A.Vogel naravna zdravila

A. Vogel blog za Slovenijo

Grenko za boljšo prebavo, lepšo kožo in vitkejši stas

Avtor: Sabina Topolovec, 4. junija 2013, Prebava

800_kvcb-2012Grenčine vsebujejo nekatere vrste zelenjave in zdravilnih zelišč. Grenak okus ni vsakomur po godu, dejstvo pa je, da so takšna živila zelo zdrava. Nadvse dobrodejna so zlasti pri težavah z jetri in žolčem, izvrstno pomoč pa nudijo tudi naši prebavi.

Grenčine delujejo celostno

Grenčine izjemno dobro vplivajo na ves želodčno-prebavni trakt in so učinkovita naravna pomoč pri številnih prebavnih težavah, med katere uvrščamo pomanjkanje apetita, spahovanje, napenjanje, krče, zaspanost prebavnih organov, pomanjkljivo delovanje jeter in žolčnika, zaprtje, občutek polnosti in številne druge.

Ker grenčine pomembno prispevajo k temu, da telo lažlje sprejme hranila in vitalne snovi iz črevesja, se to odraža pozitivno na številnih področjih. Kronično utrujeni ljudje postanejo aktivnejši, težave s kožo se izboljšajo, običajne težave s prebavo postanejo milejše.

Poceni sredstvo za pomlajevanje

Grenčine so s pridom uporabljali že v samostanski medicini srednjega veka, ko so iz grenkih zelišč, denimo iz korenine encijana in angelike, pripravljali eliksirje, ki so pomagali ohranjati dolgo in zdravo življenje. Njihovemu zgledu lahko sledimo tudi danes. Mnogo celostnih terapevtov svojim pacientom priporoča povečan vnos grenčin predvsem po 50. letu starosti, saj z njimi lahko dejavno spodbudijo proizvodnjo želodčnih sokov. Ker ima mnogo ljudi v tej starosti sočasno s prebavnimi težavami, kot je občutek napihnjenosti v spodnjih prebavilih, tudi precejšnje težave z bolečinami v sklepih in mišicah, je prijetna novost zdravilo iz vražjega kremplja A. Vogel Artroforce®, ki enakovredno zdravi in lajša težave na obeh področjih.

Prijeten stranski učinek uživanja grenčin je zniževanje telesne teže, saj naj bi grenak okus krotil željo po sladkem. V to so verjeli že stari Kitajci, zato grenčine v tradicionalni kitajski medicini še danes veljajo za protiutež sladkemu. Tako Kitajski svojim sladicam pogosto dodajajo grenke začimbe, denimo ingver.

Uživanje grenčin nekoč in danes

Ljudje so še pred sto leti vsakodnevno lahko uživali hrano, bogato z grenčinami. Takšno so našli na svojem vrtu, pa tudi v divjeraslih rastlinah okrog svojega doma. Sodobna prehrambena industrija človeka razvaja s prijetnimi okusi, zato se je še posebej potrudila, da je razvila novodobne sorte rastlin, v katerih je grenčine še komaj zaznati.

Grenčine na krožniku

Če imate doma vrt, vanj zasadite tudi rastline, ki bodo vaš organizem dodobra oskrbele z grenčinami. Čeprav ste morda popoln začetnik, vam bo gojenje vrtne kreše zagotovo uspelo. Zanjo vrta pravzaprav niti nujno ne potrebujete, saj jo lahko vse leto gojite na okenski polici. Zgodaj spomladi si lahko vsakdo nabere svežega regrata, kasneje, ko lahko uživamo gojeno solato, pa je zlasti radič tisti, ki prednjači z grenčinami. Gojite lahko tudi druge vrste solat, ki jih tudi zaradi prisotnosti grenčin na svoj jedilnih uvrščajte vsak dan: rukolo, endivijo, portulak in podobno. Zelo dobrodejno je tudi uživanje divjeraslih rastlin, ki jih uživajte po malem a redno. Dober vir grenčin so mladi listi dreves breze in bukve, regačica, cvetovi marjetic, ozkolistni in širokolistni trpotec in mnoge druge.

V svojem vrtu lahko pridelujete tudi mnoge začimbe, ki so prav tako pomemben vir grenčin, tako npr. pehtran, krebuljica, luštrek, majaron, rožmarin, timijan, melisa, na Primorskem pa tudi lovor. Od začimb, ki ne uspevajo pri nas, velja omeniti predvsem galgant, ingver, kurkumo in kardamom.

Namesto običajnega krompirja, riža ali testenin, na jedilnik občasno vključite proso ali amarant. Mnogo grenčin vsebuje tudi zelenjava, predvsem artičoke in kardij, pri sadju pa po vsebnosti grenčin prednjačijo zlasti grenivke.

  • Stalna povezava
  • 3.602 krat ogledano

Dodajte svoj komentar.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena *

Read more:
Z gozdno »kopeljo« nad civilizacijska obolenja

Spomladi nas gozdovi vabijo medse s svojo sijočo zeleno barvo.  Pravzaprav bi se lahko »okopali« tudi med sadnim drevjem, ki...

Close