7 korakov do zdravega 2017


Sabina Topolovec


24 november 2016

shutterstock_377448043Bližajo se decembrske zabave, z njimi pa prekratke noči in obilica (nezdrave) hrane in pijače. Nič čudnega, da ob vstopu v novo leto marsikdo obleži. Oglejmo si, kako podpreti telo že danes, da bomo  v 2017 vstopili zdravi in polni moči ter takšni ostali vse leto.

  1. Pijte dovolj vode

Pozimi žeje običajno ne občutimo, zato posledično pijemo znatno premalo. Čaji, kompoti, kakav in podobno niso nadomestilo za vodo, saj je sočasno potrebno zaužiti še dva litra vode. Kako? Zjutraj na tešče vsaj kozarec ali dva. Če tega niste vajeni, pričnite postopoma, čeravno le z nekaj požirki. Količino nato vsak dan nekoliko povečajte, dokler naposled ne ugotovite, da tudi pol litra voda na tešče ni prehud zalogaj. Predstavljajte si, da s tem početjem dobesedno splaknete strupe iz sebe, kot bi na stranišču potegnili vodo.

  1. Uživajte zdravo hrano

Še posebej pozimi se potrudite, da bo hrana raznolika, sveža, čim manj predelana in brez ostankov pesticidov. Ne pozabite na vsakodnevno uživanje mlečnokislinsko fermentirane hrane in napitkov, ki krepijo črevesno floro. Kislo zelje, kisla repa (oboje najbolje sveže, kot solata), jogurt, kefir, Molkosan, mlečno kislinsko fermentirani sokovi (npr. Dr. Steinberger Bio sok iz kislega zelja z zeljnico) … Fermentiran kruh lahko ustvarite sami, prav tako mlečne izdelke. V tem času velja zaužiti tudi veliko korenja, kolerabe, zelene, buč, motovilca, radiča, endivije, kar ste vse pridelali sami, če imate vrt. A tudi tisti, ki ga nimate, lahko v tem času »vrtnarite« kar na kuhinjskem pultu. Na polici gojite krešo in jo zasejte vsak teden vsak teden znova, da je boste imeli vedno dovolj. Posebej v zimskem času so nepogrešljivi tudi kalčki, njihova vzgoja je mnogo bolj preprosta, kot morda ta hip menite.

In še nekaj se mi zdi zelo pomembno: Ne imejte slabe vesti, če se pregrešite med prazniki. Izposojam si modre besede športne vaditeljice v domačem kraju, ki nam je nekoč rekla: »Ni pomembno, kaj jeste med Božičem in Novim letom. Pomembno je, kaj uživate med Novim letom in Božičem.«

  1. Gibajte se

Kakršno koli gibanje je koristno, tudi pozimi. Najmanj, kar si lahko privoščite vsak dan, je polurni sprehod s hitro hojo. Telovadite lahko tudi doma, npr. zjutraj, ob odprtem oknu (primerno oblečeni), ko zračite stanovanje. V službo greste lahko peš ali parkirate toliko stran, da si lahko privoščite kratek sprehod. Udeležite se lahko skupinskih vaj, plesnega tečaja, plavanja … Za vse to bi pozimi morali pravzaprav imeti več časa.

  1. Svež zrak in sonce

Sočasno z gibanjem na prostem boste zaužili tudi dovolj svežega zraka, ki ga v zimskem času nujno rabimo. Če se povzpnete dovolj visoko, morda dobite sočasno še nekaj vitamina D. Sicer pa boste njegove zaloge, pridobljene v spomladansko-poletnem času, najbolje varovali tako, da telesa ne izčrpavate z nezdravim življenjskim slogom pozimi. Ob pomanjkanju sončnih dni tega v telo lahko vnašamo z živili, ki ga znajo shraniti. Zato so oranžno-rumene buče čudovite, pa vsa semena, oreščki, olja, začimbe.

  1. Naspite se

Sledite naravnemu ritmu in ne ponočujte, kadar to ni neizogibno. V posteljo se odpravite najkasneje do 22. ure, že pred tem pa se »odklopite« od sodobnih naprav. Namesto njih si ob prasketanju ognja, denimo, privoščite nekaj prijetnega branja, klepet z možem, prijateljico … O pomenu spanja je veliko modrih besed zapisal tudi Alfred Vogel.

  1. Um-mirite se

Ob upoštevanju vseh naštetih nasvetov se boste tudi lažje umirili. Vzemite si čas in raziščite, kaj je vzrok kateremu od petih glavnih strupov, ki jih navaja Tradicionalna kitajska medicina – jeza, skrb, žalost, strah in pohlep. Dlje časa trajajoča stanja izčrpavajo naša jetra, žolčnik, vranico, želodec, pljuča, ledvica, mehur, srce. Dolgi večeri so odlična priložnost, da jih preživimo tudi sami s sabo in začutimo, kaj ovira dotok energije do njih.

  1. Ameriški slamnik

Posebej tisti, ki pozimi pogosto obolevate, lahko ta čas že pričnete jemati naravno zdravilo iz ameriškega slamnika. Pazite le, da boste v pestri izbiri pripravkov izbrali zdravilo, sestavljeno iz sveže in cele rastline, saj le tako imunski sistem uravnava. A. Vogel Echinaforce je preverjeno dobro zdravilo, preizkušeno, učinkovito in brez neželenih učinkov. Deluje, tudi ko so prvi simptomi že tukaj – če jih le ne prezremo.

 

Preberite tudi: