vsaj uspešno zdravili. In ko že govorimo o strahu pred belimi haljami, se mi pred očmi kot bolezen številka ena pripeljejo različne težave s prostato. Vam to zveni znano?

Ko povečana prostata poseže v tako občutljivo področje, kot je spolnost, moški povsem umolknejo. Ker ne poiščejo pomoči, mnogi ne vedo, da je za nenadno pomanjkanje spolne sle, nezmožnost erekcije in druge spolne težave, zelo pogosto kriva ravno povečana prostata. S tem organom ima težave že kar polovica moških po 50. letu starosti.

Težave s prostato lahko pripišemo starosti, seveda pa ta sama po sebi ni pripeljala do bolezni. V primeru povečane prostate morajo moški sprejeti dolg za svoj neustrezen življenjski slog, saj se težave nikoli ne bodo mogli znebiti v celoti. Vendar pa je zelo dobra novica, da blago do zmerno povečano prostato lahko povsem krotijo z izjemno učinkovitim naravnim zdravilom iz žagastolistne palme ali palmeta, ki za razliko od zdravljenja s sinteznimi zdravili ne pušča neprijetnih posledic, vključno s tistimi, ki se dotikajo spolnosti. Še več, Prostasan učinkovito in hitro zdravi simptome blago do zmerno povečane prostate, ob tem pa še dviguje kakovost spolnega življenja.

  • Stalna povezava
  • 458 krat ogledano
  • oznake:

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
9 zdravih navad za moške po 50. letu

Abrahama se marsikdo prestraši, saj pomisli na bližajoče se zdravstvene tegobe. Kljub temu da se danes starost pogosto navaja kot...

Close