Sabina Topolovec


31 maj 2017

shutterstock_133060577V tem času so učenci, dijaki in študentje pred veliko preizkušnjo. Ocene se zaključujejo, izpiti so tik pred vrati, zunaj pa sonce in lepo vreme, ki odvračata od lepih namer. Le redki si učno snov zapomnijo po prvem branju, kar pa ne pomeni, da se spomina ne da okrepiti. Poglejmo si, kako!

Prehrana igra pomembno vlogo

Privoščite si kakovosten zajtrk iz polnovrednih, ekološko pridelanih žit. Prosena kaša, ovsena kaša, riž in podobno so hranljivi in zelo okusni. Dodajate jim lahko suho sadje, oreščke, začimbe, ne pozabite pa tudi na dodatek kakovostnih maščob. Tudi polnovredna beljakovinska hrana je lahko odličen štart v nov dan. Denimo kos polnovrednega pirinega kruha z mandljevim maslom in skodelica odlične žitne kave z mlekom.

V svojo prehrano vključite več kakovostnih omega-3 maščobnih kislin. Poleg mastnih vrst rib naj bodo na jedilniku pogosto laneno seme, orehi, pa tudi različna, hladno stiskana olja.

Uživajte veliko sadja in zelenjave, najbolje s svojega vrta ali od kmeta, ki hrano prideluje sonaravno.

Pojejte več živil, bogatih z vitamini B kompleksa, kot so jedi iz celih žitnih zrn, pivski kvas ipd. in poskrbite za zadosten vnos živil, bogatih z železom. V tem času je na vrtu že veliko temnolistne zelenjave, dober vir so tudi mandlji, črna čokolada, melasa, suhe fige …

Spijte vsaj dva in pol litra vode na dan. Vsak dan. Ko že na tešče spijete kozarec ali dva vode, dobite občutek, da ste dobesedno prevetrili možgane. Poskusite!

Zaužijte več začimb. Spomin krepijo rožmarin, ingver, cimet, bazilika, žajbelj in mnoge druge.

Drobni nasveti za krepitev spomina

Bodite dejavni, zaposlite tako telo kot um. Ne glede na to, koliko snovi je potrebno predelati, vam bo to lažje šlo od rok, če zaposlite svoje delo z vsaj polurnim sprehodom po svežem zraku.

Ko spoznavate nove ljudi, si zavestno zapomnite njihova imena. Je to res tako težko ali smo preprosto le preleni, da bi se potrudili? Najbolje, da preprosto poskusimo.

Pišite si sezname opravil. Podobno kot nakupovalni listič. Če v trgovini sledite le temu, ste veliko hitrejši in učinkovitejši (pa še privarčujete). Enako je pri ostalih opravilih. Najboljši občutek vas zna prežeti, ko vsako opravljeno nalogo preprosto obkljukate.

Stvari vedno odlagajte na isto mesto, da jih neprestano ne iščete. Tako boste vnovič prihranili čas, v katerem boste spomin lahko krepili na bolj učinkovit način.

V svoj dan vpeljite rutino in ji sledite.

Privoščite si dovolj lepotnega spanca. V posteljo se odpravite čim prej pred polnočjo in ne spreminjajte spalne rutine, če je le mogoče. Če telesu ne omogočite dovolj spanca, s tem sistematično rušite tudi svoj spomin. Pri težavah s spanjem si lahko pomagate tudi z naravnim zdravilom iz hmelja in baldrijana.

Če je težava v pomanjkanju pozornosti nemir in razdraženost, ki se rada pojavita, ko smo pod pritiskom, vam lahko pomaga tudi naravno prehransko dopolnilo iz svežega ovsa.

Ob vsem tem pa je morda še najpomembnejše, da se znamo umiriti in zbrati, ko je to potrebno. Ne hodite na izpite prezgodaj. Pogled na prestrašene sošolce, ki v zadnjem hipu panično iščejo odgovore v debelih knjigah, ni dobra popotnica. Če pridete na izpit zgodaj, bo zato bolj koristno, da greste na stranišče, kjer vas nihče ne moti in tam umirite svoje misli.