Pica, polna antioksidantov


Sabina Topolovec


18 avgust 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMorda zveni protislovno, a pica je v resnici lahko zelo zdrava jed. Če le malo oplemenitimo sestavine, razlike v okusu skoraj ne opazimo, le veliko bolj poln postane. Skrivnost je v začimbah. Ste vedeli, da je med petnajstimi najmočnejšimi antioksidanti na planetu kar trinajst začimb?

Starši so pogosto zaskrbljeni, ker otroci zavračajo sadje in zelenjavo. Najbrž so prav zato tako priljubljeni smutiji in pretlačene zelenjavne juhice. Po drugi strani pa se vse premalo zavedamo pomena antioksidantov, ki varujejo zdravje naših celic. Sedaj, ko vemo, da so prav začimbe tisti najmočnejši (in ne številni dragi prehranski dodatki, ki se najbolj oglašujejo), je potrebno le še nekaj iznajdljivosti, kako jih vgraditi v jedi, ki jih imajo otroci najraje. Ste tudi vi sedaj pomislili na pico?

Za pico velikosti običajnega pekača v pečici potrebujemo:

Testo:

  • 300 g polnozrnate pirine moke (sama pirino zrnje vedno sproti zmeljem v domačem mlinčku)
  • 3 g suhega kvasa
  • 3 g sladkorja
  • 6 g soli
  • 30 g olja
  • 200 g tople vode

Iz sestavin zamesimo testo in ga pokritega pustimo vzhajati eno uro. Nato ga še enkrat premesimo in pustimo, da ponovno vzhaja (ca. pol ure). Medtem pripravimo nadev:

  • 1 kg paradižnika
  • 1 večja čebula
  • 1 žlica olja
  • sol po okusu (privoščimo si zeliščno, npr. Herbamare)

V sezoni paradižnikov uporabimo sveže. Letošnje poletje nam jih je namenilo zares veliko, izberemo pa seveda najbolj zrele. Če ste blagoslovljeni z lastnim vrtom, na sprehodu skozenj naberite tudi velik šop peteršilja in bazilike.

A še preden se lotimo priprave omake, pripravimo začimbno mešanico. V ta namen v ponvi na suho prepražimo naslednje začimbe:

  • 1 žličko semen koriandra
  • 1 žličko suhega rožmarina
  • 1 žličko suhega timijana
  • 1 žličko posušenega origana
  • 1/3 žličke cimeta v prahu
  • noževa konica mletih klinčkov

    Prepražene začimbe v terilniku zmeljemo skupaj z žličko grobe morske soli. Tako jih bomo brez težav hitro spremenili v prah. Naštetim začimbnicam se med sušenjem okrepi njihova prijetna aroma, obenem pa izgubijo ravno tisto noto, ki bi nas lahko motila. Seveda lahko uporabimo tudi sveže začimbnice z vrta, v tem primeru jih le sesekljamo z nožem in dodamo že pripravljeni omaki.Na olju posteklenimo sesekljano čebulo, dodamo na kockice narezan paradižnik (po želji ga prej olupimo) in zeliščno sol po okusu. Pokritega kuhamo toliko časa, da se zmehča, nato posodo odkrijemo in kuhamo še toliko časa, da povre za približno polovico (in se s tem zgosti). Omako nato pretlačimo s paličnim mešalnikom, lahko tudi skozi pasirko, če v njej ne želimo semen. Dodamo ji  pripravljeno mešanico semen iz terilnika, nato pa v njem stisnemo še dva stroka česna in veliko pest listov bazilike. Omaki dodamo tudi nekaj zrn sveže mletega popra in velik šop drobno sesekljanega peteršilja.Testo z rokami razpotegnemo po pekaču, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Nanj enakomerno razporedimo začinjeno paradižnikovo omako in dodamo še preostale sestavine po okusu. Glede na količino uporabljenega paradižnika in začimb, ne bo noben greh, če izpustimo ostale dodatke zelenjave (ki otrokom morda ne gredo najbolje v slast) in naši pici dodamo le še sir. Kupljeni šunki pa se je nedvomno bolje izogniti. Za pico te velikosti zadostuje 300 g sira (jaz sem uporabila mešanico gavde in mozzarele). Na koncu pa še najpomembnejše – jed potresemo še z dvema žličkama suhega origana, to pa zato, ker je v njima več antioksidantov kot v vsem paradižniku na pici!

    Tudi med ostalimi uporabljenimi začimbami je veliko tistih iz liste 15 najmočnejših: klinčki, cimet, origano, peteršilj, bazilika, poper, timijan. Kako se po svojem antioksidativnem potencialu lahko primerjajo z ostalimi vrstami zelenjave in sadja, ki jih tako srčno želimo približati najmlajšim, pa lahko preberete v Ščepcu rešitve. Tudi zeliščna sol Herbamare vsebuje veliko že omenjenih začimb, poleg njih pa tudi krešo, drobnjak, luštrek in majaron, zato predstavlja zelo ustrezno in zdravo zamenjavo za običajno kuhinjsko sol.

Pico pečemo približno 15 minut na visoki temperaturi (ca. 220 stopinj Celzija). Če za predjed pojemo krožnik juhe, ob pici pa še skledo solate, je bo zagotovo dovolj za šest lačnih oseb. Dober tek!

Recept: Sabina Topolovec
Fotografija: Franc Muren