7 nasvetov za poletni žar


Sabina Topolovec


28 julij 2017

shutterstock_132916451Kolikokrat to poletje ste že zaužili jedi z žara? In koliko teh lepih priložnost vas še čaka? Prijetno druženje s prijatelji ali sorodniki v »odprti« kuhinji je vedno znova posebno doživetje. Da bo slastno tudi čim bolj zdravo, smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov.

Izbira žara

Danes je moč kupiti različne vrste žarov, tako tudi plinske, električne ipd. Največji ljubitelji žara pa, kot kaže, še vedno najbolj prisegajo na oglje. Skorajda nepogrešljiv okus pa žal prinaša tudi določene nevarnosti.

Zelo pomembno je, da meso na žar položite šele, ko oglje postane pepelnato sive barve. Pazite tudi, da olje, marinada ali sok iz mesa na kapljajo v žerjavico. Na žaru prav tako nikoli ne pecite prekajenega mesa, saj se pri visokih temperaturah v njem lahko ustvarjajo rakotvorni nitrozamini.

Uporabljajte le lesno oglje ali brikete.

Močno zapečene (rjavo in črno obarvano) dele mesa in zelenjave odstranite, saj lahko ti vsebujejo večje količine nevarnih policikličnih aromatičnih ogljikovodikov.

Meso marinirajte sami

Če na žaru pečete pretežno meso, poskrbite, da bo to čim bolj kakovostno in sveže. Najmanj, kar lahko storite, je, da meso začinite sami. V nasprotnem primeru tvegate, da so mesu dodani barvila, konzervansi, ojačevalci okusa … Uporabite kakovostno sol, več kot odlično se mesu poda zeliščna sol Herbamare Spicy, ne pozabite pa tudi na dragocene začimbe s kuhinjske police in začimbnega vrta.

Moč začimb

Začimbe imajo zlasti pri peki na prostem izredno pomembno vlogo. Razmere v kuhinji na prostem nikakor niso enake tistim v veliko bolj »sterilni« kuhinji znotraj hiše. Začimbe tako opravljajo vlogo razkužila, nas varujejo pred okužbami z nevarnimi bakterijami, nam pomagajo, da tako pripravljeno meso lažje prebavimo, nas varujejo pred morebitno zastrupitvijo, bruhanjem, drisko … Ustrezne začimbne kombinacije so pri tem še toliko bolj uspešne kot uporaba zgolj posamezne začimbe, zato se velja seznaniti tudi s primernimi začimbnimi mešanicami. Kogar tematika zanima podrobneje, si več o njih lahko prebere v knjigi Ščepec ustvarjanja – Kako od začimb dobiti največ.

Začimbe lahko položite tudi na žerjavico (denimo rožmarin, žajbelj ali timijan), s čimer meso ne bo dobilo le bolj prijetne arome, temveč se bo z njihovo pomočjo v mesu ustvarjalo manj rakotvornih snovi. Da začimbnice ne bodo prehitro zgorele, jih predhodno namočite v vodi.

Čas peke

Splošno pravilo pravi, da je pri enem centimetru debeline meso na vsaki strani potrebno peči minuto do dve. Če pečete klobase, bo dovolj pet minut. Pečeno meso ne hranite na žaru, temveč ga takoj prestavite v pripravljeno posodo s pokrovom. Po nekaj minutah bo postalo še bolj sočno.

Riba na žaru

Za žar so še posebej primerne mastne vrste rob kot sta denimo losos ali postrv. Pazite, da ju ne boste pekli predolgo. Če niste vešči obračanja rib, si lahko pomagate s posebno mrežico za ribe. Vsekakor tudi pri ribah ne pozabite na uporabo začimb.

Zelenjava z žara

Običajno na žaru pečemo tudi nekaj zelenjave. Poskrbimo, da bo te čim več. Pripravite pisana zelenjavna nabodala, ki jih enako kot meso prej dobro začinite. To lahko storite denimo tako, da koščke zelenjave marinirate v mešanici olja, zeliščne soli  in sesekljanih svežih začimb (timijan, rožmarin …).

Če se izogibate mesa, na žaru poleg zelenjave lahko pečete tudi različne vrste polpetov, ki jih lahko pripravite sami, npr. vege »čevapčiče«, pesine brezglutenske polpete s kvinojo ipd.

Sveža zelenjava

Ob vsem tem poskrbite tudi za svežo zelenjavo, ki najbolje tekne v obliki solate. Poleti je možnosti res veliko, pobrskate lahko tudi v naši dragoceni zakladnici receptov.

Za največje zelenjavne sladokusce pa ne pozabite pripraviti tudi nekaj zeliščnih omakic, kamor bodo lahko pomakali narezano korenje, kumare, stebelno zeleno in podobno.